Novell denkt dat Suse Linux Enterprise Desktop 10 (SLED10) de doorbraak is voor Linux op de desktop. Er moeten echter nog wat hobbels die genomen moeten worden.
Roger Levy, vice president Open Platform Solutions, denkt dat er nu een keuze is voor de gebruiker. Novell bracht SLED10 op de markt, net voordat Vista op de markt verscheen. De aankondiging dat autofabrikant Peugeot op twintigduizend pc's SLED installeert kwam op de dag dat Vista in Europa gelanceerd werd. Dat was zo getimed, aldus EMEA-president Volker Smid. "Toen iemand me vorige week bij de CeBIT vroeg wat ik van Microsoft Vista vond, gaf ik het antwoord ‘i love vista', want het zorgt ervoor dat mensen gaan nadenken. Op datzelfde moment komen wij binnen met de mededeling dat wij een besturingssysteem hebben dat vijftig dollar kost, maar voor vijfhonderd dollar dingen kan."
Novell is druk in gesprek met de grote leveranciers om Linux mee te leveren bij pc's. Levy zegt het niet, maar in de manier waarop hij zijn antwoord formuleert is duidelijk dat Novell gelooft dat het niet lang op zich laat wachten voordat leveranciers om zijn. Smid: "We praten niet alleen met pc-leveranciers, maar ook met makers van usb-sticks. Er zijn veel manieren om een besturingssysteem te distribueren." Voor fabrikant Dell is het aantal versies van Linux echter een drempel. Levy: "Ik denk dat er niet zoveel Linux-distibuteurs zijn die zich richten op het bedrijfsleven. Er zijn er niet veel die echt commercieel zijn."
Eén van de voordelen van Linux op de desktop, is dat het besturingssyteem minder crackers minder aantrekkelijk is om te kraken. "Windows is een doelwit omdat het een enorme gebruikersmarkt heeft. Om het besturingssysteem veilig te krijgen moet Microsoft er meer beveiliging inbouwen, met als gevolg dat je meer geheugen nodig om het te draaien en dus je systeem steeds ‘zwaarder' wordt en het kostenplaatje negatief wordt beïnvloed ", zegt Wayne Lewis, ict-medewerker bij het farmaceutische bedrijf Wyeth.
De belangrijkste reden voor klanten om niet over te gaan naar een Linux installatie op de desktop, is dat er in verhouding weinig programma's op draaien. "Het draaien van applicaties op een Linux-desktop is alleen mogelijk als je er een Citrix-server achter zet. En dat is duur", aldus een bezoeker van Brainshare. Novell denkt dat het allemaal wel meevalt, omdat er steeds meer bedrijfsapplicaties via het web worden aangeboden. Je hebt niet meer dan een goede browser nodig. Maar dezelfde bezoeker vindt ook dat open office nog geen goed alternatief is voor Office van Microsoft. "Het is goed om in te tikken of spreadsheet mee te maken, maar echt mooie dingen kun je er nog niet mee doen."
Hoezo heb je een Citrix-server nodig om apps op een Linux-desktop te draaien? Daar heb ik echt nog nooit van gehoord. Er zijn full-Linux thinclient oplossingen. Ik snap ook niet waarom OO.o geen alternatief voor MSO kan zijn. Beide hebben features die de ander niet heeft, maar in de meeste kantooromgevingen hebben mensen wel iets beters te doen dan die features gebruiken. In een kantooromgeving wil je eerder een officesuite die minder kan, maar beter gestructureerd is. KOffice is goed op weg in die richting.
Geen beter moment om nu over te stappen naar SLED10. Nu Microsoft de markt overspoelt met VISTA wordt het een of/of verhaal. Of weer een MS desktop, of dan nu over naar SLED10. In beide gevallen moet er binnen de netwerkomgeving weer hard gewerkt worden om de applicaties en images op orde te krijgen. En precies zoals eerder al gezegd, met OO.o is en blijft het voor 99% briefjes typen, printen, wat internetten.