Deeltijdwerken is in de ict niet zo populair. Het percentage deeltijdwerkers in de ict ligt ver onder het landelijk gemiddelde.
Slechts 5 procent van de ict'ers werkt 32 uur of minder. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau De Breed & Partners. Het percentage werknemers dat in de ict parttime werkt ligt een stuk lager dan het Nederlandse gemiddelde. In 2005 werkte de helft van werkend Nederland 35 uur of minder. Het Europese gemiddelde is 18 procent. "Komt dat niet omdat het percentage vrouwen in de ict erg laag is? Er werken nog altijd weinig vrouwen in de ict", aldus Judith van Bokhorst, consultant bij De Breed & Partners.
Ramon de Meijer, division manager bij Michael Page, merkt dat vooral de ict-consultancybureaus deeltijdwerken niet toestaan. "De klanten schijnen het niet te willen. Vaak zijn het ook vaak overheidsbedrijven of banken. Daar werken veel mensen al deeltijd. Als ze iemand inhuren willen ze wel dat deze fulltime werkt". Branchevereniging ICT~Office vindt dat er twee kanten zitten aan de zaak. "Parttime werken in de ict kan lastig zijn. Dat is inherent aan de werkdruk en aan de opdrachten. Daarentegen is het in de ict-sector wel mogelijk het werk flexibel in te delen. Het werk kan in die gevallen over de dag worden verspreid", aldus woordvoerder Ted van Hintum.
In de ict werkt 4 procent van de mannen parttime. Zij gaan in de loop van hun carrière ook niet meer deeltijd werken. Na zes ervaringsjaren blijft het percentage gelijk. Bij de vrouwen werkt 19 procent parttime. "Dat is 32 uur, maar hier zitten ook 24 en 16 uur tussen. Dat komt bij de mannen totaal niet voor", zegt Judith van Bokhorst, consultant bij De Breed & Partners. Hoe meer ervaringsjaren, hoe meer verschil er zit in deeltijdwerken bij mannen en vrouwen. Bij de vrouwen met meer ervaringsjaren werkt 23 procent parttime.
"Vrouwen gaan eerder parttime werken. Daardoor worden hun carrièrekansen ook minder. Teruggerelateerd aan veertig uur, verdienen parttime werkende vrouwen ook minder", aldus Van Bokhorst. Toch hoeft parttime werken niet de reden te zijn voor een lager salaris. Van Bokhorst: "Ik hoor ook van bedrijven dat vrouwen wat minder daadkrachtig zijn bij salarisonderhandelingen". De Meijer merkt dat zowel vrouwen als mannen deeltijd willen werken. "Mannen kiezen dan voor 32 of 36 uur. Vrouwen willen ook 24 uur werken".
Werkgevers vinden parttime werkers maar lastig. "Ik heb wel met een aantal leidinggevende gesproken die het gewoon lastig vinden dat ze vrouwen aannemen en dat deze toch op den duur parttime gaan werken omdat er kinderen komen", aldus Van Bokhorst. Ook De Meijer merkt dat bedrijven geen concessies willen doen betreffende werktijden van mensen. "It-werkgevers zijn nog erg conservatief. Als werkgever bepalen zij hoeveel je werkt". Kandidaten vragen echter steeds vaker of er een mogelijkheid is tot parttime werken. Werkgevers zouden het zich veel makkelijker maken als ze wel mogelijkheid tot parttime werken geven. De Meijer: "We krijgen veel meer en hele goede kandidaten op een vacature van minder dan 40 uur. Kandidaten willen wel een uitdagende baan, maar wel in balans met hun privéleven".
Ik (ontwikkelaar) werk al jarenlang 32 uur in de week, via de tussenhandel, en dat is tot op heden nog steeds gelukt. Ik merk wel dat je voet bij stuk moet houden om dat voor elkaar te boksen. Ik geef altijd aan dat ik met die 32 uur flexibel omspring, het is nu eenmaal soms nodig (igv problemen of oplevering) dat je inzet ook op andere uren gevraagd wordt. Dat hoort bij het vak.
Ik denk overigens dat het probleem niet eens zozeer bij de opdrachtgevers zit als wel bij de tussenhandel. Dat is toch een bedrijfstak waar de uurtje-factuurtje cultuur geldt: veel mensen voor zoveel mogelijk geld zo lang mogelijk ‘weg zetten’. Dat is er volgens mij vooral de oorzaak van dat er zo weinig deeltijdwerk in de IT is. Uiteindelijk maakt het naar mijn mening helemaal niets uit voor de productiviteit en denk dat je daarbij nog meer hebt aan een werknemer die zich wel voelt.
Zijn er alleen detacheringsbedrijven onderzocht?
De Belastingdienst neemt b.v. parttimers in dienst. Of is dit de enige uitzondering?
Toen ik het artikel las ergerde ik me aan de titel, die inderdaad op de werkgevers zou moeten duiden en niet de ICT’ers. Computable werkt er dus aan mee om het beeld hoog te houden.
Ikzelf ben zo iemand die bij een groot ICT bedrijf werk en wel 24 uur. Het is waar dat 32 uur al redelijk normaal verschijnsel wordt, maar ik ben hier de enige die minder werkt en nadat ik het op papier had, is ook in de CAO gekomen dat minder dan 32 uur niet meer kan. De moeders die na mij kwamen (want daar gaat het meestal om) zijn dus allemaal vertrokken. Gelukkig heb ik een manager die geen problemen met mijn werktijden heeft, maar door anderen op de afdeling word ik met mijn 24 uur al gauw buiten de kandidaten voor een nieuwe opdracht gezet.
Ik denk dat deeltijd werk (minder dan 32 uur) zeker populair is bij een grote doelgroep, maar de werkgevers willen er dus niet aan.
Het draait ook hierbij in belangrijke mate om geld. Veel gezinnen hebben een zware hypotheek, willen minimaal 2x per jaar (ver weg) op vakantie en de kinderopvang is momenteel goedkoop. Een ongunstig neveneffect bij het parttime werk van met name gedetacheerden en consultants is bijvoorbeeld de lease-auto, die relatief te duur wordt en de nadelige gevolgen die parttime werk heeft voor pensioen- en eventuele verlofspaarregelingen.
LogicaCMG heeft een prima parttime regeling waarbij je 32 danwel 36 uur per week kunt werken. We hebben ook de ervaring dat dit zowel bij inzet in projecten als in de detachering geen enkel probleem oplevert.
Deeltijdwerken populair wordt bij werkgevers en werknemers is een kwestie van tijd. In tegenstelling wat men zou denken, denk ik dat dit moment komt wanneer de vraag naar ICT’ers afneemt.
Wanneer het aanbod van projecten opdrachten afneemt zal er meer onderhandeling plaatsvinden en zal elke ICT-organisatie moeten optimaliseren. De sleutel zit hem dan in de voordelen van deeltijdwerken. Enkele voorbeelden.
– Verspreiding van kennis/betere overdracht
– Productiviteit per uur/afrekening per uur
Waarmee Job dus precies aangeeft waar het om gaat: de werkgever bepaalt de (on)mogelijkheid van deeltijdwerken. Het is niet de Iict’er die wel of niet in deeltijd wil werken, het gaat om de vraag of je werkgever wel of niet bereid is die mogelijkheid wil bieden. Naar mijn mening is het onwil van de kant van de werkgever om dat te regelen. Fexibiliteit is immers iets wat alleen maar van de werknemer mag worden geeist.
Het is een verkeerde gedachte dat het wel goed komt als de markt inzakt. En wel om twee redenen. 1. Op het moment dat de markt inzakt valt de onderhandelingspositie van de werknemer weg. “Je mag blij zijn dat je bij ons 40 uur MAG werken”. 2. Op het moment dat de markt inzakt doet een werkgever alles om kosten te besparen. Een van de kostenposten is het aantal werknemers. De werkgever is dan zeker niet blij met veel halve dagen. Verschillende vaste kosten per werknemer blijven gelijk, ongeacht of je 20 of 40 uur werkt. Maar natuurlijk als een werknemer al in dienst is dan valt er wel te praten over vermindering van het aantal uren, tijdelijk natuurlijk want als we weer werk zat hebben moet je weer naar 40 uur.
Het feit dat een werkgever flexibele contracten wil aanbieden zou dan ook juist NU moeten worden gedaan. De ICT zit te springen om goede mensen, ook diegene die afhaken op een betonnen 40 uur. Door alleen dergelijke contracten aan te bieden laten werkgevers een groot deel van de potentiele werknemers schieten in een tijd dat men juist meer mensen nodig heeft.