De Europese Commissie wijst het voorstel van Microsoft af voor de vergoedingen die het wil rekenen voor informatie over interoperabiliteit met zijn software. De EC heeft het Amerikaanse bedrijf verplicht die informatie beschikbaar te stellen, tegen ‘een redelijke vergoeding’.
De EC wil nu harde maatregelen treffen om de softwarefabrikant te dwingen meer informatie en onder soepelere voorwaarden te delen. Dit zou het drastisch verlagen of zelfs verbieden van de royalty's kunnen inhouden. Dit blijkt uit uitgelekte documenten van de antitrusttak van de Commissie. Woordvoerders van de EC lieten eerder al weten dat Microsoft bovenmatige vergoedingen vraagt voor de verplicht te delen informatie.
Toezichthoudend expert Neil Barrett, mede door Microsoft benoemd, geeft ook de voorkeur aan een royalty van 0procent. Dit slaat op de voorwaarde die het softwarebedrijf stelt voor een percentage (maximaal 5,95 procent) van de omzet uit een product waarvoor de Microsoft-informatie is toegepast. Barrett rekent voor dat concurrenten hierdoor pas na zeven jaar de kosten eruit hebben. Bovendien zou dit open source-gebruik frustreren of onmogelijk maken. IBM, Sun Microsystems en Oracle stellen ook dat de royalty's dusdanig hoog zijn dat het zakelijk niet interessant is te tekenen voor de interoperabiliteitsdata.
De verplichting die informatie te delen, is drie jaar geleden opgelegd door de EC. Microsoft heeft sindsdien informatie over bepaalde protocollen en applicaties ter beschikking gesteld, maar de interesse vanuit de markt zou tegenvallen. Dit kan liggen aan de royalty's – en bijbehorende voorwaarden – die Microsoft aan de informatieverstrekking verbindt.
Het bedrijf zegt dat het gevoelige en waardevolle technische informatie is, ofwel zijn innovaties. De EC spreekt dit tegen en wijst erop dat het in veel gevallen gaat om standaardtechnologie die Microsoft heeft aangepast of uitgebreid. Dit betreft de zogeheten embrace and extend-strategie waar de Windows-producent al vaker van is beschuldigd; het gebruiken van standaardtechnologie en die dan met toevoegingen aan eigen producten of platformen binden.
“Once you get sucked into the Micro$oft swap, you’ll never get out alive”
“Informatie is Macht, Open Source is Real Power”
Te weinig produktinformatie is dus klantenbinding bij default, vanaf NULL.
Das goed geld verdienen aan het verstrekken van producten waar structureel 20-30% van de manual ontbreekt.
Tip voor de EC
Draaien jullie ook nog op het Windows OS?
Switch dan eerst naar Linux, dan pas kun je een echte vuist maken 😉