Microsoft gehoorzaamt nu toch enigszins aan de begin 2004 opgelegde protocollen-verplichting van de Europese Commissie (EC). De softwarefabrikant biedt toegang tot een reeks protocollen, waaronder die voor zijn mailserver Exchange.
Microsoft biedt derden nu inzicht in de verbinding tussen mailserver Exchange en client-programma's zoals Outlook. Het betreft hier de nieuwste versies (2007) van beide pakketten. De tegen betaling verkrijgbare protocol-informatie betreft diverse functies: e-mail, kalender, contactgegevens, taaklijsten, en gedeelde agenda's.
De exacte voorwaarden zijn nog onbekend. De leverancier spreekt op de licentie-pagina op zijn website van "een commercieel redelijke, niet-exclusieve licentie" met een looptijd van vijf jaar. Microsoft maakt hierbij onderscheid tussen bedrijven die producten leveren voor ict-infrastructuren en die e-mailsoftware leveren. Eerstgenoemde categorie kan kiezen voor een referentie-licentie of een ontwikkelaarslicentie. De hoogte van de diverse verschuldigde licentievergoedingen is niet bekend.
Eerder hebben bedrijven, zoals open source-leverancier Zimbra, al het Exchange-protocol uitgevogeld (reverse engineering) zonder licentie-overeenkomst. Elke wijziging aan de Microsoft-software kan echter incompatibiliteit betekenen.
Begin deze maand sloot Microsoft al een overeenkomst met Quest Software voor het Work Group Server Protocol Program (WSPP) van eerstgenoemde. Dit betreft protocollen voor interoperabiliteit voor servers in heterogene omgevingen. De samenwerking tussen de twee bedrijven draait vooral om aansluiting op Microsofts beheeromgeving Active Directory, diens Domain Controller-netwerkdienst, en beheerhulpmiddel Group Policy. Quest is de eerste Europese licentienemer, meldt Microsoft. Tot op heden hebben 27 Amerikaanse bedrijven getekend voor een licentie op Microsofts protocollen.
Toch is de EC niet bepaald positief over Microsoft. Eurocommissaris Neelie Kroes, verantwoordelijk voor mededingingsbeleid, uit harde kritiek op de Amerikaanse Windows-leverancier. Zij noemt het onacceptabel dat Microsoft marktaandeel blijft winnen met taktieken die in de antitrustveroordeling van maart 2004 illegaal zijn verklaard. Volgens Kroes had Microsoft in 1999, toen het EC-antitrustonderzoek begon, een marktaandeel van 35 tot 40 procent voor werkgroepservers. In 2004 lag dat rond de 60 procent, en nu zit het tussen de 70 en 75 procent, zei de Eurocommissaris in een toespraak voor het Europees Parlement.
Zij verklaart dat de softwareleverancier na drie jaar nog altijd niet voldoet aan de straf van informatie delen over zijn protocollen, tegen een redelijke vergoeding. Microsoft zegt daar wel aan te voldoen, maar dat het een complexe en tijdrovende klus is. Het heeft naar eigen zeggen driehonderd ontwikkelaars op dit karwei gezet, die er continu mee bezig zijn. Ondertussen loopt er nog een hoger beroep van Microsoft tegen de antitrustveroordeling. Een uitspraak in die zaak moet eind dit jaar komen, verwacht Kroes.