Het Braingain Consortium krijgt een Smart Mix subsidie van veertien miljoen euro voor onderzoek naar Brain Computer Interfacing.
Wetenschappelijk coördinator Peter Desain, onderzoeker aan het Nijmegen Institute for Cognition and Information (NICI): "Deze subsidie wordt gespreid over een periode van zes jaar en vult de tien miljoen euro aan die alle partners samen opbrengen."
In Brain Computer Interfacing (BCI) wordt een rechtstreekse verbinding tussen computer en hersenen gelegd, zodat de gebruiker een computer kan aansturen of andersom. Die verbinding kan op allerlei manieren worden gelegd, van fMRI (funtional Magnetic Resonance Imaging), het opzetten van een soort badmuts waarin elektroden zijn verstopt voor EEG-metingen, tot aan het implanteren van een elektrode in het brein. Desain: "Binnen Braingain willen we onder andere de analyse van breinmetingen verbeteren. Die signalen bevatten ontzettend veel ruis, want terwijl je via gedachtenkracht een apparaat probeert te besturen, denk je ook aan je oma, neem je waar dat je neus kriebelt en wordt je hartslag geregeld. Toch wil je de juiste informatie er betrouwbaar uitfilteren. De informatica en signaalverwerkingskant daarvan is heel complex."
Binnen het Braingain Consortium bundelen de Radboud Universiteit Nijmegen, de universiteiten van Utrecht, Maastricht en Twente, TNO en een aantal grote en kleine bedrijven en patientengroeperingen hun krachten op het gebied van Brain-Computer en Computer-Brain Interfacing. Doel is om recente ontwikkelingen op het gebied van de analyse en beïnvloeding van hersenactiviteit toe te passen ten behoeve van verbetering van de levenskwaliteit en prestatie van zowel patiënten als gezonde personen.
Brain Computer Interfacing kent vele toepassingen. Desain: "Bij een ziekte als ALS kun je uiteindelijk helemaal niet meer bewegen of communiceren. Via BCI kun je op een beeldscherm letters doen verschijnen, of met een lamp ‘ja' of ‘nee' laten seinen. Daarnaast denken we ook aan robotarmen of rolstoelen voor gehandicapten. En je kan, bij bijvoorbeeld een hoge dwarslaesie in sommige gevallen je spieren rechtstreeks aansturen en zo een breuk in het ruggemerg omzeilen."
Ook kan BCI gebruikt worden voor neuro-feedback, een techniek waarbij mensen hun breinactiviteit leren beïnvloeden doordat ze daarover real-time informatie krijgen. Dat biedt bijvoorbeeld mogelijkheden voor de behandeling van patiënten met angststoornissen, ADHD, chronische pijn en epilepsie. Daarnaast kun je met een magneetspoel op de schedel de hersenen beïnvloeden of hersencellen rechtstreeks elektrisch prikkelen via een elektrode diep in het brein. Als je dat bijvoorbeeld doet bij Parkinsonpatiënten, kun je spierbevingen doen afnemen.
Ook gezonde mensen kunnen baat hebben bij neuro-feedback, doordat ze kunnen leren om zich te ontspannen of concentreren. Tot slot kan hersenactiviteit gebruikt worden om interfaces gebruiksvriendelijker te maken. Als je niet alleen weet waarnaar een gebruiker kijkt, maar ook of hij daar daadwerkelijk aandacht voor heeft, kun je de interface daaraan dynamisch aanpassen.
Smart Mix
Smart Mix-subsidies worden toegekend aan combinaties van wetenschappelijke en HBO-instellingen, R&D-afdelingen van bedrijven en culturele, sociale en maatschappelijke organisaties voor onderzoek dat tegemoet komt aan vragen uit de markt en maatschappij. Jaarlijks wordt door het Ministerie van Economische Zaken en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap rond 100 miljoen euro beschikbaar gesteld voor Smart Mix.