Bedrijven moeten bij het kiezen van een softwarepakket niet alleen letten op de pakketeisen, maar ook op het aanbod van werknemers. Het zoeken van goede mensen kost tijd en is duur, waardoor een implementatie vertraging op kan lopen.
Ramon de Meijer, manager bij Michael Page IT, ziet dat bedrijven een softwarepakket kiezen, zonder te kijken naar de arbeidsmarkt. Hij vindt dat niet verstandig. "Juist bij het beheer en gebruik van software zijn mensen cruciaal. Bedrijven nemen het hele arbeidsmarktprobleem helemaal niet mee in hun keuzeproces", zegt De Meijer.
Bedrijven kiezen nu vaak voor het beste pakket, maar volgens De Meijer is dat niet altijd de beste oplossing. "Om aan de juiste mensen te komen die het pakket kunnen beheren of implementeren moet je soms een wervings- en selectiebureau inschakelen. Of er is meer geld nodig voor hogere salarissen", zegt De Meijer.
Een voorbeeld van een softwarepakket dat in de markt erg populair is, maar waar weinig specialisten voor te vinden zijn, is SAP. Uit onderzoek van bureau Giarte blijkt dat bedrijven tegen een groeiend tekort van gekwalificeerde medewerkers aanlopen. Uitbesteding van het SAP-beheer is voor deze bedrijven de uitweg. SAP Nederland zegt zelf ook dat de vraag naar consultants op specifieke deelgebieden groter is dan het aanbod. "Door de omvang van het SAP-partnerecosysteem, zowel op lokaal als internationaal niveau, is staffing van projecten echter geen knelpunt. De win-loss analyses bevestigen dit beeld, omdat gebrek aan staffing geen knock-out criterium is geweest op SAP projecten. SAP verwacht dat dit in de nabije toekomst geen kritische factor gaat vormen door gericht consultants te werven en op te leiden", vertelt Marcel Bechger, HR Director SAP Nederland.
Ook Oracle is op zoek naar specialisten en is erg populair in de markt. De leverancier is het niet geheel eens met De Meijer. Recruitmentmanager Brenda Ackermans: "Het is maar de vraag of er momenteel een goed pakket is waar wel genoeg mensen voor zijn".
Beste pakket of beschikbare mensen?
Moeten bedrijven bij de aanschaf van een pakket beter kijken naar het aantal beschikbare mensen? Of moet ten allen tijde het beste pakket gekozen worden? Geef je mening op computable.lezers@bp.vnu.com.
Draai het eens om: misschien moeten de leveranciers van de software een ‘online course’ of ‘Computer-Based CD-Rom Study’ erbij doen, en dan krijg je gelijk korting op examens. Het voorkomt ook nog eens illegaal gebruik van software.
Met enige verbazing heb ik kennis genomen van de uitleg van de heer Remco de Meijer. Zijn waarschuwing richting ondernemers is toch minimaal als ‘verrassend’ te kwalificeren. Zeker uit de mond van een W&S-bureau. Wij zijn, in de markt van het beschikbaar maken van ict-professionals, een directe collega van de heer De Meijer.
In het licht van het artikel hebben wij een totaal andere visie.
Ondernemingen zouden nooit concessies mogen doen in hun keuze voor het beste. En zeker niet omdat er geen medewerkers beschikbaar voor zouden zijn. Bedrijfsmatig ligt hier een scala aan alternatieve mogelijkheden open.
Intermediaire dienstverleners zoals onze werkmaatschappijen PolyTalent.com en TalentResources.nl ontlenen hun bestaansrecht aan de (schijnbare) tekorten in de ict-markt. Dat de vraag en het aanbod in een aantrekkende ict-markt niet direct op elkaar aansluiten, is oud nieuws. Wij zien dit juist als een kans. Bovendien menen wij: “als je geen geschikte kandidaten kunt vinden, dan moet je die dus gaan maken”. Hoe? We leggen het dagelijks aan onze klanten uit.
Ook wij hebben natuurlijk te maken met de realiteit van de arbeidsmarkt. Maar we halen hieruit de energie om specifieke projecten voor onze klanten op te zetten. Op deze wijze kunnen onze opdrachtgevers wel beschikken over gekwalificeerde ict-medewerkers. En in dit partnership hebben we, samen met onze opdrachtgevers, steeds weer een constructieve en werkbare oplossing gevonden.
Dus daar waar een wil is, is ook altijd een weg!
Paul Haers
Commercieel Directeur PolyTalent
Op dit moment doe ik een onderzoek in het kader van een MBA thesis naar selectiecritiria voor proces control systemen. Trainingen en service zijn belangrijkaspecten voor de aanschaf maar niet of er ook voldoende werknemers zijn. Door de steeds verdere outsourcing wordt ook de service vaak buiten de deur gezocht (levernacieer of system integrator).
Zie ook http://www.dcsselect.eu voor de andere hoofd criteria.
Laat mensen kennis op doen door ze actief deel te laten nemen aan de implementatie. Te documenteren wat de consultants hadden moeten documenteren en je bent een eind op de goede weg.
Gewoon beheer van software dus. Meekijken met de leverancier zijn installatie documenteren en monitoring inrichten en bij grote problemen terug vallen op de kennis van de leverancier.