In de ict werken weinig vrouwen. Toch zijn ze er wel te vinden. Computable stelt vrouwen in de ict aan je voor. Deze week Renske van Galen.
Welke functie heb je?
Als regional director Benelux, Eastern Europe & CIS bij McAfee ben ik de commercieel eindverantwoordelijke voor de genoemde regio’s. Dit betekent dat ik me dagelijks focus op onze klanten en hun specifieke beveiligingseisen, op onze partners en op welke wijze we deze partnerships kunnen uitbouwen en op onze verkoopcijfers natuurlijk. Ik besteed veel aandacht aan groeiplannen op korte termijn en op de wat langere termijn, waarin ik steeds meet in hoeverre onze planning vruchten afwerpt en waar noodzakelijk bijstuur. Daarnaast besteed ik veel tijd met mijn team, dat deze regio’s draaiende houdt.
Hoe ben je er gekomen?
Mijn interesse heeft altijd al gelegen bij it en hoe it toegepast kan worden om problemen binnen organisaties adequaat aan te pakken. Mijn opleiding (HBO Informatiekunde) was hier ook op gericht. Na mijn opleiding ben ik aanvankelijk als business consultant aan de slag gegaan, maar ik heb al snel de overstap naar commerciële managementfuncties gemaakt, omdat het ontwikkelen van de markt (bijv. in Oost-Europa) en het binnenhalen van (grote) projecten samen met een team mij enorm bleek te boeien. Ik ben bij McAfee terechtgekomen via een van de organisaties die McAfee heeft overgenomen. Binnen McAfee heb ik verschillende posities gehad, van het management van pre- en postsalesgroepen tot aan mijn huidige functie.
Wat is het leukste aan je baan?
Zonder twijfel het contact met de mensen om me heen; mijn team, klanten en partners. Uiteindelijk draait het in deze baan en in deze sector toch om de relaties die je met de mensen om je heen kunt opbouwen! Daarnaast vind ik de snelle groei die security doormaakt heel intrigerend, van pure antivirus nog maar een paar jaar geleden tot de huidige geïntegreerde oplossingen die tot op strategisch niveau binnen een organisatie een bijdrage kunnen leveren. De ontwikkelingen gaan echt heel snel en spreken veelal tot de verbeelding. Zo is een van onze meest recente toevoegingen een product dat het ongewild weglekken van informatie kan tegengaan. Het geeft veel voldoening dit soort oplossingen bij klanten aan te dragen, hiermee lossen we echt een probleem op voor onze klanten!
Wat merk je als vrouw van de ict als mannenwereld?
Het is dat de vraag me gesteld wordt, maar ik ben me er vaak niet zo van bewust. Dit komt waarschijnlijk omdat ik me meer vanuit mijn functie presenteer dan vanuit het vrouwzijn. Uiteindelijk draait het om de prestaties die ik neerzet en mijn resultaten worden zonder aanziens des persoons vergeleken met die van mijn (mannelijke) collega’s.
Hoe kunnen er meer vrouwen in de ict komen?
Er zitten al steeds meer vrouwen op (hogere) posities binnen de it, dus ook zonder er bewust iets aan te doen zal deze trend wel doorzetten. Ik denk dat het belangrijk is om steeds te benadrukken – binnen opleidingen bijvoorbeeld – hoeveel raakvlakken deze branche heeft met alle aspecten van bedrijfsvoering en hoe ict het kloppend hart vormt van heel veel organisaties. Als het op die manier benaderd wordt, komt veel meer naar voren hoe veelzijdig de sector kan zijn zonder dat het per se altijd een technische invalshoek heeft. Ik denk dat het bewust binnen willen halen van vrouwen een averechts effect kan hebben, zowel op het imago dat de sector heeft bij vrouwen (want waarom moet het anders zo gepromoot worden, zal vast iets mis mee zijn) als op de kwaliteit van de instroom. Uiteindelijk zoeken we gewoon naar de juiste persoon (m/v) op de juiste plaats, zoals in alle sectoren.