Slechts een op de veertien Nederlandse bedrijven stimuleert haar werknemers om op regelmatige basis vanuit huis te werken. Toch zou ewerken een belangrijke oplossing kunnen zijn voor enkele grote problemen van deze tijd.
Het fileprobleem, het terugdringen van de uitstoot van koolstofdioxide en verdere ontplooiing van de kenniseconomie zijn belangrijke speerpunten van het nieuwe kabinet. Thuiswerk kan er een positieve bijdrage aan leveren en dat weten ze in Den Haag maar al te goed. De overheid heeft al sinds jaar en dag de intentie om thuiswerken te stimuleren, maar wanneer voegt ze de daad bij het woord?
De term ewerken of telewerken wordt in het regeerakkoord überhaupt niet genoemd. Philip Todd, directeur van het EwerkForum, vindt het een gemiste kans, want ook op andere vlakken dan filebestrijding biedt telewerken mogelijkheden. "Voor mensen die thuiswerken is het erg aantrekkelijk, omdat ze dan niet naar het werk hoeven te reizen", zegt Todd. Ewerken kan volgens hem de arbeidsparticipatie stimuleren.
Werkgevers
In de praktijk blijkt dat de overheid zelf ver achter loopt in thuiswerkland. Onderzoek van Ernst & Young toont namelijk aan dat ambtenaren het minste aantal thuiswerkuren hebben. Bovendien stelt hun werkgever relatief weinig budget beschikbaar voor het inrichten van de thuiswerkplek: zo'n 54 euro. In de dienstensector is deze bijdrage maar liefst 757 euro per werkplek. Werknemers van kleine organisaties, maar ook 50-plussers, geven het meest voorkeur aan regelmatig thuiswerk.
De populariteit van ewerken laat echter nog steeds veel te wensen over. Dat komt voornamelijk door de werkgevers, die er niet aan willen. Slechts een op de veertien werkgevers stimuleert medewerkers om op reguliere basis thuis te werken. Vaak vinden ze dat het werk zich er niet goed voor leent of dat het niet past binnen de bedrijfscultuur. Aan de techniek kan het niet liggen volgens Philip Todd: "De techniek is er. Het is het veranderen van de mentaliteit." Ook de werknemers zelf hebben zo hun redenen om liever naar kantoor te komen. Ze willen graag werk en privé gescheiden houden of zijn liever onder collega's. Vaak speelt ook het gebrek aan faciliteiten thuis een rol.
Voordelen
48 procent van de ondervraagden ziet als belangrijkste voordeel van thuiswerken dat ze geen reistijd hebben en bijvoorbeeld niet in de file hoeven te staan. Op deze manier zouden die files dus kunnen worden teruggedrongen. Andere weggebruikers winnen zo tijd en dus geld, waarmee de hele Nederlandse economie bij gebaat is. Ook het milieu profiteert van minder fileleed. Zo neemt de uitstoot van koolstofdioxide en fijnstof af en wordt het broeikaseffect beperkt.
Uit het onderzoek van Ernst & Young blijkt dat ewerk ook de effectiviteit ten goede zou komen. Liefst 61 procent geeft als voordeel voor thuiswerken dat ze op kantoor minder effectief zijn. Hierbij maakt de grootte van het bedrijf eigenlijk niets uit.
Bovendien zou het aanzetten tot creatief denken. Kenniswerkers hebben de ruimte nodig om te kunnen werken wanneer het ze het beste uitkomt. Dit is lang niet altijd tussen 9 en 5. Om de kenniseconomie te bevorderen en hierdoor innovatie mogelijk te maken, zou er dus vanuit de overheid een prikkel moeten komen. "Maak thuiswerken echt een prioriteit en practice what you preach", aldus Jacob Verschuur, directeur ICT Leadership van Ernst & Young.
De afgelopen jaren is het aantal ewerkers langzaam toegenomen. Voor 2007 verwachten de meeste ondervraagden dat deze stijging zich zal voortzetten. Of de overheid nou meewerkt of niet.
Hallo,
Is er al concrete stimulerende regelgeving voor overheidspersoneel waarmee telewerken wordt bevorderd?
Groet,
Ben