Point-One streeft ernaar om de Nederlandse positie in nanoelektronica en ingebedde systemen uit te bouwen tot de ‘absolute wereldtop’.
Point-One, het samenwerkingsverband tussen universiteiten en bedrijfsleven op het gebied van nanoelektronica en ingebedde systemen, verwacht in vijf jaar een omzetgroei voor de Nederlandse nanoelektronica-industrie te realiseren van 30 procent naar 26 miljard euro per jaar. Zo probeert Point-One 20.000 nieuwe banen te realiseren, waarvan 8000 voor kenniswerkers.
Arthur van der Poel, ambassadeur van Point-One: "Wij hebben een schatting gemaakt van het budget dat de Nederlandse industrie – onder andere NXP, Philips, ASML en ASM, de komende vijf jaar vrijmaakt voor onderzoek naar nieuwe technologieën en standaarden op het gebied van nanoelektronica en ingebedde systemen. Per jaar gaat het daarbij om ongeveer tweehonderd miljoen euro. Wij hebben de toezegging van Economische Zaken dat zij daarvan jaarlijks zo'n 55 miljoen euro bijdragen. Heel terecht, want als je één tak van industrie hebt die de kenniseconomie stimuleert, dan is het deze wel."
Van der Poel sprak tijdens de installatie van een academisch adviesorgaan voor het samenwerkingsverband Point-One. "Er wordt in Nederland veel onderzoek gedaan, maar de bedrijvigheid blijft achter. In de Verenigde Staten kun je de venture capitalists van de straat plukken. Een bedrijfje dat hier twee miljoen nodig heeft, moet echter heel lang zoeken. Daarom werkt Point-One aan het opzetten van een investeringsfonds binnen het EZ-programma TechnoPartner. Het Point-One fonds kan op termijn vele miljoenen per jaar bevatten door een gezamenlijke publiek-private aanpak, waarbij zowel bedrijven als het Ministerie van Economische Zaken aan het fonds bijdragen."
Volgens van der Poel moeten we trots zijn op de ‘unieke positie' van Nederland: "Alleen de VS en Japan hebben net zoals Nederland de hele keten in huis. Ons land herbergt niet alleen industrieën die apparaten maken om chips te fabriceren zoals ASML en ASM, maar ook chipfabrikant NXP en daarnaast klanten die chips verwerken in allerlei apparaten, van dvd-spelers tot telefoons, van televisies tot medische apparaten." Van der Poel werkte twintig jaar voor Philips Semiconductors (het huidige NXP), waarvan vijf jaar als ceo. Inmiddels werkt hij drie jaar voor Medea (Microelectronic Development for European Applications, nanotech en embedded systemen), de Europese pendant van Point-One.