Soms is het niet mogelijk of te duur om netwerkkabels tussen twee locaties in een zelfde gebouw te leggen en biedt een draadloze verbinding ook geen uitkomst. Dan is er nog een alternatief: een netwerk via het stopcontact. Devolo biedt met de dLAN 200 AV-productreeks netwerkadapters die ook voor bedrijven erg interessant kunnen zijn.
Er bestaan natuurlijk al langer producten op de markt om te kunnen netwerken via het stopcontact en verschillende daarvan hebben we eerder getest. Echt praktisch bleken die echter niet. Ze hadden veel last van storing en uitval, of ze waren gewoon veel te traag. Er zijn nu echter producten op de markt gekomen, gebaseerd op de HomePlug AV-technologie, die Fast Ethernet prestaties in full duplex (dus 200 Mbit/s!) beloven via gewone stopcontacten. HomePlug AV is de nieuwe internationale standaard voor datatransmissie via het gewone elektriciteitsnet. De dLAN 200 AV-productreeks van de Duitse netwerkspecialist devolo maakt gebruik van deze technologie om een echte Fast Ethernet-verbinding op te zetten tussen twee stopcontacten. devolo belooft transmissiesnelheden tot 200 Mbit/s en claimt dat dankzij een geïntegreerde QoS zelfs videostreaming in hoge resolutie mogelijk is. Het product kan de gegevensstroom via de elektriciteitsleidingen beveiligen met behulp van 128 bits AES-encryptie.
Het echt goede nieuws is de prijs. De starterskit met twee adapters kost zo weinig, dat het zelfs goedkoper is om twee locaties hiermee te verbinden dan dat te doen met een draadloos netwerk. Om qua snelheid in de buurt te komen van Fast Ethernet moet je tenslotte op zijn minst een 802.11n verbinding tot stand brengen en dat is niet bepaald goedkoop, nog afgezien van het feit dat die technologie voorlopig nog niet tot in de puntjes is uitgewerkt. devolo maakt voor zijn adapters overigens gebruik van een HomePlug AV-chip van Intellon. Dit verklaart waarom het zo compact en zo goedkoop kan.
Installatie
Wij testten de dLAN 200 AVdesk. Die adapter ziet eruit als een kleine vierpoorten-netwerkswitch. Er zit alleen een netwerkaansluiting en een stroomaansluiting op, verder niets. De adapter is in het wit en in het zwart verkrijgbaar. Hij heeft een blauwe frontplaat met daarachter ledjes voor stroom- en netwerkverkeer. De netwerkaansluiting van de ene adapter sluit je aan op het hoofdnetwerk, of bijvoorbeeld op een breedbandrouter. De netwerkaansluiting van de andere adapter kan dan op een pc of notebook, een ip-telefoon, of een ander netwerk aangesloten worden. Denk er wel aan dat als je twee netwerken op deze manier koppelt, de dLAN's een brugfunctie vervullen: de twee netwerken behoren dus tot hetzelfde netwerksegment en hebben dus samen maar één ip-subnet en één dhcp-server nodig. Omdat er hoogfrequente signalen over de elektriciteitsleidingen gestuurd worden, spreekt het vanzelf dat de netwerkverbinding via de stopcontacten alleen kan lukken als er direct contact is. Je mag met andere woorden de stroomaansluiting van de dLAN-adapters niet aansluiten op een noodvoeding, een netfilter of een piekspanningbeveiliging. Je krijgt het beste resultaat als je de dLAN rechtstreeks in een stopcontact plugt. Verder moeten de stopcontacten waartussen je een netwerkverbinding wilt opbouwen tot dezelfde stroomgroep behoren. De verbinding werkt niet over stroomtellers en dergelijke heen, je kunt dus geen verbinding opbouwen met een andere locatie, tenzij die op dezelfde stroomgroep zit.
Prestaties
Wij maten de netwerkprestatie van een gewone Fast Ethernet-verbinding tussen een werkstation en een server. Daarna koppelden we het werkstation los en brachten dat naar een andere kamer die een dertigtal meter verwijderd ligt van zijn oorspronkelijke locatie. We sloten het werkstation weer aan via de dLAN-adapter en herhaalden onze meting. Bij de ‘echte' netwerkverbinding maten we gemiddeld 44,24 Mbit/s en bij de dLAN-verbinding stelden we een gemiddelde van 13,38 Mbit/s vast. Dat is dus slechts 30 procent van de Fast Ethernet-verbinding, maar wel beter dan wat we gewoonlijk meten bij draadloze netwerken van het type 802.11b en 802.11a of g, doch slechter dan 802.11n (pre-standaard product van Linksys).
Bij het bekijken van een directory met hoge resolutie plaatjes stelden we geen echt snelheidsverschil vast bij de dLAN-verbinding. In een appartementenblok tussen twee naastgelegen appartementen bleek in tegenstelling tot wat we verwachtten ook een goede netwerkverbinding mogelijk, al hadden beide appartementen hun eigen stroomteller. Tussen twee huizen met één huis ertussen lukte het echter niet.
Het streamen van hoge resolutie video zien we na onze metingen alleen zitten in de meest ideale omstandigheden.
Nieuwe firmware
Na het afsluiten van onze test bracht devolo nieuwe firmware uit die de prestaties van de dLAN 200 AV, dLAN 200 AVpro, dLAN 200 AVdesk en dLAN 200 AVpro i netwerkadapters optimaliseert. We hebben deze firmware nog niet kunnen testen, maar volgens de fabrikant verhoogt het de doorvoersnelheid van Windows Filesharing, downloads, internettoegang en videostreaming. Bovendien zorgt de nieuwe firmware voor een hoger bereik en een snellere opbouw van de verbinding tussen de adapters. Nieuw is ook ‘Type of Service' (ToS), een nieuw mechanisme voor Quality of Service, dat vooral de verbindingskwaliteit bij VoIP-toepassingen verhoogt.
Conclusie
De beloofde doorvoersnelheid van 200 Mbit/s haalden we niet. We klokten af op zo'n 30 procent van een gewone Fast Ethernet-netwerkverbinding. Dat is prima voor het doorsluizen van een breedbandinternetverbinding, of voor netwerkverbindingen die geen topprestaties vereisen. In elk geval is de de dLAN 200 AVdesk de best werkende en presterende oplossing voor netwerken via het elektriciteitsnet die we tot dusver hebben getest.
Productinfo
Product: dLAN 200 AVdesk Starter Kit
Producent: devolo, Aken [D], www.devolo.com
Leverancier: devolo Benelux, Kortrijk, tel. +32 56 52 18 10, www.devolo.nl
Adviesprijs (excl. btw): 229,90 euro (starterkit met 2 adapters) of 129,90 euro (één adapter)
Systeemvereisten: stopcontacten binnen eenzelfde groep; Fast Ethernet netwerk
De Kern
* Fast Ethernet tussen twee stopcontacten is mogelijk via de HomePlug/AV standaard.
* Deze technologie voor thuisgebruik kan ook interessant zijn voor bedrijven.
Die dingen geven zeker in de FM band heel veel storing. Radio 538 was niet meer te ontvangen. Ik heb hem uiteindelijk weggehaald omdat de pacemaker van mijn buurvrouw steeds oversloeg. Toen hij weg was ging het gelukkig weer goed. Ik wil niet haar dood op mijn geweten hebben. Dat heet nu een CE keurmerk. Je wordt gewoon belazerd waar je bijstaat.
De verkoper had wel eens mogen vertellen dat die dingen storen bij zendamateurs. Mijn buurman is radiozendamateur en stond dezelfde avond nog op de stoep. Hij heeft het me laten horen. Die man kon gewoon zijn hobby wel vergeten terwijl diezelfde man bij de watersnoodramp in 1953 met zijn zendspullen vele mensenlevens gered had. Hij kwam met een mooi alternatief. Ik heb nu geen d-Lan meer een een veel snellere internet verbinding. Hij is kosteloos twee dagen in mijn huis bezig geweest om de nodige kabeltjes weg te werken en je ziet er niets van. Ik heb nu in elke kamer een internetaansluiting. Ik ga niet iemand zijn hobby vernachelen. Die man heeft voor meer dan 25000 Euro in zijn hobby ge?nvesteerd. Ik snap niet dat de overheid geen rekening met deze mensen houdt Dat CE keurmerk stelt echt geen ruk meer voor. Ik had het nog zo aan de leverancier gevraagd, maar die zei dat die dingen absoluut geen storing konden veroorzaken. Ik heb echt nog nooit zo’n grote leugenaar gezien zeg. Ik heb geen zin in ruzie met mijn buren. Het zijn juist zulke aardige mensen.