De Europese Commissie (EC) tikt de Duitse overheid op de vingers; de bescherming van het glasvezelnet van Deutsche Telekom is illegaal bevonden. DT hoeft voor zijn fonkelnieuwe glasnet, dat eind dit jaar de vijftig grootste Duitse steden met elkaar verbindt, van de Duitse regering de komende jaren geen concurrenten toe te laten.
Het telecombedrijf is dat overeengekomen met de Duitse overheid om zijn forse investering in het snelle netwerk te verdedigen. Volgens Europese telecomwetten moeten netwerkoperators concurrenten toelaten door capaciteit en lijnen aan hun te verhuren. DT kreeg dus een formele uitzondering van de Duitse regering.
De EC spant nu een versnelde procedure aan tegen de kersverse Duitse telecomwet die de uitzondering toestaat. Eurocommissaris Neelie Kroes, verantwoordelijk voor concurrentieverhoudingen in de EU, heeft Duitsland in oktober vorig jaar al gewaarschuwd dat die nieuwe wet monopolisering in de hand werkt en dus illegaal is.
Eurocommissaris Viviane Reding, verantwoordelijk voor telecom, heeft in februari vorig jaar al protest aangetekend tegen die ontziening. De Duitse overheid ontving toen een formele klacht van haar, waarna de EC zich over de kwestie boog. In augustus dreigde DT dat het zijn investeringen in het nieuwe glasnet misschien wel moest staken. De voorziene verplichting om toch concurrenten toe te laten zou de netwerkaanleg – en winstgevende exploitatie ervan – frustreren, aldus het telecombedrijf.
Wat is dit voor een er-bureaucratie. Als T-Com een glasvezel netwerk wilt aanleggen moeten ze dat vooral kunnen doen. Het is glasvezel van T-Com. Ik moet toch ook niet mijn schotel delen met de buren? De concurrenten moeten vooral hun eigen gang gaan en ook vergelijkbare netwerken aanleggen, maar niet meeliften in de investering van anderen. Duitsland kennende zullen ze dat uiteindelijk wel toestaan, maar tegen uiterst hoge prijzen die niet interessant (cq. rendabel) zijn voor de concurrenten.
En terecht. We betalen de telecom bedrijven
om onze netwerken in stand te houden.
Niet om andere partijen buiten te sluiten. Of om zelf alles toe te eigenen
Concurrenten mogen best bij mij kopen. Alleen is hun prijs net zo hoog als dat van de consument en als ik iets wil verkopen aan de concurrent dan wordt de prijs nog hoger voor de concurrent dan voor mijn eigen klant.
Op deze manier help ik concurrenten niet in het zadel met mijn eigen investeringen.
Wat doen we nu moeilijk over een glasvezel netje? Zolang het met Cisco routers is aangesloten op de rest van het Internet, kan “Big Brother” zich er toch wel een weg doorheen hacken. Tel daarbij op een besturings-system made in the USA en denk je dan echt dat een l*llig europees wetje iets tegenhoud?
In God we Thrust, all other cash 🙂
Het duitse glasvezel netwerk is een standard WDM Netwerk. Daarover kan informatie getransporteerd worden met het quantum teleportatie protocol (zie bijvoorbeeld http://www.idquantique.com voor deze ICT-Systemen).
Quantum informatie dat met het teleportatie protocol getransporteerd wordt valt onder de fysieke objecten, welke het private eigendom zijn van de zender(s) en ontvanger(s). Het opeisen van deze quantum informatie door een overheidsinstantie is volgens het juridisch natrekkingsbeginsel inbeslagname van fysieke objecten. Ik kan me goed voorstellen dat gebruikers van dit netwerk niet blij zijn met de inbeslagname van hun eigendom.
De Europse Comissie wil dit nu proberen te regelen via het beheer van het optische WDM netwerk. Ik kan me goed voorstelken dat T-Com hier niet blij mee is, want dit is volgens hetzelfde juridische natrekkingsprincipe ook inbeslagname van fysische goederen (in dit geval geen quantum informatie, maar een netwerk).