Unix en Oracle specialisten zijn in de markt lastig te vinden. Unacle komt daarom met een trainingsprogramma om van afstudeerders in twee jaar een unix- of oracletalent te maken.
"Kijk maar om je heen. Hier in de buurt alleen al staan drie stands die Oracle- of Unixspecialisten zoeken", zegt directeur Rob Strubbe van expertisebureau Unacle. Het bedrijf komt met een trainingsprogramma waarin in twee jaar een afgestudeerde wordt klaargestoomd tot een Unix- of Oraclespecialist. In de eerste drie maanden volgt de afgestudeerde een intensieve training. Deze training wordt bij de bron gegeven, dus onder andere bij Oracle. "Zij willen graag meewerken aan het programma", zegt Strubbe. Daarna wordt de kandidaat negen maanden bij een bedrijf geplaatst. "Voor bedrijven is het interessant, omdat ze voor een beperkte periode iemand goedkoper in dienst kunnen nemen. Voorwaarde is wel dat ze de kandidaat goed moeten begeleiden", zegt Strubbe. IBM is één van de bedrijven die meewerkt aan het programma.
In het tweede jaar wordt de kandidaat opnieuw bij een bedrijf geplaatst. "Het liefst zouden we een kandidaat twee keer zes maanden bij een bedrijf plaatsen, maar de klant wil de kandidaten toch liever langer in huis hebben", zegt Strubbe. Na deze twee jaar is de kandidaat vrij om te gaan en staan waar hij wil. "Maar wij hopen dat 50 procent uiteindelijk bij ons komt werken. Wij steken hier toch zo'n dertigduizend tot veertigduizend euro in en dat hopen we op de langere termijn terug te verdienen".
Er zijn nog geen kandidaten met het traject gestart, maar de eerste scholen hebben zich wel aangemeld. "Wij willen geen tussenstages geven, maar eventueel wel gastlessen. Als we daar iemand van IBM of Unix mee naar toe nemen, kunnen we een leuk verhaal maken". Op ict-opleidingen krijgen studenten voornamelijk te maken met Microsoft-technologie. Er is dus maar weinig keuzemogelijkheid. Strubbe: "Het gros kiest voor Microsoft, maar het salaris van een Unix-beheerder ligt hoger."
Ik ruik een verkoper…….
Quote: “Als we daar iemand van IBM of Unix mee naartoe kunnen nemen…”.
Ik heb even gegoogled (ter verificatie van mezelf): er zijn inderdaad firma’s die zichzelf Unix (of vergelijkbaar) hebben genoemd. Echter in de context van dit artikel: Unix is de aanduiding voor het operating system en dat is wat die goede meneer niet zegt.
Verder:
Je kunt niet binnen twee jaar een Unix/Oracle specialist worden. Een beetje Unix specialist heeft minimaal 4 jaar nodig om zichzelf specialist te durven noemen. Kennis in twee jaar: Als je s’avonds er ook nog flink wat tijd tegenaan gooit, dat geloof ik. Specialist wordt je past na een paar jaar ervaring. Anders dan bij Microsoft wordt er van een Unix specialist verwacht dat hij begrijpt hoe en waarom een Unix Operating system werkt. Voor zover ik bekend ben met Microsoft wordt je daar geleerd om het operating system te bedienen zonder dat je het daadwerkelijk diepgaand hoeft te snappen. Dat krijg ik in twee jaar er makkelijk in. Unix is toch wel even een beetje anders…………..
Ik vindt het leuke verkoop praat, maar de technisch manager die iemand moet aannemen op het Unix/Oracle vlak prikt hier doorheen en zal deze niet aannemen als specialist, maar als Junior.
Groetjes
Een Unix/Oracle specialist
Ik ben het met de eerste reactie eens. Moet er niet aan denken dat de markt wordt overspoeld door mensen die alleen alle opties van `ls` kennen.
Snel geld verdienen is het.
Verstandig initiatief.
De HBO studenten worden tegenwoordig alleen nog maar geschoold in het klikwerk binnen MS Windows. Het zijn een soort veredelde MSCE trainingen geworden.
Het worden luie ICT’ers die maar van alles, wat ze wordt verteld vanuit de commercie, voor waar aan nemen (net zoals hun toekomstige managers trouwens) zonder al te veel inventiviteit en visie te ontwikkelen.
@Rob & Lexz
Je hebt gelijk, met twee jaar kun je nooit een specialist zijn. Maar als je een real-life issue hebt in een MS omgeving redt je het ook niet met je klikvaardigheid alleen en is kennis van het OS cq. de applicaties onder de motorkap toch echt wel nodig.
We zijn nu drie jaar verder, en ik weet dat er niet veel terecht gekomen is van die mooie praatjes van die meneer van Unacle.