Intel en AMD spelen al geruime tijd haasje over. Terwijl Intels Core 2-basisontwerp nu hoge ogen gooit, heeft AMD nog het voordeel van HyperTransport. Intel reageert nu.
Intel verwerkt de geheugencontroller toch in zijn processoren. Daarmee omzeilt het de flessenhals van de systeembus naar het hoofdgeheugen. Concurrent AMD heeft die aanpak geruime tijd terug al gekozen, waarbij het de snelle communicatietechnologie HyperTransport gebruikt voor de verbinding tussen de systeemcomponenten.
Pentium-producent Intel vond dit tot op heden niet nodig; de geheugenbus voldoet nog prima, aldus het bedrijf. In de tussentijd is de kloksnelheid van die bus wel redelijk opgevoerd en is de signaalversturing achtereenvolgens verdubbeld en verviervoudigd (quad-pumped). Dit is vergelijkbaar met ddr-geheugen waarbij er dataverkeer mogelijk is net vóór en na de kloktik (MHz of GHz). Toch bleek bij multicore- en multiprocessorgebruik een verzadiging op te treden, met name door de communicatie-overhead tussen de verschillende rekenkernen. Computable constateerde dat in april vorig jaar al.
De tijd is volgens Intel nu wel rijp voor een geïntegreerde geheugencontroller én directe verbindingen tussen de processoren. CTO Pat Gelsinger kondigde dit vorige week aan voor de toekomstige Nehalem-processoren. De productie van die chips komt in 2008 pas op gang en volgt op de ook komend jaar verschijnende Penryn-processoren, afgeleid van de huidige Core 2 Duo (codenaam Merom).
Daarnaast krijgt de kloksnelheid een oppepper. De topman zei dat de desktop- en servervarianten van Penryn voorbij de 3 GHz gaan en daarbij niet meer energie verbruiken en hitte opwekken. Deze onthullingen waren opgenomen in een hele reeks mededelingen over Intels toekomstige chips.
Gelsinger vertelde verder dat de Nehalem-processoren voor cliëntsystemen ook een geïntegreerde graphics-controller krijgen. Concurrent AMD heeft dergelijke plannen al onthuld. Verder zijn de Nehalems schaalbaar van één tot meer dan acht cores met elk één tot zeker zestien threads. Laatstgenoemde betekent een herintroductie van de HyperThreading-techniek.
Eerst komen echter de Penryns, met maximaal 50 procent meer Level 2-cachegeheugen dan huidige Intel-chips, wat bovendien deelbaar is over de cores. De cache is tot 6 MB voor dualcore en maximaal 12 MB voor quadcore. Tot slot hebben beide chipreeksen nieuwe technologie voor energiezuinigheid, waaronder betere terugschakeling van zowel kloksnelheid als multicore-gebruik.