Een onderzoeker die rekenkracht nodig heeft kan hiervoor een grid gebruiken. Omdat de aangeboden hoeveel werk verschilt, kan het soms lang duren voordat een grid resultaten oplevert. Onderzoeker Dick Epema doet samen met een team onderzoek naar hoe de voorspelbaarheid van grids vergroot kan worden.
Wat houdt uw onderzoek in?
"Het is een onderzoek op het gebied van grids. We willen de voorspelbare ‘performance' van grids vergroten. Zo wordt het uiteindelijk een nutsvoorziening, maar dan op het gebied van computerkracht.We willen dat een wetenschapper rekenintensieve applicaties en de bijbehorende gegevens kan aanbieden aan een grid, dat vervolgens aande gebruiker laat weten hoe lang het gaat duren, of dat hij beter de berekening niet kan laten uitvoeren, omdat het erg lang duurt voordat hij een uitkomst krijgt."
Zijn grids nu niet betrouwbaar dan?
"Nee, het is niet te voorspellen hoeveel mensen gebruik maken van een grid en hoeveel werk ze aanbieden. Een gebruiker kan niet zien hoeveel berekeningen er zijn ingevoerd en hoe lang het gaat duren voordat hij een uitkomst krijgt. De belangrijkste oorzaken hiervan zijn dat deelsystemen van grids meestal geen reserveringen kennen, dat de beschikbare hoeveelheid rekencapaciteit in grids in de loop van de tijd varieert, dat de hoeveelheid aangeboden werk varieert endat de verwerkingstijden van applicaties variabel zijn."
Is het zo dat alleen de wetenschap gebruik maakt van grids?
"Tot nu toemaakt voornamelijk de wetenschap gebruik van de rekencapaciteit van grids. Bijvoorbeeld natuurwetenschappers die lastige, grote berekeningen uit moeten voeren. Er zijn ook wel bedrijven die grids gebruiken, maar dat zijn er weinig. Vliegtuigfabrikanten kunnen de grids bijvoorbeeld gebruiken voor simulaties van ontwerpen van een nieuw type vliegtuig."
Hoeveel draagt de nu verstrekte subsidie bij aan uw project?
"We kregen van NWO 470.000 euro subsidie. Van dit geld kunnen we drie onderzoekers aanstellen, twee promovendi voor vier jaar en een postdoctorale onderzoeker voor twee jaar. Het bedrag is wel een beetje krap,maar dat heeft te maken met het feit dat de salarissen voor promovendi de afgelopen jaren heel hard gestegen zijn."
Hoe lang duurt het voordat uw onderzoek vrucht draagt?
"De looptijd van het project is vier jaar. We hopen aan het einde van dit project zeker een aantal voorspellingstechnieken te hebben. Verder zullen we dan ook een aantal simulaties van nieuwe technieken in grids hebben gedaan, en experimenten in een echt systeem."
Hebt u dan een honderd procent betrouwbare grid-voorziening?
"Honderd procent betrouwbaar zal een grid absoluut nooit worden. Het is te vergelijken met een nutsvoorziening als het telefoonsysteem. Dat is de meest overgedimensioneerde nutsvoorziening die er is, het systeem heeft een enorme reservecapaciteit. Toch ligt de telefoon er ook wel eens uit, bijvoorbeeld met nieuwjaar. Dat is ook een van de vragen die we zullen stellen tijdens het onderzoek: is het nodig dat de grid-voorziening overgedimensioneerd wordt?"
Is Nederland innovatief bezig?
"Op het gebied van grids spelen wij in Nederland een behoorlijke rol. Alleen Frankrijk doet op een vergelijkbaar niveau mee in Europa. Er wordt behoorlijk veel aandacht besteed door de overheid aan onderzoek naar grids. Bij elkaar is er vorig jaar en dit jaar door NWO in Glance zo'n 1,5 miljoen euro subsidie voor grid-onderzoek verstrekt."
[Beeld: Peter Pakvis]
Het onderzoeksproject
Dick Epema onderzoekt met een team hoe de voorspelbaarheid van wetenschappelijke grids vergroot kan worden, zodat deze als nutsvoorziening gebruikt kunnen worden. Doel is om uiteindelijk een systeem te krijgen met dezelfde voorspelbaarheid als het telefoonnet, zodat een wetenschapper zijn berekeningen kan aanbieden en weet hoe lang de gevraagde berekening gaat duren. Het onderzoeksteam wil hiervoor het in Delft ontwikkelde KOALA-systeem, dat de opdrachten over verschillende deelsystemen van een grid verdeelt, uitbreiden.
Wie doet wat?
Het onderzoek is een samenwerking tussen de Technische Universiteit Delft (Dick Epema) en de universiteit van Leiden (Lex Wolters). In Leiden wordt vooral getracht de kwaliteit van de voorspellingen van de ‘responsetijden' te vergroten. In Delft worden simulaties van grids gedaan en experimenten uitgevoerd op het mede door NWO gefinancierde grid-systeem DAS3.
Onderzoeksprogramma’s
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) honoreerde in juli dertien onderzoeksprojecten op het terrein van informatica. In totaal gaat het om 6,5 miljoen euro. Met het geld gaan 38 onderzoekers aan het werk. De projecten vallen binnen vier informaticaonderzoeksprogramma's van het gebied Exacte Wetenschappen van NWO. De vier onderzoeksprogramma's zijn GLANCE, VIEW, JACQUARD en BRICKS/FOCUS. Het onderzoek van Dick Epema behoort tot het programma Glance.