Novell wil dat Netware-gebruikers overstappen naar Open Enterprise Server OES. Het ontbreekt de Netware-gebruikers echter aan genoeg kennis van OES.
Voor Volker Smid, president EMEA van Novell, is het migreren van de grote groep Netware-gebruikers naar Open Enterprise Server 2 één van de belangrijkste stappen die ervoor moet zorgen dat Linux wijd verspreid wordt. "De Netware-transformatie naar OES 2 is één van de belangrijkste onderdelen om een echte Linux-speler te worden in alle lagen van de infrastructuur."
Netware-gebruikers stappen echter niet massaal over. En als ze overstappen, wil het niet zeggen dat OES 2 gekozen wordt. Ook de overstap naar Microsoft is een optie. Een Nederlandse partner van Novell ziet dat veel gebeuren. Volgens Smid valt het wel mee. "Ik zie dat steeds minder gebeuren. We hebben een erg loyaal klantenbestand".
Het probleem dat Novell heeft is, dat de Netware-gebruikers geen kennis hebben van OES. "We willen overstappen naar OES, maar het ontbreekt ons aan kennis", zegt Jan Warnier, it-manager bij het ROC Westerschelde. Hij denkt dat het voornamelijk heeft te maken met een generatiekloof. De jongere generatie kan vaak wel werken met OES. "Het end-of-life van Netware is aangekondigd. We moeten wel over. Daarom worden we allemaal omgeschoold."
Smid erkent dat het trainen en omscholen van de Netware-gebruikers de belangrijkste stap is. "Er is veel training nodig om een Netware-beheerder een OES2-beheerder te maken". Forrester voorspelde twee jaar geleden dat er nog ongeveer negentig miljoen Netware-gebruikers zijn.
Wellicht is het handig om aan te geven welke versie de redacteur bedoelt. Er is namelijk Netware OES – gebaseerd op Novell Netware- en Suse Linux OES – gebaseerd op Linux. De migratie van Netware 6, of 6.5 naar Novell OES gaat haast ongemerkt. De migratie van Netware OES naar Suse Linux OES is voor zover ik weet een compleet project. Zie de diverse omschrijvingen op de site van Novell en Suse.
Ik denk dat de reden voor het niet massaal overstappen naar OES niet veroorzaakt wordt door zaken als “niet voldoende kennis hebben” of de impact op het dagelijkse beheer, maar door de angst voor het onbekende en nog belangrijker het verlaten van de vertrouwde omgeving. De Novell Netware community is de afgelopen jaren immers erg verwend geweest wat betreft de stabiliteit en de eenvoud van beheer.
Klanten doen er echter goed aan om keuzes te makenmet betrekking tot mogelijke alternatieven voor het Novell Netware netwerkbesturingssysteem. Novell maakt er geen geheim van dat Netware minder aandacht zal krijgen op het gebied van ondersteuning en innovatie.
Netware wordt de komende jaren nog netjes ondersteund, maar nieuwe functionaliteit en het uitbrengen van updates zullen bij het SLES en OES platform de meeste aandacht krijgen.
Voor het dagelijkse beheer van gebruikers en applicaties (GroupWise et cetera) is geen extra kennis noodzakelijk. De management tools voor het dagelijkse beheer (gebruikers, printers enzovoorts) blijven immers gelijk. Wel is het onze (praktijk)ervaring dat er vanuit de beheerders een opleidingsbehoefte is naar het kunnen trouble shooten en het beheer van een OES Linux netwerkbesturingssysteem. (Hoe vaak zijn beheerders overigens echt bezig met het trouble shooten van het netwerkbesturingssysteem zelf?).
Ik durf als reactie op het bovenstaande stuk zelfs te stellen dat met de komst van OES2 de overstap alleen maar eenvoudiger zal zijn. De beheerders krijgen met OES2 bestaande beheertools met extra functionaliteit. Beheerders worden steeds minder belast met de unieke kenmerken van een netwerkbesturingssysteem. De meegeleverde managementtools zorgen voor transparant beheer ongeacht het type/merk netwerkbesturingssysteem.
De voordelen van een op Linux gebaseerd besturingssysteem worden niet alleen meer door de Linux of Netware communities erkend, ook Microsoft heeft inmiddels ontdekt dat er een enorme groei ontstaat van het marktaandeel Linux besturingssystemen. Zij hebben samen met Novell de samenwerking gezocht om er voor te zorgen dat deze werelden naadloos te integreren zijn. Met OES2 zijn er ook op het gebied van Microsoft netwerken grote verbeteringen gerealiseerd. Bijvoorbeeld de integratiemogelijkheden van OES2 met bestaande NATIVE Microsoft netwerken door rechtstreek integreren met de Active Directory en de Windows shares.
Met de juiste aanpak en implementatiepartner zijn organisaties in staat om juist met OES2 in fases te migreren naar een omgeving met toekomst, en dit allemaal zonder dat de migratie veel impact heeft voor beheerders en organisaties.
Met vriendelijke groet,
Frank Huybregts
Solutions Manager
AAC Cosmos