Microsoft loopt lichte vertraging op met de virtualisatiesoftware (codenaam Viridian) die het inbouwt in de volgende Windows Server-versie. De voor begin dit jaar geplande bèta van de HyperVisor komt pas in de tweede helft van 2007 uit.
Ook het eerste Service Pack voor Microsofts bestaande virtualisatiesoftware uitgesteld. SP1 voor Virtual Server 2005 R2 (Release 2) komt in het tweede kwartaal uit, in plaats van het eerste. De softwareproducent komt later deze maand met een release candidate, die klanten en partners dan kunnen downloaden.
Het uitstel voor SP1 is te wijten aan extra testwerk voor nieuw ondersteunde besturingssystemen op de Microsoft-software. Dit betreft Suse Linux Enterprise Server 10 van kersverse partner Novell, de Solaris 10 x86-uitvoering van partner Sun Microsystems, en een recente testuitvoering van de volgende Windows Server-versie.
Microsoft stelt dat de uiteindelijke uitvoering van Viridian gewoon op tijd is. De volgende serverversie van Windows (codenaam Longhorn Server) moet in de tweede helft van 2007 gereed zijn voor de dvd-persfabrieken (release to manufacturing) en computerleverancier. De virtualisatiemogelijkheden voor die Windows-versie komen dan zo’n zes maanden daarna uit. Eerst verschijnt rond het midden van dit jaar bèta 3 van Longhorn Server.
Het uitstel voor de virtualisatiesoftware is gemeld op de blog van Microsoft-manager Mike Neil, verantwoordelijk voor virtualisatie. Hij schrijft dat de voornaamste oorzaken voor het uitstel van de Viridian-bèta de interne doelen voor prestatieniveau en schaalbaarheid zijn. De Hypervisor draait dus nog niet naar behoren.
"Windows Server-virtualisatie is ontworpen om in een it-omgeving met alsmaar groeiende multicore-systemen te schalen over een breder bereik dan de concurrentie." Neil noemt een schaalbaarheid tot 64 processoren. Ondertussen hebben concurrenten VMware en Xen al sinds jaar en dag eigen Hypervisors op de markt. Laatstgenoemde leverancier van open source-virtualisatie heeft vorige week nog een update uitgebracht met betere ondersteuning voor Windows – 2000, XP en 2003.
Dit is een produkt dat Nelie Smit Kroes van de Europese mededinging uiterst kritisch in de gaten moet houden, wil ze de Europese belangen dienen.
De strategie van Microsoft is om Veridian als Middelware Layer tussen de Hardware en alle andere beschikbare Operating Systemen te positioneren. Als dit lukt (en daar ziet het er nu wel naar uit), dan bestuurt impliciet Microsoft alle Hardware. De Operating Systemen als Unix, Solaris en Linux hebben dan in principe de Hardware niet meer (direct) onder controle. En dat is natuurlijk een gevaarlijke situatie, want Microsoft heeft zich daarmee in een positie weten te positioneren dat ook de concurenten van Windows door Microsoft bestuurd worden en dat is natuurlijk niet in het belang van Europa. Deze statategie loopt vanaf de oprichting van Microsoft als een rode draad door de bestaansgeschiedenis van het bedrijf: Krijg met de BIOS de Hardware onder controle, bestuur met MS-DOS de BIOS en bestuur met Windows de MS-DOS kernel. Als MicroSoft met Veridian het nu ook voor elkaar krijgt de andere belangrijkste operating systemen onder controle te krijgen met deze “controle-lagen” stategie, dan ontstaat een gevaarlijke situatie voor Europa. Microsoft is dan natuurlijk allang de preferred supplier van operating systemen voor Hardware leveranciers en defacto de situatie nu is, dat Microsoft via de specificaties van het operating systeem de specificaties voor de hardware leveranciers bepaald.
Mijns inziens wordt het dus de hoogste tijd voor een combinatie van Hardware, Operating Systeem en Applicatie Software waarvan de specificaties en standaarden door Europese spelers bepaald worden.