IBM en Sybase hebben gezamenlijk een oplossing ontwikkeld voor business intelligence. De combinatie van de Power-technologie van IBM en de specifieke IQ-database van Sybase versnelt queries aanzienlijk en blijkt ook nog goedkoper te zijn. Concurrenten slaan de handen ineen.
Medewerkers van IBM Global Services implementeren geautomatiseerde oplossingen – en echt niet alleen IBM-producten – voor hun klanten. Tegelijk proberen zij een hoge dienstverlening te bieden tegen een scherpe prijs. Zo ontdekte één van hen dat de IQ-database van Sybase razendsnel met antwoorden kwam, terwijl de programmatuur draaide op de Power-technologie van IBM. Dat was in 2005. Er is sindsdien wel wat tijd verstreken, maar het is voor concurrenten (IBM heeft immers zijn eigen DB2-database) ook niet makkelijk als partners op te trekken en gezamenlijk een oplossing naar de markt te brengen.
Toch stonden begin maart René Westra van Sybase, en René Veltman van IBM samen voor een volle zaal in het Amsterdamse Okura-hotel om uit te leggen wat die combinatie zo bijzonder maakt.
Kolommen
Dat begint met het typische karakter van IQ. Deze database – in tegenstelling tot een gegevensbank voor transacties – is specifiek ontworpen voor het plegen van analyses op enorme hoeveelheden data. De structuur is gebaseerd op kolommen in plaats van rijen. Dat betekent dat bij een query meteen valt te zoeken op het trefwoord (dat een kolom voorstelt), terwijl andere databases de hele rij moeten doorlopen om bij dat ene trefwoord te komen. Volgens Westra is IQ daardoor tien tot honderd keer sneller met zijn analyses dan de traditionele datawarehouses.
Daarbij komt dat, als gevolg van die bijzondere kolommenstructuur, IQ veel minder ruimte nodig heeft om zijn gegevens op te slaan. De tco (total cost of ownership) van IQ ligt beduidend lager dan van concurrerende producten, aldus Westra. Veltmans verhaal gaat over de Power-technologie van IBM. Deze verwijst naar de Power-5-chip die is verwerkt in de P5-servers. Nog beter is het een IBM-systeem te kiezen met de Cell-processor, die voorlopig alleen nog is te verkrijgen in bladeservers. De Cell is ontwikkeld door Sony, Toshiba en IBM. Over een paar jaar, zo zegt Veltman, zullen chassisserves ook uitgerust zijn met de Cell-processor. Deze processor is overigens niet geschikt voor allerlei taken, zoals de algemene Intel- of AMD-chips. Hij presteert echter wel goed bij het afhandelen van queries.
EMI
Het span IBM/Sybase heeft in eerste instantie een oplossing ontwikkeld voor Linux. “Niet dat we AIX afbouwen; integendeel, dat blijft ons belangrijkste besturingssysteem”, haast Veltman zich te zeggen. “Maar Linux is nu wel de groeimarkt.”
Er zijn al een paar bedrijven aan de slag gegaan met Sybase IQ en IBM Power Systems voor Linux. Op de referentielijst prijken namen als Shopzilla, Nielsen Media Research, Dexia en Securities America. Het Duitse EMI blijkt tevreden over de oplossing van de IBM/Sybase-combinatie. De muziekhandelaar laat queries los op een terabyte informatie en krijgt snel zinnige antwoorden. Volgens Vince Neal die namens Sybase betrokken is bij de EMI-oplossing heeft de flexibiliteit ervan bijgedragen aan het succes. Er is geen legertje it’ers nodig om een query te definiëren.