Organisaties blijken de inzet van virtualisatie niet succesvol te noemen. De belangrijkste reden daarvoor is het niet kunnen kwantificeren van de return-on-investment.
Uit onderzoek van CA onder achthonderd organisaties wereldwijd blijkt dat 44 procent van de respondenten die server-virtualisatietechnologie inzetten deze inzet niet succesvol noemen. Het niet kunnen kwantificeren van de return-on-investment blijkt de centrale factor in de terughoudendheid van de deelnemers in het definitief benoemen van positieve resultaten.
Volgens Marcel den Hartog van CA is het terecht dat deze bedrijven vinden dat ze niet genoeg roi hebben. "Ze zetten virtualisatie in voor de verkeerde redenen." Sommige bedrijven gebruiken virtualisatie voor het besparen van ruimte. "Maar je hebt nog steeds dezelfde energiekosten. Het groene gevoel gaat een beetje weg", zegt hij. Peter Vermeulen, van onderzoeksbureau IDC, denkt dat virtualisatie nu vooral nog op beperkte schaal plaatsvindt. "Er worden veel pilots gestart met een beperkte hoeveelheid servers. Hoe kleiner de schaal, hoe kleiner de return-on-investment." Een ander punt is dat een pilot vaak niet goed wordt doorgerekend. "Bedrijven hebben soms een nieuwe server nodig, nieuwe licenties of nieuwe support. Je moet dan veel investeren en dat zie je niet meteen terug."
Vermeulen merkt dat bedrijven wel de voordelen zien als de projecten een grotere schaal hebben. Een nadeel dat bedrijven dan ervaren is dat het beheer dan wat lastiger is. "Het zijn voornamelijk de early-adopters die nog niet gebruik konden maken van goede beheertools. Inmiddels zijn er goede oplossingen op de markt waarmee een gevirtualiseerde omgeving goed te beheren is", zegt Vermeulen. Volgens Den Hartog zit het grote voordeel van virtualisatie voornamelijk in de clustering van servers, dus dat bedrijven veel flexibeler omgaan met het inrichten van het gebruik van de cpu op de server. "Maar beheerders moeten ook de ruimte krijgen om dat te doen. Nu doen ze er virtualisatie vaak bij, terwijl ze ook andere servers in lucht moeten houden. Ze moeten anders leren denken", zegt Den Hartog.
Bedrijven die virtualisatie wel succesvol vinden, geven aan dat de succesfactor zit in het vermogen de presentatie van de gevirtualiseerde omgevingen te meten. Volgens Vermeulen van IDC is kostenbesparing de belangrijkste reden. "Gaandeweg ontdekken organisaties meer voordelen, zoals dat de bussiness flexibeler kan werken", zegt Vermeulen. "Kostenbesparing verkoopt het beste aan de directie", vult Bouke Groenescheij, voorzitter van de VMWare gebruikersvereniging, aan. Vermeulen merkt dat het vaak lastig is virtualisatie aan business-mensen uit te leggen. "Sommigen gebruiken het woord niet, omdat de term een beetje vaag is. Het roept meer vragen op dan dat het deze beantwoordt."
Ik denk dat de schrijver en onderzoeker geen goed beeld hebben van de markt, virtualisatie en twijfel sterk aan het onderzoek. De voordelen zijn juist makkelijk te kwantificeren om in ieder geval een goede minimaal te behalen ROI aan te tonen. Een echt exacte ROI is inderdaad moeilijk aan te geven. Tot nu toe (5 jaar) hebben wij onze klanten een goed gekwantificeerde minimale ROI aangetoond die later door onze klanten is bevestigd. De verklaring van dezelfde energie verbruik in dit artikel is er een om van te schrikken (je kunt beter niets zeggen).
En als technologie moeilijk is om aan de business uit te leggen is juist virtualisatie iets wat makkelijk te begrijpen is. De vraag is hoe goed de verteller is. Daar zal eerder het probleem liggen. Ik vind dan ook dat men te makkelijk virtualisatie partner wordt. Het succes is hier de oorzaak van denk ik.
Djuro Dragojevic,
Inter Access Technology Solutions