De gemeente Zeewolde heeft het Almeerse softwarebedrijf Genetics in de arm genomen voor realisatie van de omgevingsvergunning
Wie?
De gemeente Zeewolde en softwarebedrijf Genetics uit Almere
Waarvoor?
Het realiseren van de omgevingsvergunning.
Looptijd en waarde?
Vijf jaar en ongeveer 90.000 euro
Wat is de achtergrond?
Per 1 januari 2008 dienen alle gemeenten volgens rijkswetgeving de omgevingsvergunning in te voeren. Dit betekent dat de processen rondom de bouwvergunning en de milieuvergunning opgaan in één proces en één vergunningsdocument. De burger krijgt met minder loketten te maken en hoeft maar één keer een aanvraag in te dienen.
Wat vormde de directe aanleiding?
"Bij de gemeente draaiden twee verschillende AS/400-vergunningssystemen: één voor bouw- en één voor milieuvergunningen", vertelt Erik Vrind, beleidsmedewerker Informatisering & Automatisering (I&A) van de gemeente Zeewolde. "Leverancier Getronics PinkRoccade stopte echter de ondersteuning van deze software. In plaats van het zoeken naar vervangende pakketten wilden we met een leverancier in zee die die omgevingsvergunning kon regelen. Uit een marktverkenning bleken slechts weinig softwareleveranciers dit al te kunnen bouwen."
Genetics vormde zo'n uitzondering. Zeewolde hoefde vanwege het gebrek aan aanbieders de opdracht niet aan te besteden en kwam tot overeenstemming met Genetics.
Planning?
Op 1 mei 2007 zal het systeem voor een groot deel worden opgeleverd. Al kan de nog steeds niet helemaal afgeronde wetgeving rond de omgevingsvergunning nog roet in het eten gooien. In principe behandelt de gemeente vanaf die datum echter verzoeken voor vergunningen van burgers en ondernemers als één aanvraag. Tot nu toe moeten vergunningen apart worden aangevraagd, ook al hebben ze met één en dezelfde zaak te maken. Een heel gedoe, omdat sommige vergunningen door andere overheden, zoals de provincie, moeten worden verleend.
Voorbeeld?
Iemand wil een café beginnen, en heeft daarvoor een horecavergunning, een terrasvergunning en een vergunning voor onder andere geluidsoverlast nodig. Al deze toestemmingen kan hij straks allemaal in één keer regelen. De gemeente neemt de aanvraag in behandeling, checkt of er aan alle voorwaarden is voldaan en of er tegenstrijdige belangen bestaan en neemt contact op met andere overheden, indien die ook hun 'jawoord' moeten geven.
Dus het proces loopt volledig digitaal?
Vrind: "Nog niet. Burgers en ondernemers zullen in bepaalde gevallen nog naar het gemeentehuis moeten komen. Bijvoorbeeld voor het aanvragen van een dakkapel, of het indienen van een plan voor woningbouw. Zo'n verzoek wordt dan doorgesproken met een ambtenaar die vervolgens de gegevens invoert in het Genetics-systeem." De beleidsmedewerker I&A geeft aan dat in een later stadium ook deze voorkant wordt gedigitaliseerd. De voortgang van de behandeling van een aanvraag is dan ook via internet te volgen.
Technologisch interessant?
De Genetics-toepassing – GMIS XP geheten – is gebaseerd op Microsoft- en Oracle-technologie. De software dient straks overweg te kunnen met bouwaanvragen die via het landelijke digitale bouwloket binnenkomen. De software moet verder alle werkstromen die met het verlenen van een vergunning te maken hebben, samenbrengen. Uiteindelijk behoort er één 'totaaldocument' uit te komen.
Het koppelen met andere systemen verloopt via de gemeentestandaard Stuf XML. De digitale documenten lopen qua opmaak zoveel mogelijk in de pas met de eformulieren-generator van de rijksoverheid.
Taart of champagne?
Niet bij de contractondertekening. Wel werd er daarna een feestje gevierd – met borrelhapjes – in de brandweerkazerne, een symbolische locatie om het belang van goede vergunningen te benadrukken.