Er zijn veel opleidingen die kennis moeten geven over rfid (radio frequency identification), voornamelijk opleidingen van leveranciers. Consultancy Mieloo & Alexander, gespecialiseerd in logistieke bedrijfsprocessen, komt met een onafhankelijke basisopleiding RFID Supply Chain Manager.
De opleiding RFID Supply Chain Manager bestaat uit twee delen. In het eerste deel, de basiscursus, leert de kandidaat hoe rfid werkt, welke componenten er bij rfid betrokken zijn en wat de rol van de middleware is. Aan de advanced training is een leverancier gekoppeld en ligt de nadruk op de aanleg en inrichting van een rfid supply chain. Vooralsnog wordt de training alleen voor leverancier Symbol gegeven. Maar Mieloo & Alexander is momenteel in bespreking met andere leveranciers om de opleiding ook daar aan te bieden. “Vaak zie je dat leveranciers dat nu zelf doen. Het zijn dan twee- of driedaagse opleidingen. We hopen dat naar één niveau te tillen en hiermee de transparantie van het algemene kennisniveau te vergroten. Kijkend naar de ontwikkeling van rfid-technologie in een wat breder perspectief, willen we met de opleiding voorkomen dat er een algemeen tekort aan gekwalificeerde rfid-expertise ontstaat, wat een belemmering zou vormen voor de verdere acceptatie”, zegt Joseph Owusu, partner bij Mieloo & Alexander.
Beide opleidingen zijn erg technisch en vooral bedoeld voor mensen die affiniteit hebben met ict. Er is een derde opleiding voor logistieke en supply chain managers. Daarin worden de basisaspecten van rfid in een supply chain uitgelegd. De opleidingen zijn gericht op de Europese markt.
Het materiaal dat bij de opleidingen wordt gebruikt is afkomstig van American RFID Solutions, een internationaal kennisinstituut op het gebied van rfid-toepassingen, dat hiervoor heeft samengewerkt met de International Supply Chain Education Alliance (ISCEA). De logistieke opleiding American Production and Inventory Control Society (APICS) is een van de opleidingen van de ISCEA. “Er bestaat nog veel onduidelijkheid over de betekenis van een certificaat van een rfid-opleiding. Je weet als bedrijf, als je iemand inhuurt, niet wie je aan tafel hebt. Het kan iemand zijn die vreselijk ervaren is, maar het kan ook dat hij op internet wat kreten bij elkaar heeft gezocht”, aldus Owusu.
Enkele consultants bij het Mieloo & Alexander hebben de opleiding in Amerika gevolgd. “Ze zijn erg trots op het certificaat. Het is ook niet makkelijk. De zweetdruppels stonden op het voorhoofd”, aldus Owusu. Hij erkent dat werkgevers momenteel nog niet vragen om een onafhankelijke opleiding. Owusu: “Rfid is nu nog niet op een niveau waarop het een grote vlucht neemt, maar wij verwachten dat dit in de nabije toekomst wel het geval zal zijn. Voor veel dienstverleners zal het dan een probleem zijn om met goedopgeleide mensen op deze vraag in te spelen.”