De brancheorganisaties STOBI, FIAR en ICT~Office vragen de politiek in een gezamenlijke brief met de Consumentenbond dringend om dieper in te grijpen in het thuiskopiedossier. De Minister van Justitie had aangekondigd voorlopig een einde te willen maken aan de erantwoordelijkheid van de stichting SONT om heffingen op nieuwe voorwerpen te leggen. Echter, uit het nu bekend geworden voornemen van de minister blijkt dat die mogelijkheid toch blijft bestaan, ondanks de nadrukkelijke wens van de Tweede Kamer.
Bovendien ligt er binnen de SONT al een concreet voorstel klaar voor een verhoging van 15 cent op geheugenkaartjes en flash-geheugen. Ook DVD-Ram (nu vrijgesteld van heffing) dreigt binnen de werkingsfeer van de thuiskopieheffing te worden gebracht.
Het besluit van de minister gaat nadrukkelijk in tegen de wens van de Tweede Kamer die zich meermalen heeft uitgesproken tegen nieuwe heffingen voor thuiskopiëren. De brancheorganisaties willen dat de Tweede Kamer de minister vraagt om DVD-Ram, geheugenkaartjes en flash-geheugen te schrappen van de lijst met voorwerpen die voor een heffing in aanmerking komen. De Tweede Kamer heeft nog de mogelijkheid om in te grijpen voordat de betreffende Algemene Maatregel van Bestuur, waaruit een en ander blijkt, over acht weken formeel in werking treedt.
Falend systeem uitfaseren
De brancheorganisaties betogen al langer dat het huidige stelsel voor thuiskopievergoedingen onduidelijk, onrechtvaardig en oncontroleerbaar is. De Algemene Maatregel van Bestuur ontneemt de SONT weliswaar tot 1 januari 2008 de bevoegdheid om voorwerpen aan te wijzen voor een heffing. Echter, wel blijft de SONT verantwoordelijk voor het vaststellen van de hoogte van de heffing.
Daarnaast benadrukken de partijen dat door de voorgenomen Maatregel van Bestuur aan de werkwijze van de SONT ook niets verandert: als de stemmen binnen de Stichting Onderhandelingen Thuiskopie staken, beslist de voorzitter zelf.
Ook criteria waarmee de hoogte van een thuiskopieheffing bepaald zou kunnen worden, bijvoorbeeld in relatie tot technische beschermingsmaatregelen, ontbreken nog volledig. Dit ondanks herhaaldelijk aandringen van het ministerie hierop bij de SONT. Uitfasering is volgens de brancheorganisaties dan ook de enige echte oplossing voor dit falende systeem.
50% van de markt
Naast blanco CD's en DVD's maken losse geheugenkaartjes en flash-geheugen circa 50% van de Nederlandse markt voor blanco informatiedragers uit. Losse geheugenkaartjes wordt steeds vaker gebruikt in auto's, elektronische fotolijstjes en agenda's, mobiele telefoons, digitale camera's, speelgoed en huishoudelijke apparatuur.
De drie brancheorganisaties noemen het ridicuul dat hier een thuiskopievergoeding op geheven zou moeten worden. De thuiskopievergoeding is bedoeld als compensatie voor auteursrechthebbenden in het geval dat consumenten voor persoonlijk gebruik een kopie maken van auteursrechtelijk beschermd werk, indien de auteur daardoor schade lijdt.