Het was weer een vrolijke boel tijdens het jaarlijkse World Economic Forum in Davos. De politieke, zakelijke en wetenschappelijke wereldelite ontmoette elkaar in de wandelgangen en praatte elkaar bij over globalisering, het klimaatprobleem en energieschaarste. Een apart forum somberde ook over de toekomst van het internet.
Niemand minder dan Vint Cerf, de ‘uitvinder' van het world wide web, waarschuwde daar voor een ‘pandemische' verspreiding van botnets. Dat zijn netwerken van gekaapte computers die, zonder medeweten van de eigenaar, op afstand worden bediend door cybercriminelen. Deze ‘zombie'-computers worden ingezet om andere computersystemen aan te vallen of om spam te versturen. Bijna negentig procent van alle spam wordt inmiddels via zulke zombies verstuurd. Volgens Cerf is van de 600 miljoen op internet aangesloten computers bijna een kwart gekaapt. De stemming kwam er helemaal in toen ook andere panelleden waarschuwden voor het voortbestaan van internet vanwege de exploderende cybercriminaliteit.
Tja. Waarom vinden sprekers het bij dergelijke bijeenkomsten altijd nodig om zulke apocalyptische scenario's te schetsen? Zou je anders niet worden uitgenodigd? Of is het de drukkende aanwezigheid van de groten der aarde die de spreker aanzet zichzelf te overschreeuwen. Zo'n mechanisme zal het wel zijn. Met zo'n gehoor moet je wel met iets aankomen, zal de gedachte zijn.
Trouwens. De nog korte geschiedenis van internet kent eigenlijk al een hoop doempredikers. Herinner je je bijvoorbeeld Bob Metcalfe nog, ook niet de eerste de beste want bedenker van ethernet. Die voorspelde in 1995 dat het internet binnen een jaar volledig zou vastlopen. Enkele jaren dreigden de ip-nummers op te raken (nog altijd een terugkerend onderwerp in doemscenario's) en zo gaat het maar door. Omdat in het alledaagse gebruik het internet er al alleen maar sneller, eenvoudiger en betrouwbaarder op lijkt te worden, krijgen dergelijke voorspellingen een wat potsierlijk trekje. De bedreigingen worden steevast uitvergroot, en de veerkracht van wetenschappers en de it-industrie om die bedreigingen te pareren stelselmatig onderschat.
Hadden ze in Davos Bill Gates, jarenlang vaste gast, maar in het internetforum gezet. Deze montere Amerikaan schetst nooit een probleem zonder een mogelijke oplossing. Zo gaf Gates twee jaar geleden een overzicht van een aantal bedreigende ontwikkelingen, maar schetste direct mogelijke oplossingen. Bij Gates is de wereld maakbaar. Spam is vervelend maar een tijdelijk probleem. Zo voorspelde hij in 2004 in hetzelfde Davos dat het spamprobleem binnen twee jaar zou zijn opgelost.
Behalve doempredikers komen in Davos dus ook onverbeterlijke optimisten.
Dit was de laatste column van Fred van der Molen. De redactie bedankt hem voor zijn bijdrage.