Deeltijdwerken is in de ict niet zo populair. Het percentage deeltijdwerkers in de ict ligt ver onder het landelijk gemiddelde.
Slechts 5 procent van de ict'ers werkt 32 uur of minder. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau De Breed & Partners. Het percentage werknemers dat in de ict parttime werkt ligt een stuk lager dan het Nederlandse gemiddelde. In 2005 werkte de helft van werkend Nederland 35 uur of minder. Het Europese gemiddelde is 18 procent. "Komt dat niet omdat het percentage vrouwen in de ict erg laag is? Er werken nog altijd weinig vrouwen in de ict", aldus Judith van Bokhorst, consultant bij De Breed & Partners.
Ramon de Meijer, division manager bij Michael Page, merkt dat vooral de ict-consultancybureaus deeltijdwerken niet toestaan. "De klanten schijnen het niet te willen. Vaak zijn het ook vaak overheidsbedrijven of banken. Daar werken veel mensen al deeltijd. Als ze iemand inhuren willen ze wel dat deze fulltime werkt". Branchevereniging ICT~Office vindt dat er twee kanten zitten aan de zaak. "Parttime werken in de ict kan lastig zijn. Dat is inherent aan de werkdruk en aan de opdrachten. Daarentegen is het in de ict-sector wel mogelijk het werk flexibel in te delen. Het werk kan in die gevallen over de dag worden verspreid", aldus woordvoerder Ted van Hintum.
In de ict werkt 4 procent van de mannen parttime. Zij gaan in de loop van hun carrière ook niet meer deeltijd werken. Na zes ervaringsjaren blijft het percentage gelijk. Bij de vrouwen werkt 19 procent parttime. "Dat is 32 uur, maar hier zitten ook 24 en 16 uur tussen. Dat komt bij de mannen totaal niet voor", zegt Judith van Bokhorst, consultant bij De Breed & Partners. Hoe meer ervaringsjaren, hoe meer verschil er zit in deeltijdwerken bij mannen en vrouwen. Bij de vrouwen met meer ervaringsjaren werkt 23 procent parttime.
"Vrouwen gaan eerder parttime werken. Daardoor worden hun carrièrekansen ook minder. Teruggerelateerd aan veertig uur, verdienen parttime werkende vrouwen ook minder", aldus Van Bokhorst. Toch hoeft parttime werken niet de reden te zijn voor een lager salaris. Van Bokhorst: "Ik hoor ook van bedrijven dat vrouwen wat minder daadkrachtig zijn bij salarisonderhandelingen". De Meijer merkt dat zowel vrouwen als mannen deeltijd willen werken. "Mannen kiezen dan voor 32 of 36 uur. Vrouwen willen ook 24 uur werken".
Werkgevers vinden parttime werkers maar lastig. "Ik heb wel met een aantal leidinggevende gesproken die het gewoon lastig vinden dat ze vrouwen aannemen en dat deze toch op den duur parttime gaan werken omdat er kinderen komen", aldus Van Bokhorst. Ook De Meijer merkt dat bedrijven geen concessies willen doen betreffende werktijden van mensen. "It-werkgevers zijn nog erg conservatief. Als werkgever bepalen zij hoeveel je werkt". Kandidaten vragen echter steeds vaker of er een mogelijkheid is tot parttime werken. Werkgevers zouden het zich veel makkelijker maken als ze wel mogelijkheid tot parttime werken geven. De Meijer: "We krijgen veel meer en hele goede kandidaten op een vacature van minder dan 40 uur. Kandidaten willen wel een uitdagende baan, maar wel in balans met hun privéleven".
Mijn ervaring is inderdaad dat ik niet zo snel in aanmerking kom voor een
nieuwe baan, omdat ik niet wil voldoen aan 5 werkdagen van 8 uur.
De reden hiervoor is dat ik samen met mijn vrouw gekozen heb voor kinderen.
Waarik wel verbaasd over ben is dat er meteen geconcludeerd wordt dat
parttimers minder hard werken. En daarmee dus van mindere waarde zijn voor
het bedrijf. Met minder dan 40 uur heb je geen recht op carriere. Mijn ervaring is
echter dat wat ik in 32 uur voor elkaar krijg een collega 40 uur nodig heeft. Jammer dat een sector die staat voor vernieuwing toch zo conservatief is.
Heeft dan niemand kinderen in de ict-sector, lijkt mij een zeer slecht percentage, je kan dan duidelijk zien dat ict’ers graag te veel willen werken!
Ik werk zelf 32 uur en hoef echt niet meer te werken.
Ik werk zelf 36 uur (4 keer 9) en dat bevalt opperbest. Mijn werkgever doet daar absoluut niet moeilijk over. En dat terwijl ik in de detachering zit.
Ook ben ik nog nooit een opdracht misgelopen omdat ik 4 keer 9 werk.
Ik zou wel eens willen weten welke bedrijven parttime it’ers in dienst nemen. Ik ken ze niet.
En dan moeten we ook nog ‘het vak’ bijhouden. Maar goed, daar hebben we dan die andere 2 dagen van de week nog voor. Belasting ook weer tevreden, want op deze manier is zelfstandigheid wel erg moeilijk aan te tonen.
Oplossing c.q. vak van de toekomst? Begin maar een curry-restaurant in Amsterdam of zo, want al die Tata-achtige personen die hier inmiddels zijn moeten ook eten.
Ik denk niet dat het aan de ict’ers ligt, maar aan de werkgevers. Zelf wil ik dolgraag parttime werken in de ict. Hoewel ik ook de nodige bijscholing moet hebben, denk ik dat het aantal werkdagen dat ik wil maken zwaarder telt om mij niet aan te nemen dan het feit dat ik moet bijleren. Investeren in een parttimer zal wel te duur zijn (of lijken).
De titel zou dus moeten luiden:
Deeltijdwerken niet populair bij ict-werkgevers.
Ik denk dat werknemers het wel vaak willen, maar worden gedwarsboomd door de werkgevers. Vanuit economische perspectief is het ook logisch: het werknemerlijk rendement wordt lager, want de nodige investeringen in kennis en vaardigheden blijven gelijk, terwijl de output lager wordt.
Sowieso is de ict een bijzondere sector; overheerst door mannen en met een hoge mate van uitbesteding. Deze uitbesteding zorgt er ook voor dat de it’er veel meer dan anderen moet reizen naar verre klanten.
Veel reizen en ook nog eens een volle werkweek. Al met al geen fantastische (non-materiele) arbeidsvoorwaarden. In de it is het alles of niets, vandaar ook dat de sector voor vrouwen die deeltijds willen werken onaantrekkelijk is. De sector zal zich iets moeten aantrekken van deze werknemers-wensen en flexibeler moeten worden, indien het voldoende aantrekkelijk wil blijven, en indien het de it-sector wil behouden voor de ‘ontwikkelde’ landen. Immers, de ontwikkelingslanden kunnen zich mindere arbeidsvoorwaarden veroorloven (altijd nog beter dan niks). Maar in de ‘ontwikkelde’ landen kunnen werknemers ook kiezen voor een baantje in bijv. de thuiszorg. Intellectueel misschien minder uitdagend, maar na 24 uur lekker in de buurt werken is het fijn om ook nog een eigen leven te kunnen hebben.
Joris Bollen.
Ik denk inderdaad dat het een kwestie van vraag en aanbod is. Dat er wel degelijk veel mensen deeltijd willen werken, maar dat het gewoon nog niet overal kan. Hoewel de waarheid gebiedt te zeggen dat ik zelf 24 uur per week werk en me toch echt serieus een carrierevrouw voel (maar dit schijnt toch echt een heel uitzonderlijke situatie te zijn) en ook om me heen genoeg mensen deeltijd zie werken. Daarnaast is de it ook een terrein van veel freelancers (misschien ook moeilijker deeltijd), consultants en weinig vrouwen. Deze gegevens zullen de cijfers ook wel negatief kleuren in de richting van deeltijdwerk.
Leven is prioriteiten stellen. Vinden we het raar dat iemand die 2 dagen per week hardloopt, minder snel vooruitgang maakt dan iemand die 4 keer per week traint? Nee, dat is nou eenmaal normaal.
Er zijn voldoende IT bedrijven die parttime werken mogelijk maken, ikzelf werk 32 uur per week bij een groot, internationaal IT bedrijf. Ik weet dat ik daardoor _wellicht_ minder snel carrie maak. Maar wat is belangrijker… Of zoals een management goeroe ons leert: “Het is heel eenvoudig om jezelf te bedriegen door een druk bezet leven te leiden. Keihard werken om hoger op de maatschappelijke ladder te komen en dan ontdekken dat hij tegen de verkeerde muur staat.”
Ik ben reeds vele jaren werkzaam binnen de ICT-sector (voornl. software-ontwikkeling). In dienst van een Detacheerder maar ook rechtstreeks bij andere bedrijven.
Mijn grootste obstakel om fulltime te werken: Het blijft bovendien vaak niet bij 40 uur. Als je fulltime werkt, wordt overwerk om deadlines te halen snel verplicht. Om het daarnaast maar niet over de reistijden te hebben. Zo wordt je werkweek snel van 40 tot 60 of meer uur. Als er een contract is van bijv 32 uur is het makkelijker dat binnen de perken te houden.
Vaak organiseren werkgevers ook nog regelmatig (natuurlijk belangrijke) meetings/workshops/cursussen/activiteiten om kennis van het bedrijf zelf of (bijv. in / t.b.v. knowledge-centers) de nieuwe technieken up-to-date te houden. Uiteraard allemaal in privijd ! Nergens wordt gerept over een compromis laat staan vergoeding hiervoor. Van tijd voor een privezinsleven blijft zo wel erg weinig over.
Mijn ervaring in de detachering is dat het deeltijd werken uitzonderingsgewijs c.q. oogluikend wordt goed gevonden. Als men minder dan 32 uur wil werken wordt echter als harde voorwaarde gesteld dat de opdrachtgever daarmee akkoord moet gaan, hetgeen niet vaak en dan nog liever niet wordt gedaan. Vaak betekent deeltijd werken wel meestal een zijspoor wat betreft carrie. Vaak worden ook allerlei kortingen toegepast op salaris en vooral secundaire emolumenten.
De afgelopen periode heb ik meer dan 100 werkgevers met een gerichte danwel open sollicitatie benaderd, daarbij aangevend dat ik per direct voor 32 uur per week beschikbaar ben. Bijna alle reacties struikelen op de 32 uur. Motivatie die je meestal hoort: Iedereen werkt hier 40 uur of fulltime of dat past niet in onze bedrijfscultuur. De zoektocht gaat door!
Dat het een aantal jaren geleden al wettelijk geregeld is dat werknemers in deeltijd (tot 36 uur/week) mogen werken -werkgevers moeten dat verzoek dus toestaan- vergeten veel werkgevers blijkbaar.
Maar, oh ja, werkgevers denken echt mee met de ICT-werknemers ! haha !