Oracle neemt Hyperion over voor 3,3 miljard dollar. De databaseleverancier haalt zo een belangrijke oplossing voor business intelligence in huis. Frank Buytendijk van Hyperion over de achtergrond en de gevolgen van de overname.
De overname door Oracle komt voor Frank Buytendijk, vice-president Corporate Strategy van Hyperion, niet als verrassing. "De business intelligence-markt (bi) beweegt al langere tijd naar consolidatie. Doordat marges vaak erg onder druk staan, wil het management tegenwoordig meer weten wat er op operationeel gebied gebeurt, zodat ze er beter op in kunnen spelen. Een koppeling tussen analytisch management en operationele cijfers ligt dan voor de hand. Bovendien willen ze steeds beter weten wat er nodig is om aan klantwensen te voldoen."
En dus is bi het buzzword. Veel applicatieleveranciers zoeken naar mogelijkheden om het te integreren in hun systemen. Dat kan door het zelf te ontwikkelen of door de oplossingen van derden in te zetten. Door Hyperion in te lijven, koos Oracle dus voor laatstgenoemde optie. Eerder incorporeerde Oracle ook al bijvoorbeeld PeopleSoft en Siebel.
Klanten
Voor de klanten van Hyperion zal de overname niet veel teweegbrengen. Buytendijk: "Veel van onze klanten gebruiken momenteel Oracle. Eigenlijk hoorde ik van hen alleen maar tevreden reacties op de overname. Ze hoeven niet ongerust te zijn over voortzetting van onze dienstverlening, omdat Oracle er steeds op hamert dat Hyperion een heterogene toevoeging aan het palet is. Hyperion-klanten kunnen dus Hyperion gewoon blijven gebruiken."
Maar ook niet-Oracle-gebruikers hoeven weinig te vrezen. Oracle heeft er immers een jaar geleden voor gekozen om ook niet-Oracle-omgevingen te ondersteunen. Via de overname hoopt Oracle overigens ook toegang te krijgen tot een groot aantal klanten die momenteel SAP gebruiken.
Buytendijk zegt blij te zijn met de overname. "Vroeger voelde ik me altijd het slimste jongetje van de klas en werd vaak pas als laatste gekozen bij gymles. Nu is Hyperion als eerste van de drie grote bi-leveranciers overgenomen en dat voelt goed. Persoonlijk ben ik dus blij." Of iedereen bij Hyperion zijn enthousiasme deelt, is niet duidelijk. Ook de gevolgen voor de werkgelegenheid zijn volgens Buytendijk nog onbekend. De Nederlandse vestiging van Hyperion telt 45 medewerkers; wereldwijd zijn het er zo'n 3000.
Equilibrium
Het valt te bezien of de andere twee grote leveranciers van bi-software, Cognos en Business Objects, binnenkort hetzelfde lot te wachten staat. Buytendijk: "De markt zal een nieuw equilibrium moeten vinden. Het kan best zijn dat er ruimte blijft voor onafhankelijke oplossingen."
Voor het bereiken van dat nieuwe evenwicht moet overigens ook worden rekening gehouden met andere applicatieleveranciers, zoals Microsoft. Zij onderkennen ook het belang van bi en werken zelf aan eigen producten hiervoor. Onderzoeksbureaus als Gartner verwachten dat de grootste groei binnen de bi-sector van deze applicatieleveranciers komt, en niet zozeer van de bestaande gespecialiseerde bi-partijen.
Desondanks koos Oracle dus voor overname van de specialist Hyperion. De tijd zal leren of het een goede keus was.
Laat het consolideren maar beginnen.
Wie blijven er over 5 jaar over in de BI-Markt?
– Oracle
– Microsoft
– SAP
– IBM
en verder?
volgens dit rijtje zullen SAP en IBM dus wel samengaan….
Ik zie nog een andere ontwikkeling, namelijk dat in navolging van Microsoft ook de andere partijen (zoals onder andere genoemd door Aniel, maar ik zou daar ook HP nog aan willen toevoegen als mogelijke speler) BI als commodity gaan zien, en het gratis gaan weggeven als add-on op de database. Oftewel de database brengt het geld binnen, en de BI tooling wordt daarbij gratis geleverd. Hierbij zullen de combinaties IBM/Cognos en HP/Business Objects of zelfs Oracle/Business Objects mogelijkheden zijn. De overige BI leveranciers zullen dan allemaal niche spelers worden, met specifieke oplossingen voor datacleaning, visualisatie, etc. De BI markt zal dus nog wel wat consolidatieslagen ondergaan schat ik zo.
Grappig dat bij dit soort dingen SAS altijd over het hoofd wordt gezien. Bij mijn weten is SAS het enige bedrijf dat daadwerkelijk een volledige toolketen heeft van voor naar achter en is daarnaast zeker geen kleintje.
Het heeft een hele andere bedrijfscultuur en is niet beursgenoteerd dus ook niet makkelijk in te lijven. Dus over vijf jaar zal SAS zeker nog over zijn.