Zes maanden geleden sloten Microsoft en Novell een spraakmakende overeenkomst. Tijdens Novell’s Brainshare liet de Linux-distributeur de eerste resultaten van de samenwerking zien.
De overeenkomst is er vanwege de klanten. Dat is de boodschap die Novell tijdens gebruikersbijeenkomst Brainshare wil overbrengen. De Linux-distributeur is zich ervan bewust dat niet alle Novell-klanten er gelukkig mee zijn. "Ik weet dat jullie je best zullen doen. Geef hem een warm brainshare-welkom", vraagt chief marketing officer John Dragoon als Craig Mundie, chief researcher and strategy officer van Microsoft het podium betreedt om samen met Novell-cto Jeff Jaffa de overeenkomst verder uit te leggen. Er wordt gelachen om deze opmerking, maar tijdens het gesprek van Jaffa met Mundle is de zaal doodstil.
Een betere samenwerking tussen Microsoft-producten en die van Novell is de reden voor de overeenkomst, aldus Novell. Microsoft zegt tijdens de bijeenkomst het daarmee eens te zijn. Ceo Steve Ballmer zei eind vorig jaar echter dat Novell de deal wel moest sluiten, omdat Linux het intellectuele eigendom van Microsoft schendt.
Voorlopig werken Novell en Microsoft samen op de gebieden virtualisatie, managementdiensten en het open document formaat. Binnen het mono-project, dat ervoor moet zorgen dat software geschreven in .Net werkt in Linux, wordtl voorlopig niet samengewerkt. "Dit is het begin. Voorlopig is interoperabiliteit tussen de verschillende besturingssystemen de belangrijkste reden om samen te werken", aldus Roger Levy, vice president Open Platform Solutions.
De klanten van Novell lijken tevreden met de overeenkomst. "De communicatie van een Windows XP-pc met een Novell-client is altijd lastig", zegt Wayne Lewis, ict'er bij farmaceutisch bedrijf Wyeth. De ict-afdeling waar hij werkt ondersteunt vierduizend werkplekken wereldwijd. "Op de desktop zullen we nooit overgaan op Linux, want dat lijkt me technisch gezien erg lastig. Het is prettig als backend en desktop goed kunnen samenwerken."
Jan Warnier, ict-manager bij ROC Westerschelde, denkt dat de overeenkomst noodzakelijk was voor Novell. "Novell heeft goede producten, maar Microsoft heeft een goed pr-apparaat." Hij is bang voor een overname van Novell door Microsoft. Als de vraag tijdens de persconferentie gesteld wordt, antwoord ceo Hovsepian met: "Microsoft blijft een concurrent."
Een andere reden voor de overeenkomst is dat Novell in contact hoopt te komen met de klanten van Microsoft. Volgens Warnier wil Microsoft ook voet aan de grond krijgen in het Novell-bolwerk. Hij denkt dat Novell-ceo Hovsepian de toespeling naar Microsoft wel moest maken na het vertrek van ceo Jack Messman. "We zullen ze nooit verslaan zal Novell gedacht hebben. Samenwerken was daarom de beste optie", denkt Lewis. Hij vraagt zich af waar het voordeel voor Microsoft is in deze deal. Warnier: "Microsoft dacht dat Linux het nooit zou halen. Maar het heeft een enorme vlucht genomen".
Richard Stallman, fanatiek voorvechter van open source, is niet blij met de overeenkomst tussen Microsoft en Novell. "Microsoft dreigt al jaren open source software aan te klagen vanwege software patenten, maar ze hadden daarvoor geen partner in onze community. Het enige dat ze konden doen was dreigen leveranciers en gebruikers aan te klagen. Dit had zoveel bezwaren dat Microsoft dit niet eerder geprobeerd heeft. De aanval aangaan met iemand in onze community is veel aantrekkelijker", aldus Stallman in een verklaring. Hij schrijft dat de GNU General Public License dergelijke deals tussen softwaremakers niet zal toestaan. Het zal daarom voor Novell niet mogelijk worden software, die wordt uitgebracht onder GPL 3, te gebruiken. Novell lijkt zich er vooralsnog niet druk om te maken. Hovsepian: "De discussie over GPL3 vindt nog steeds plaats. Ik kan daar niets over zeggen".
Dat citaat van Richard Stallman kan volgens mij niet kloppen; hij gebruikt de term “Open Source” niet, hij heeft het over “Vrij Software”. De term “free software” vertalen met “open source’ gaat voorbij aan de ideeen van Richard Stallman en de Free Software Foundation.