De Business Software Alliance (BSA is gestart met gerichte acties tegen het gebruik van illegale software bij organisaties en bedrijven in de architectuur-, bouw- en vastgoedsector.
De actie is onderdeel van de Risico Alarm-campagne. Met deze campagne richt de BSA zijn pijlen op tal van sectoren en branches om illegaal gebruik van software op te sporen en voorlichting te geven over een juist gebruik van software en over de risico's van illegaal softwaregebruik.
De BSA heeft met het oog op de campagne de speciale website www.risicoalarm.nl geopend, die organisaties informeert over hoe ze hun bedrijfssoftware veilig en legaal kunnen beheren. Onderzoek in opdracht van de BSA wees uit dat in 2005 gemiddeld 30 procent van de zakelijke software die in Nederland werd gebruikt, illegaal was. De Nederlandse software-industrie leed hierdoor een omzetverlies van circa 477 miljoen euro.
In veel gevallen blijkt dat organisaties zich onvoldoende bewust zijn van het feit dat ze gebruikmaken van illegale software. Op de campagnewebsite vinden organisaties daarom de Health Check Tool waarmee ze makkelijk en snel kunnen nagaan welk risico ze lopen op het vlak van softwaremanagement. Ook geeft de tool praktische aanwijzingen voor een effectief beheer van softwaremiddelen.
"De architectuur-, bouw- en vastgoedsector is een zeer competitieve markt", zegt Jacco Brand, voorzitter van de BSA in Nederland. "Architecten, aannemers, (vastgoed)makelaars en projectontwikkelaars beconcurreren elkaar sterk bij het in de wacht slepen van projecten. Door de tijds- en budgetdruk wordt licentiebeheer daarbij echter vaak – onbewust – over het hoofd gezien. Dit risico doet zich bijvoorbeeld voor wanneer er bij de uitvoer gewerkt wordt met tijdelijke, lokale kantoren en pc-werkplekken rondom de bouwplaats. Deze kantoren moeten snel worden geplaatst en worden slechts voor een bepaalde tijd gebruikt. Dat geldt ook voor de geïnstalleerde software op de aanwezige pc's en dat kan leiden tot het illegaal gebruik van deze software."
Aan de andere kant is de verhouding tussen software-invensteringen en omzet nergens zo scheef als in de architectuur. Een alternatief voor een waardeloos pakket als Autocad is er niet, grafisch is er net zo veel nodig als bij een reclamebureau, en ook crimineel dure 3D pakketten zijn bijna een must, terwijl een mooi beeld voor een klant bijna gratis moet. Een bedrijfskundige met een lousy powerpoint presentatie gemaakt met OpenOffice kan een stuk makkelijker zijn centen verdienen.