Stemcomputers, zoals vandaag gebruikt voor de Provinciale Statenverkiezingen, zijn volgens kiezers toch wel de betrouwbaarste manier van stemmen. Dit meldt het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek). De recente ophef over het kraken en afluisteren van Nederlandse stemcomputers heeft het vertrouwen dus niet weggenomen.
Het vertrouwen in de stemcomputers betreft wel een nipte meerderheid van de Nederlandse kiesgerechtigden. Zo blijkt uit de voorlopige resultaten van het Nationaal Kiezersonderzoek van het CBS en de Stichting Kiezersonderzoek Nederland (SKON). Dat onderzoek is ingesteld naar aanleiding van de stemcomputers-controverse vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen in november vorig jaar.
Oprichter Rop Gongrijp van actiegroep wijvertrouwenstemcomputersniet.nl reageert dat zijn onthullingen van de kraak- en afluistermogelijkheden voor stemcomputers zeker niet voor niets zijn geweest. Hij wijst op het nog altijd hoge vertrouwen in het ouderwetse rode potlood. "Terwijl sommige gemeenten al ruim twintig jaar met stemcomputers stemmen. Bovendien heeft vijf procent van de ondervraagden weinig of zeer weinig vertrouwen in stemcomputers. Dat is nog altijd een half miljoen kiezers."
Verder heeft wijvertrouwenstemcomputersniet.nl via de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) ook de hand gelegd op brief- en e-mailwisselingen tussen de Staat en Groenendaal BV, leverancier van software voor de Nedap-stemcomputers. Daaruit blijkt onder meer dat het bedrijf druk heeft uitgeoefend op de overheid om Gongrijps actiegroep buiten de commissie te houden die het verkiezingsproces onderzoekt. Die commissie is opgezet in reactie op Gongrijps onthullingen vorig jaar.
De nu gemeten krappe meerderheid van de kiezers die stemcomputers nog wel vertrouwd, stemt ook het liefst per stemcomputer. Dit op basis van het gemak en de overzichtelijkheid. Dat zijn echter niet de leidende factoren voor de betrouwbaarheid aangezien stemmen via andere, eveneens makkelijke methoden zoals telefoon, internet of post weinig steun krijgen.
Ondertussen zijn er in de Drentse gemeente Emmen problemen met de stemcomputers. Deze weigeren dienst omdat de gemeente de lijsten verkeerd heeft ingevoerd, meldt leverancier Nedap. Er zou verwarring zijn ontstaan doordat in Emmen nu ook gestemd wordt voor twee dorpsraden. De machines moeten opnieuw worden ingesteld, waardoor vanmorgen 68 van de 74 stembureaus zijn gesloten. Alles moet eind van de ochtend weer op orde zijn.
Waarom is er nooit gekeken naar de software? Als de rapportage zegt dat er X stemmen zijn uitgebracht en dat klopt met het bezoekersaantal, waarom zou het dan niet kunnen dat de programmeurs bijvoorbeeld 10% veranderen, of niet meesturen en vervangen. Er bestaat in veel databases een record 0 dat niet door rapportages wordt afgebeeld. Heeft de AIVD de code wel gecontroleerd en is daar niet mee gemanipuleerd?
Aan iedereen raad ik aan om erop te staan ALTIJD een papieren afschrift van de stem in een stembus te kunnen werpen. Zonder dit bewijs van een juiste stem en de mogelijkheid tot natellen, kan elektronisch stemmen NOOIT betrouwbaar genoeg voor politieke stemmingen zijn.