ICT Milieu deelt de conclusies van de minister van VROM, die 4 april 2007 een rapport naar de Tweede Kamer heeft gestuurd over producenten-verantwoordelijkheid.
Deze verantwoordelijkheid betekent dat producenten en importeurs verantwoordelijk zijn voor het afvalbeheer van de producten die zij op de markt brengen. De it-branche hanteert hierbij een efficiënt inzamelings- en recyclingsysteem, zonder verwijderingsbijdrage. Het is een succesvol systeem met grote milieuwinst.
De minister van VROM constateert in zijn rapport dat er een gebrek aan financiële transparantie is voor besteding van de fondsen die via een verwijderingsbijdrage zijn ontstaan. De consument betaalt deze bijdrage bij de aankoop van tal van producten maar niet bij de aankoop van computers, printers, mobiele telefoons en andere it-apparatuur. De discussie over verwijderingsbijdragen en de hoogte daarvan is daarom niet van toepassing op it-apparatuur.
Het unieke aan het it-inzamelsysteem voor de gescheiden inzameling en verwerking van gebruikte it-apparatuur, is dat producenten en fabrikanten zelf de inzamel- en recyclingkosten betalen. ICT Milieu, de uitvoeringsorganisatie van het inzamelsysteem, kent daarom ook geen fondsen waarin enorme vermogens zijn opgebouwd.
Toename 9 procent
ICT Milieu heeft in 2006 ruim 18 miljoen kilo gebruikte it-apparatuur verwerkt. Dit is een stijging van 9% ten opzichte van het jaar ervoor. Van alle ingezamelde apparatuur is 95% nuttig toegepast als nieuwe grondstof of als brandstof. Dit is ver boven de wettelijke norm hiervoor van 75%. Grondstoffen als (edel)metalen, kunststoffen en glas krijgen op deze manier een tweede leven. Ook worden er geen lood en andere gevaarlijke stoffen meer toegepast in apparaten. Sinds de start van het ICT-inzamelsysteem in 1999 is ruim 90 miljoen kilo it-apparatuur ingezameld en gerecycled.