De Business Software Alliance (BSA), het samenwerkingsverband van softwareleveranciers en hardwarepartners tegen illegale software, constateert dat de schadevergoedingen die bedrijven betalen wanneer ze betrapt worden op illegaal softwaregebruik in Nederland toenemen.
In 2006 bedroeg de gemiddelde schadevergoeding voor bedrijven waar illegale software werd geconstateerd in Nederland, 36.000 euro, exclusief gemaakte juridische kosten en de kosten voor het legaliseren van de illegale software. Dit betekent bijna een verdubbeling van de gemiddelde schadevergoeding ten opzichte van die in 2005.
"In nauwe samenwerking met zijn leden informeert de BSA bedrijven over de risico's van illegaal softwaregebruik en de juiste aanpak van softwarelicentiebeheer", zegt Jacco Brand, voorzitter van de BSA in Nederland. "Wanneer organisaties illegale software gebruiken, maken ze inbreuk op de auteursrechten van de makers van de software. In dat geval neemt de BSA namens zijn leden de benodigde juridische maatregelen."
Brand vervolgt: "Vaak zijn organisaties zich niet bewust van de aanwezigheid van illegale software. Door ingrijpende wijzigingen in de organisatie, zoals een fusie, overname of explosieve groei, verliest men het overzicht over de gebruikte software en aanwezige licenties. Ook komt het geregeld voor dat medewerkers zelf software installeren op de eigen bedrijfscomputer, zonder dat het management zich daar bewust van is. Het management blijft echter wel aansprakelijk voor de aanwezige illegale software binnen de organisatie."
Onderzoek in opdracht van de BSA wees uit dat in 2005 gemiddeld 30% van de zakelijke software die in Nederland werd gebruikt, illegaal was. De Nederlandse software-industrie leed hierdoor een omzetverlies van ca. 477 miljoen euro (596 miljoen dollar).