De concurrentiestrijd om virtualisatie laait op. Terwijl Microsoft het verwerkt in Longhorn Server, kruisen de Windows-leverancier en VMware alvast de degens.
Microsoft en VMware bieden allebei virtualisatie van en voor computers met x86-processoren. Beide leveren gratis software voor basale virtualisatie en zoeken de meerwaarde hogerop. Bestandsformaten voor virtuele machines zijn het nieuwe technische slagveld, terwijl licenties en gebruiksvoorwaarden de strijd met regels vormen.
Eerstgenoemde was onlangs al reden voor een aanvaring. Laatstgenoemde is nu opgedoken. VMware uit in een openbare white paper kritiek op de licentievoorwaarden voor Microsofts software die gebruik in virtuele machines zouden hinderen. "Als je een probleem hebt, moet je het op een fysieke machine reproduceren, anders heb je geen recht op ondersteuning van Microsoft. Tenzij je een Premium-klant bent", vertelt vice-president Karthik Rau van VMware aan Computable.
Daarnaast zou het overhevelen van applicaties en virtuele machines, flexibel binnen een datacenter, licentiegewijs aan banden liggen. Microsoft spreekt dit tegen en verklaart dat het om duidelijkheid en goede ondersteuning gaat.
Eigen platform
VMware heeft de white paper opgesteld naar aanleiding van onderzoek onder zijn 20.000 klanten. "Die zijn nagenoeg allemaal ook Microsoft-klant", zegt Rau. Naast ondersteuning speelt ook de kwestie bestandsformaten en de conversie ervan. De twee strijdperken komen hier samen: "Je mag VHD-images alleen draaien op Microsofts virtualisatiesoftware", legt Rau uit. VMware pleit voor open standaarden voor vm-bestandsformaten, waaronder ook Microsofts VHD.
De VMware-topman meent dat de toekomst aan vm-appliances is; functiegerichte virtuele machines die naar behoefte in- en uitgeschakeld worden. "Virtualisatie is eerst ingezet voor consolidatie, maar dat is slechts het begin. Het vormt de volgende generatie voor hardwareplatformen. De meeste spelers kijken nu op of net boven het niveau van het besturingssysteem, dus zien virtualisatie als slechts een uitbreiding van reeds bestaande functies."
Ingebed
Ondertussen verwerkt Microsoft, zoals eerder al aangekondigd, virtualisatie in het aanstaande Longhorn Server. Daarbij werkt het ook samen met XenSource, leverancier van open source-virtualisatie voor Linux. Ook het omstreden vredesakkoord met Suse Linux-distributeur Novell omvat virtualisatie, bovenop en van Windows.
De lancering van de Vista-servertegenhanger is zelfs afhankelijk van de ingebedde virtualisatielaag. Micorsoft verklaart dat het nu fundamentele keuzes maakt welke functionaliteit het met de ingebouwde Hypervisor wil brengen. Amerikaanse woordvoerders ontkennen dat dit automatisch een uitstel voor Longhorn Server kan betekenen; het zou zelfs een vervroeging kunnen inhouden vanwege de concurrentiestrijd met VMware. "Microsoft beperkt ondersteuning bij gebruik van virtualisatie", beschuldigt vice-president Karthik Rau van VMware.
Online
www.vmware.com/solutions/whitepapers/msoft_licensing_wp.html