De ict-sector heeft in 2010 geen tekort van 10.000 ict’er. Sterker nog het aanbod van net afgestudeerde ict’ers overtreft de vraag vanuit de markt.
Volgens het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) aan de Universiteit Maastricht is het arbeidsperspectief voor afgestudeerden aan een ict-opleiding aan het mbo niet positief. "Het aanbod van banen is vrij hoog, maar de instroom vanuit de opleidingen op de arbeidsmarkt is nog hoger", aldus Frank Cörvers van het ROA. Bij de HBO informatica opleidingen is er een hoge arbeidsmarktinstroom van de opleidingen en is de werkgelegenheid gemiddeld. De werkgelegenheid voor HBO informatica groeit weliswaar sterk, maar de vervangingsvraag is relatief laag. "Er is weinig verloop, misschien wel tussen bedrijven, maar er zijn weinig mensen die in een ander beroep gaan werken, en er zijn weinig ouderen die uitstromen", aldus Cörvers.
"Er komen inderdaad genoeg mensen van school. Maar bedrijven investeren er niet genoeg in. Dat moet je wel willen", zegt Rob Strubbe, van Unacle.nl. Ook Peter Nobers, Senior Quality Manager bij Sogeti ziet genoeg mensen van school komen. "Maar die moeten wel jouw kant uitkomen."
Het ROA kijkt naar de arbeidsperspectieven op de middellange termijn. Het instituut hoopt zo diegene die hun studiekeuze moeten bepalen een goede indicatie van het toekomstig arbeidsmarktperspectief te kunnen geven. Erik Yperlaan, directeur van Opleidingsfonds Ontwikkeling Metaalbewerking (OOM) laat in een persbericht weten dat jongeren massaal verkeerd kiezen door eerder voor ict te kiezen dan techniek. Cörvers beaamt dat de arbeidsperspectieven voor mbo'ers in de techniek beter zijn dan in de ict. In het hbo zijn die verschillen minder duidelijk. "Ik verwacht dat dit ook gaat doorzetten naar de hogere niveau's", zegt Cörvers. Nadeel is dat ROA alle banen binnen de informatica op één hoop gooit. "Het is heel moeilijk te zien hoe dat in bepaalde delen van de markt is. Het kan zijn dat er in bepaalde niches wel veel vraag is, bijvoorbeeld naar SAP-specialisten. Op dat gebied zijn onze prognoses vrij grof."
Cörvers vindt het door brancheorganisatie van ICT~Office voorspelde tekort van 10.000 ict'ers wat overdreven. "Zo werkt de arbeidsmarkt niet. Werkgevers besteden zaken uit of richten het productieproces anders in. Zo wordt ook aan de vraag voldaan." ICT~Office is momenteel bezig te onderzoeken wat het tekort is aan ict'ers, maar de brancheorganisatie houdt voorlopig vast aan het getal 10.000. "Het ziet er zelfs naar uit dat we dit aantal eerder gaan halen."
De kop zegt: is een hype,
de laatste regel zegt: het is nog erger dan de hype al suggereert.
Wat wil dit artikel ons nou duidelijk maken??
Misschien zouden scholen en bedrijven eens kunnen gaan denken, om hun vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen. Bij de overgang van de schoolbanken naar het bedrijfsleven heb ik in ieder geval een grote kloof ervaren tussen “wat je op school leert” en wat er in de praktijk ECHT nodig is.
Wie weet zou het bedrijfsleven zich ook eens meer bezig kunnen houden (via de politiek) met de scholen en hun kennisoverdrachts-proces??
Of nog mooier zou zijn: als ieder bedrijf zijn eigen mensen op gaat leiden. Hierdoor kunnen trainee’s meteen aan de slag en sluit hun opleiding precies aan op wat het bedrijf zelf wil – dat haar nieuwe medewerkers nodig heeft.
[quote]persbericht weten dat jongeren massaal verkeerd kiezen door eerder voor ict te kiezen dan techniek. [/quote]
Waarom zou hun keuze “verkeerd zijn”?? Iedereen kiest immers (hopelijk) voor een opleiding waar zijn, of haar hart naar uitgaat. Tijd voor de ICT branche om hand in eigen boezem te steken, en te gaan werken aan een imago upgrade of servicepack (3?) 🙂
[qoute]Het voorspelde tekort van 10.000 ict-ers[/quote]
Zou dit een stimulans kunnen zijn om het in-de-ict-aanwezige, saaie, vervelende HANDMATIGE werk verder te automatiseren en integreren?
Hierdoor kun je immers met minder mensen (op een slimmere manier) meer doen, door de graad van automatisering en ict-integratie te verhogen? En daar draaide het toch allemaal om auto-maat-isering.
De computer het repeterende en vervelende werk van de unieke mens over te laten nemen?
Of is deze uitspreek slecht een paniekzaai_hype, om te voorkomen dat er straks echt 10.000 arbeidskrachten nodig zijn. Dit om de lege werkplekken te vullen waar nu nog hardwerkende ict-ers/sters, dagelijks op een niet-efficit manier, met te weinig goede tools en programmatuur, de zaak draaiende houden – door dagelijks bedrijfsprocessen handmatig aan elkaar cut-copy-and-pasten??
Het zou goed zijn als beide instanties de vraag wat meer nuanceren en kunnen aangeven waar de vraag en naar welke functies een tekort is.
Het is te makkelijk te zeggen er is een tekort en er is geen tekort.
ICT is een te algemeen begrip.
In hoeverre er een tekort aan ict’ers is kan je het beste aan de salarissen aflezen. Ict-salarissen zijn niet zo hoog dat dit een tekort aangeeft. Het gezeur over het tekort in bepaalde niches geeft aan, dat werkgevers niet bereid zijn om te investeren in kennis en vaardigheden van hun medewerkers. Het is ridicuul om te eisen dat scholen alle nichemarkten kunnen bedienen.
Waarom dan toch steeds die opmerkingen dat er een tekort is? Dat is wel duidelijk: werkgevers willen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Anderen moeten voor de specifieke opleidingen betalen. Oudere werknemers worden eruit gegooid omdat “hun kennis niet aansluit” (lees: ze zijn te duur).
Ofwel:ja het is inderdaad een hype.
We kunnen er gerust van uitgaan dat ieder it-bedrijf zijn goede mensen koestert en de kwaliteiten van zijn medewerkers onderkent. De wereld verandert evenwel voortdurend en dat vereist maximale flexibiliteit van de aanbodzijde. Wie vindt het nou leuk om ‘nee’ te moeten verkopen aan zijn klant? Als in de markt vraag en aanbod hoe dan ook niet voldoende op elkaar zijn afgestemd onstaat schaarste waardoor de banencarroussel in een hoger versnelling gaat draaien, met alle negatieve gevolgen van dien. zoals bijv. wegvallende expertise en specialisten. Een grotere vraag verlangt dus meer capaciteit en een grotere flexibiliteit. Een bedrijf dat hier op verantwoorde wijze op in wil spelen moet zorgen voor voldoende schaalbaarheid d.w.z. moet kunnen beschikken over een flexibele capaciteit aan mensen. In dergelijke gevallen kan offshoring prima uitkomst bieden. Als http://www.BPO-Partner.com hebben wij daar uitstekende ervaringen mee.