Terwijl de zakelijke Linux-markt lijkt te bestaan uit Red Hat en Novell, zijn er nog vele andere distributies. Ubuntu gooit hoge ogen, maar het 'pure open source' Debian is er ook nog.
Vorige week is na lang wachten de nieuwe versie 4 (codenaam Etch) van Debian Linux verschenen. Tegelijk is ook een update verschenen voor versie 3.1 (codenaam Sarge). In totaal is er bijna twee jaar (21 maanden) gewerkt aan de nieuwe versie, die begin dit jaar nog een nieuw uitstel van vier maanden had opgelopen.
Deze Linux-distributie is wel één van de meest brede qua processorondersteuning; het besturingssysteem draait op maar liefst elf processorarchitecturen. Daarnaast dient het als basis voor vele andere distributies, waaronder Ubuntu, Linspire (voorheen Lindows) en Xandros.
Debian 4 bevat als nieuwe snufjes onder meer een grafische installer met scriptbare mogelijkheden voor installatie en opwaarderingen, ook voor de meegeleverde softwarepakketten. Daarbij is er ook ondersteuning voor partities die met encryptie zijn beveiligd. Bovendien is update-tool Apt voorzien van beveiliging om de integriteit van pakketten te kunnen controleren. Die functionaliteit is ongetwijfeld ingegeven door de kraak in juli vorig jaar van enkele Debian-ontwikkelservers. Versie 4 heeft echter nog wel enkele bugs, waarvoor binnenkort patches verschijnen.
Twee weken terug is Debian-oprichter en teamleider Ian Murdock in dienst getreden bij Sun Microsystems. Hij is daar chief operating platforms officer en gaat daarmee over zowel Linux als Suns Unix-variant Solaris inclusief de open source-variant daarvan (OpenSolaris). Murdock uitte bij zijn aantreden flinke kritiek op het ontwikkelteam van Debian, waar hij lange tijd deel van uitmaakte. De groep mist een sterke leiding, opereert dus nogal willekeurig en dat leidt weer tot trage ontwikkeling van de Linux-distributie zelf, aldus Murdock.
Zijn kritiek is niet geheel ongegrond; de ontwikkeling van Etch heeft 21 maanden in beslag genomen en de groep heeft een zoektocht naar een nieuwe Debian Project Leader ondernomen. Het stemmen op de genomineerde kandidaten kon tot 8 april. Debian-ontwikkelaar Sam Hocevar neemt het stokje over van Anthony Towns, en begint op 17 april als nieuwe teamleider. In zijn campagne noemde Hocevar als belangrijke verbeteringspunten al beter beheer van het Debian-project, en gestructureerde communicatie tussen de diverse ontwikkelaars.
21 maanden valt toch best mee?
Kijk naar Vista; 5 jaar was het? precies! Dan mag je pas van “eindelijk” spreken lijkt mij zo.