Diverse Accenture onderzoeken laten zien dat de nabije en toekomstige samenstelling van de arbeidsmarkt van bedrijven verlangt dat zij nú moeten acteren om de toekomst van hun bedrijf veilig te stellen.
Globalisering, beperkte kennisimmigratie, vergrijzing en het gegeven dat in 2020 meer allochtonen dan autochtonen van HBO- en WO-opleidingen afstuderen maken diversiteitbeleid niet langer wenselijk, maar noodzakelijk. Tijdens een middagbijeenkomst op 22 maart in het Amsterdamse Hilton Hotel discussieerden ruim 150 aanwezigen over dit onderwerp. Thema en uitgangspunt was ‘Celebrating Diversity': ondernemingen moeten de kansen van diversiteit in personeelsopbouw omarmen en vieren.
In 2006 en 2007 onderzocht Accenture de huidige en verwachte opbouw van studenten aan HBO- en WO-opleidingen. Het onderzoek keek naar de verhoudingen tussen mannen en vrouwen en autochtonen en allochtonen. De demografische ontwikkelingen in Nederland veroorzaken dat zich een veranderende arbeidsmarkt ontwikkelt waarbij rond 2020 meer allochtonen dan autochtonen van HBO- en WO-opleidingen afstuderen. Ook wanneer naar de huidige arbeidsmarkt wordt gekeken blijkt dat het opleidingsniveau van allochtonen de afgelopen vijftien jaar sneller is gestegen dan dat van autochtonen en er nu al een grotere groep hoogopgeleide talentvolle allochtone jongeren in de arbeidsmarkt aanwezig is.
In een, tijdens de bijeenkomst in het Hilton Hotel gepresenteerd, ander Accenture onderzoek is specifiek gekeken naar de positie van vrouwen. Een van de opvallendste conclusies van het onderzoek is dat in Nederland vrouwen niet langer een glazen plafond ervaren om topfuncties te bereiken. Nederlandse vrouwen zijn daardoor optimistischer over hun toekomst dan vrouwen in de rest van de wereld. Het onderzoek bevestigt dat mannen en vrouwen verschillend naar hun carrière kijken en daarbij andere keuzes maken. Anja Groenewoud, directeur Accenture Nederland: "Diversiteitbeleid betekent dat bedrijven niet alleen moeten kijken naar hoe zij nieuwe medewerkers werven, maar ook dat het bestaande personeelsbeleid onder de loep moet worden genomen om te onderzoeken of deze nog wel past bij de veranderende samenstelling van het personeelsbestand. Waarbij uiteraard het uitgangspunt blijft dat iedereen op dezelfde meritocratische principes wordt beoordeeld, maar in de carrièreontwikkeling verschillend moet worden begeleid".
Accenture doet actief onderzoek, ontwikkelt beleid en realiseert diverse projecten op het gebied van diversiteit omdat zij streeft naar een betere diversiteit in haar personeelsopbouw. Zij is ervan overtuigd dat haar onderneming daar nog sterker van wordt. Het belangrijkste uitgangspunt hierbij is haar ervaring dat projectteams die een juiste mix hebben van mensen met een verschillende achtergrond beter functioneren dan minder diverse teams. Accenture's drijfveer tot het werven, behouden en succesvol laten zijn van een divers personeelsbestand bestaande uit de meest talentvolle mensen waaronder ook vrouwen, allochtonen en mindervaliden is daarmee niet een sociaal wenselijke, maar een zakelijke.