KPN heeft een aanvraag voor een umts-mast in Utrecht ingetrokken. Protesteren helpt dus wel degelijk.
KPN diende op 22 september 2005 bij de gemeente Utrecht een aanvraag in voor het plaatsen van een umts-zendmast voor mobiele telefonie naast een pand in de Cremerstraat in het westelijk deel van de stad. Omwonenden kregen daar lucht van en zetten een protestactie op touw. In de buurt stonden reeds vijf umts-masten en deze nieuwe mast zou bovendien extra zwaar worden uitgerust met twaalf zenders in plaats van de gebruikelijke drie. Met het oog op de gezondheidsrisico's vanwege de straling van de masten dienden zij talrijke bezwaarschriften in bij de gemeente. Na anderhalf jaar overleg trok KPN de aanvraag in. Volgens een woordvoerder is er een andere plek gevonden (in de Niasstraat in de wijk Lombok) die uiteindelijk een betere dekking geeft. "Elders in de buurt werd een pand gesloopt waarop een KPN-mast stond. Met de nieuwe mast in de Niasstraat ondervangen we dan meerdere gaten."
Een zegsvrouw van de gemeente laat weten dat bewoners geen bezwaren kunnen indienen tegen de bouw van de mast in de Niasstraat omdat die lager wordt dan dan vijf meter. "De eigenaar van het pand dient wel toestemming te geven." Volgens de KPN-woordvoerder voldoen de umts-masten aan de radiotechnische dekkingseisen en wijst wetenschappelijk onderzoek uit dat er geen gezondheidsgevaar bestaat. Toch is de discussie nog lang niet doodgebloed. Tegenstanders trekken een parallel met de drama's rond asbest en roken waarbij de schadelijke gevolgen voor de volksgezondheid zich pas op langere termijn openbaarden.
En vervolgens maar klagen dat ze geen dekking hebben zeker??
“Volgens de KPN-woordvoerder voldoen de umts-masten aan de radiotechnische dekkingseisen en wijst wetenschappelijk onderzoek uit dat er geen gezondheidsgevaar bestaat…
De wetenschap is te koop.
UMTS = een cancer-verwekkende stralingsmast. En die bewijzen worden dagelijks in de doofpot gestopt. Ook hoogspanningsleidingen vallen onder deze categorie van cancer-verwekkers.
Iedere vorm van niet-natuurlijke straling is schadelijk, zo niet dodelijk voor het LichtWezen wat zich mens noemt. Echter zijn er heel veel (duistere) partijen die er belang bij hebben om je te doen geloven dat dit NIET het geval is.
Denk eens aan schadeclaims tegen NS, NUON, ESSENT van alle bewoners die onder een hoogspanning-mast wonen. Of alle mobiele telfoonbezitters die al jaren lang vage klachten hebben..
KPN sluit je (indirect)aan…op de intensive care equipment van het ziekenhuis, waar je terechtkomt
na jarenlang bestraald te zijn door hun equipment.
Een postduif was zo gek nog niet 😉
Gisteren stond dit berich in ‘Het dagblad van het Noorden’
Zendmast in Marum.
Marum bij De Holten in Marum verrijst binnenkort een umts-zendmast van bijna 40 meter hoog van telecombedrijf KPN. De voorbereidende werkzaamheden zijn al begonnen. Volgens wethouder Feike Mollema wordt de mast ingezet voor datacommunicatieverkeer van de hulpverleningsdienseten. Aanvankelijk was er een aanvraag om de zendmast te plaatsen bij het gemeentetheuis. Daartegen rees verzet van de ambtenaren. In opdracht van B en W heeft het hoofd van de afdeling ruimte en openbare werken zich volgens Mollema in de materie verdiept door ondermeer in Utrecht een congres bij te wonen van het ministerie van van vrom.. Daarbij kwam hij tot de conclusie dat er geen sprake is van gevaar voor de volksgezondheid. In plaats van het gemeentehuis is nu gekozen voor de Holten als locatie. (daar woon ik dus) Via een zogenoemde artikel 19-procedure kreeg de kpn toestemming van de gemeente Marum om de zendmast te plaatsen. Volgens de wethouder kwam daar geen enkel bezwaar op binnen. ( waardat in gepubliceerd is, is mij als bewoner van de wijk een raadsel, want ik heb het niet gezien)
Kan je als bewoner van de wijk er achteraf nog wat aan doen?
Hij staat er al en wat is het een lelijk hoog ding. Wij zijn ook bang voor de straling. Daarom heb ik info gevraagt bij Stop UMTS. En dit is wat we kunnen doen.
Misschien met de buurtvereniging Want samen sta je sterker.
Wie verzetten zich allemaal tegen die geplande zendmast?
De tweede vraag is hoe strijdbaar deze groep is.
Wat er namelijk zou moeten gebeuren, is dat bij de kantonrechter, afdeling Bestuursrecht, een procedure opgestart moet worden tegen de gemeente Marum wegens onbehoorlijk bestuur. Er is nl. een vergunning voor een zendmast afgegeven, zonder dat op deugdelijke wijze kenbaar gemaakt is aan de burgerbevolking, dat er een procedure liep.
Het plaatsen van een melding voor een bouwvergunning in de rubriek kapvergunningen wordt beschouwd als ondeugdelijk. Dus die procedure zul je bij de Bestuursrechter winnen, waardoor de gemeente de procedure opnieuw zal moeten doorlopen.
Een procedure bij de bestuursrechter kost 143,- aan griffierechten (die de gemeente jullie terug moet betalen, als jullie die procedure winnen) en in jullie geval is het aan te raden om ook een zogenaamde Voorlopige Voorziening aan te vragen (hiermee wordt de gemeente gedwongen de bestaande bouw van de zendmast stop te zetten totdat de bestuursrechter uitspraak gedaan heeft). Dat kost nog eens ? 143,- en ook dat bedrag moet de gemeente jullie terug betalen.
Dus het is in jullie geval een kwestie van de portemonnee trekken om je Recht te halen; vandaag mijn vraag 1 en vraag 2.
Ik weet het; dat klinkt zuur, maar het is helaas niet anders in dit Nederland anno 2007. Er is nl. wel veel mogelijk als actievoerders zich sterk maken.