Een dalende dollarkoers zorgt niet automatisch voor dalende prijzen van Amerikaanse software. Wel kan het de concurrentiepositie van Europese fabrikanten van communicatie-apparatuur verzwakken.
Er zijn twee manieren waarop de dollarkoers invloed kan hebben op de Europese it-markt. In de eerste plaats direct, via de it-uitgaven. In de tweede plaats meer algemeen, via de economie. Een dalende dollar hangt samen met een relatief sterke euro, die de Europese export kan remmen en daarmee uiteindelijk de Europese groei.
Export
Andrew Bartels van Forrester: "Ik denk dat beide effecten erg bescheiden zullen zijn, om verschillende redenen. Als het gaat om het algemene economische effect: een lage dollar kan de export naar de VS vertragen, maar de meeste Europese handel speelt zich binnen Europa af. Wat betreft de it-uitgaven: De meeste hardware komt uit Azië, de meeste software uit de VS. Voor beide producten geldt dus dat de Europese export weinig te lijden zal hebben onder een lage dollarkoers. Alleen als het gaat om communicatie-apparatuur kunnen er gevolgen zijn. Een lage dollarkoers kan Amerikaanse bedrijven zoals Cisco, Motorola en Lucent helpen en Europese bedrijven zoals Alcatel, Ericsson, Siemens en Nokia juist schaden."
Koopkracht
Onze internationale koopkracht zal weinig te lijden hebben van een dalende dollar. Dat zegt Dr. Harry Bouwman, universitair hoofddocent informatie- en communicatietechnologie aan de TU Delft: "Als de dollar instabiel wordt, zal de euro steeds meer als betaalmiddel gebruikt worden. Maar of we Aziatische hardware en Indiase ontwikkelaars nu in dollars of euro's betalen, dat maakt niet uit."
Een lage dollarkoers betekent volgens analist Peter Vermeulen van IDC echter niet automatisch dat Amerikaanse software goedkoper wordt: "Software is een onstoffelijk product. De meeste softwarebedrijven in de VS spelen daarom een beetje met de dollarkoers. Je kunt als Europees landenkantoor ofwel het voordeel doorberekenen aan je klanten, ofwel besluiten dat je dus in Nederland sneller je verkoopplan haalt."