Met I-tracks hoopt Exin dat opleidingen beter kunnen inspelen op de vraag van de markt door een ruimere keus en kortere, gerichte opleidingen. Met de vele verschillende modules is het er echter niet doorzichtiger op geworden.
I-tracks werd een anderhalf jaar geleden door het exameninstituut voor ict'ers (Exin) geïntroduceerd. Ict'er kunnen kiezen uit vier leerroutes, die weer bestaan uit verschillende modules. Het moet zo gemakkelijker worden om een opleidingsdoel, een opleidingsroute en het studietempo individueel te doen. "Het is er voor de kandidaat niet overzichtelijker op geworden", zegt Rob Snel van E3 ICT opleidingen in Maastricht. Het Exin weerlegt dat: "Doordat ieder examen maar één onderwerp behandelt, weet je precies waar het examen over gaat en blijft het overzichtelijk. Opleiders en examenkandidaten kunnen altijd bij ons terecht voor een studieadvies", aldus Joep van Nieuwstadt, directeur van het Exin.
Voor opleidingsinstituten is het plannen van de losse modules een crime. "Operationeel is het lastiger geworden. De wachttijden voordat een module kan starten, zijn hierdoor langer geworden", aldus Martin Bruijn, oprichter van CAI-opleidingen in Den Haag. "Het klopt inderdaad dat de wachttijden langer worden", erkent ook directeur drs. Niek van Ginkel van VGM-opleidingen. Dit opleidingsinstituut heeft daar echter minder last van omdat ze een andere manier van aanbieden hebben via inhouse opleidingen bij bedrijven of zelfstudie met individuele begeleiding. "Persoonlijk vind ik onze manier van opleiden prima passen in het I-tracks-programma", zegt Van Ginkel. Ook E3 ICT en Cai Opleidingen start de opleidingen als er maar één kandidaat is. "Er zijn dan alleen minder contacturen", aldus Snel. Exin kent geen wachttijden. Een examen kan op iedere werkdag worden afgelegd.
Terughoudend
Omdat het organisatorisch meer voeten in aarde heeft en er per module minder studenten meedoen, worden de kosten voor de opleider en daarom ook voor de studenten hoger. Niet alleen de opleiders vinden het inrichten van het programma lastig. "Ook de studenten zijn zeer terughoudend als je kijkt wat er van de opleiding afkomt", aldus Bruijn. Volgens CAI-opleidingen kiezen de meeste ict-professionals voor een bachelor of master-studie. Volgens Snel is het grootste probleem dat de Academy Track qua niveau wel gelijk staat aan een hbo-diploma, maar dat de werkgevers dat anders zien.
Toch denkt opleider VGM dat de andere manier van opleiden nodig is "De markt vraagt geen trajecten van drie/vier jaar. De markt vraagt een korte opleiding", zegt Van Ginkel. Van Nieuwstadt: "We hebben I-Tracks juist samen met opleiders, ict-organisties en ict-professionals ontwikkeld omdat onze examenkandidaten behoefte hebben aan korte, flexibele leerroutes. Onze examenkandidaten zijn geen jonge studenten die tijd hebben voor een lange opleiding. Zij werken meestal al in de ict en willen op een snelle, makkelijke manier hogerop met EXIN-certificaten."
I-tracks: ja of nee?
Heb jij een opleiding via i-tracks gedaan? Wat vond je daarvan? Of kies je liever voor een bachelor of master-opleiding? Laat het ons weten.
Basis Ambi gedaan en hierna de laatste Module HG.3 vervangen door I-tracks. Hierbij moet je toch wel nagaan dat je examen kosten vele malen hoger zijn geworden en Exin zoveel mogelijk geld probeert te vangen. Kijk naar 1 examen 2 examens of 3 examens achter elkaar te doen. Met 3 examens is er nog minder overzichtelijkheid dan bij de oude HG modules. Ik was liever bezig geweest met 1 grote en zwaarderde HG3 module dan een Itrack waar ik ook nog elke keer voor naar Utrecht moet reizen. Verder over wachttijden…. bij Exin niet te praten. Bel je Exin op om 3 I-tracks te doen op een bepaalde dag dan is dit niet mogelijk dit kan echter maar een paar keer per maand. Wil je er 1 doen dan kan je met geluk de volgende dag al.
Zelf heb ik onlangs een Start-track en een Academy-track afgerond. Deze maken onderdeel uit van een HEAO-BI opleiding die ik via de Loi volg. Een Academy-track gelijk aan een HBO ? Je hebt geen Bedrijfseconomie, geen Marketing. Een HBO is veel en veel breder. Ik heb ook de HEAO-BE helemaal gedaan en Sociologie aan de universiteit, dus ik weet waar ik het over heb. Onzin dat dit gelijkwaardig is aan een HBO.
Ik vond het leuke vakken om te doen. Leerzaam en ze bieden een goed uitgangspunt om met een dergelijk onderwerp aan de slag te gaan. Ik heb er ook voordeel van in mijn werk in de ICT, maar HBO, daar moet ik echt om lachen.
De i-tracks mogelijkheden leveren geen HBO-diploma op en dat is voor een loopbaanontwikkeling interessanter. Daarom heb ik voor een HBO deeltijdopleiding gekozen. Bovendien kennen een aantal Hogescholen een zgn. EVC-assessmentmogelijkheid waarbij je werkervaring en opgedane kennis meetellen kunnen leiden tot een aanzienlijk kortere studieduur. Voor de onderdelen die ik moet doen staat nog maar 1,5 jaar. Ik heb vanwege mijn ervaring veel vrijstellingen ontvangen.
Ik heb afgelopen jaar het I-tracks Academy Foundation traject gedaan van 9 modules, en dat heeft langer geduurd dan me was voorgespiegeld. Ik kan bevestigen dat de planning lastig is, de wachttijden soms redelijk lang, en door de lastige planning is er geen vaste volgorde van modules te garanderen, terwijl dat (zeker voor het Foundationniveau) eigenlijk wel nodig/gewenst is.
Daarnaast vind ik dat de modules wel erg kort zijn en daarmee eigenlijk te beperkt van inhoud, waardoor je de totale ICT-samenhang een beetje kwijtraakt.
Ik heb inmiddels alle tracks afgerond van de Academy en zoals Joep al aangeeft heeft dit juist veel meerwaarde. Het is essentieel om de opleidingsbehoefte af te stemmen op de vraag van de student. Als student zat ik niet te wachten op de gebruikelijke HBO opleidingen. 40% van de vakken had voor mij geen toegevoegde waarde en daarom heb ik gekozen voor I-Tracks. Gedurende het traject, heb ik voor alle vakken van de opleiding af kunnen stemmen op mijn werkzaamheden voor mijn werkgever en kon dus ook in de prima kunnen combineren als stage opdrachten. Ik ben dus ook van mening dat deze manier van opleiden zowel voor mijn werkgever als voor mij als student beter aansluit als vroeger.
Ik volg mijn HBO opleiding bij de LOI en de meeste vakken zijn I-tracks van Exin.
Door de zelfstudie methode van de LOI is het plannen van examens geen probleem, mits je in de gaten houdt dat de niet Exin vakken niet elke werkdag geexamineerd kunnen worden.
Ik ben tevreden over de I-tracks, of zelfstudie de beste methode is daar ben ik nog niet geheel uit. Je hebt veel zelfdiscipline nodig om het 3 jaar vol te kunnen houden
Ik ben in het begin, na mijn PDI diploma’s, begonnen met I-Tracks Academy. Het begon met de Intake Assessment. Werd nauwelijks gedaan door opleiders en er bestond veel onduidelijkheid over. Dan deze maar overslaan en doorgaan met een verplichte module. PCA (Communications Advanced). Een verplichte module, op de website van EXIN stonden vele opleiders die de training zouden geven, helaas. Bijna niemand gaf daadwerkelijk de training, maar ze konden wel andere trainingen uit het traject aanbieden. Maar daar heb je niets aan, als een verplichte module nauwelijks te volgen is.
Het wordt in de markt gezet als HBO, maar is absoluut geen HBO, je moet nog aanvullende opleidingen gaan volgen voor een echte HBO diploma.
O, ja. Een beetje rond shoppen bij opleiders is lonend. De opleiders kunnen kennelijk vrijstellingen verzorgen. De ene opleider is daar wat creatiever mee, dan de andere. Maar een waarschuwing. Leg je niet voor een volledig traject vast bij een opleider, want vroeg of laat loop je tegen een niet gangbare module aan, waar je vervolgens op vast loop, of je eindigt met een aangeboden alternatief die niet tot je interesse gebied behoord.
Ik ben in ieder geval snel van mijn I-Tracks Academy traject afgestapt. Een teleurstelling en 9 maanden vertraging rijker, ben ik overgestapt op andere HBO opleidingen bij het NCOI.
Ik ben begonnen met I-tracks omdat ik graag hoger op wou. Thuis studie via de LOI leek mij wel wat. In totaal moet ik 10 modules behalen en heb daarmee de I-track Acedemy Foundation gehaald.
Ik heb nu 6 modules gehaald en voor 1 module ben ik 3 keer gezakt. Erg vreemd, want ik heb de stof nu zo vaak doorgenomen dat alles gesneden koek voor mij is.
Sterker nog, het resultaat voor de HNCF module die ik wel behaald heb viel zwaar tegen. Gezien ik bijna 10 jaar ervaring heb met hardware zou de HNCF module een zacht eitje moeten zijn. Ik was van plan om het boek niet door te nemen en zo examen te gaan doen. Echter heb ik toch netjes het boek bestudeerd.
Voor de 4 oefen examens van de LOI behaalde ik allemaal een 10 (zowel meerkeuze als open vragen), voor de oefen examen van Exin behaalde ik een 8. Denkende dat ik toch zekers een 8 zo niet een 7 zou halen kreeg ik als cijfer een 6. Dan zakt je broek toch van af….
Bij de andere 5 examens (die ik gehaald heb) had ik altijd het gevoel dat ik zat te gokken bij een groot aantal vragen. Het gekke is dat mijn gevoel zegt dat ik de stof goed ken, maar als ik de vragen door neem ,ik het gevoel krijg dat ik er de ballen van snap.
Kortom het wordt tijd dat Exin duidelijke vragen stelt, zoals die ook in de stof wordt behandeld. Verder is I-track academy vergelijkbaar met het 1e HBO jaar van een HBO opleiding en dus wel degelijk van HBO niveau.
Ik moet via mijn LOI opleiding Communicatie en Multimediadesign een 8tal I-tracks halen.
Ik heb in het begin vooral voor de zekerheid extra proefexamens gekocht via Exin maar deze zijn EXACT hetzelfde als de proefexamens die ik via LOI krijg.
Je krijgt korting als je 2 of 3 examens tegelijkertijd doet…Dat scheelt wel geld, maar ik vind het veel geld en mijn baas vergoed het niet. Mijn examens kosten 93 euro gemiddeld per stuk. 93 x 8= 744 euro!!
Ik betaal al ruim 4.000 euro aan LOI (en daar komen ook nog studieboeken bij). Voor dat geld verwacht ik wel dat ik OF korting krijg voor zo’n examen OF dat het gratis is.