Acopia Networks, leverancier van appliances voor bestandvirtualisatie in storage-omgevingen, is gestart met een volledig indirect verkoopmodel in Nederland. Acal is als eerste distributeur aangesteld.
Acopia is opgericht in Noord-Amerika. Het bedrijf zegt dat zijn oplossingen leiden tot lagere kosten voor opslagbeheer en een besparing op de aanschaf van file servers en network attached storage (nas). Eén van de oprichters is Cheng Wu, die eerder eigenaar was van content switch leverancier Arrowpoint, dat in 2000 door Cisco werd overgenomen. In Noord-Amerika heeft Acopia grote klanten weten binnen te halen, zoals Merrill Lynch en Goldman Sachs.
Patrick van Arendonk (foto), voorheen werkzaam bij Cisco, leidt de vestiging van Acopia Networks in Nederland. Hij werkt samen met system engineer collega Arne Polman, die voorheen werkzaam was bij Network Appliance. Hij vertelt: "Acopia levert de ARX Acopia-appliances voor bestandvirtualisering. Met onze intelligente switching architectuur versimpelen we het datamanagement, waardoor bedrijven meer grip hebben op het beheer, de migratie en de replicatie van ongestructureerde data. Het gaat om data zoals pdf's, Powerpoint-presentaties en Word- en Excel-documenten. De explosieve groei van deze bestanden levert veel organisaties uitdagingen op om dit allemaal effectief en efficiënt op te slaan en te beheren. Met Acopia is dit ook allemaal mogelijk en het levert ook nog eens een kostenbesparing op, onder andere op het gebied van back-up, beheer en beter gebruik van alle hardware."
De oplossingen van Acopia worden boven storage-omgevingen geplaatst, zoals van HP, IBM, Sun, EMC, NetApp en HDS. De Acopia-appliances ondersteunen zowel het CIFS- als NFS-protocol, zodat zowel Unix-, Linux- als Microsoft-omgevingen worden ondersteund. Van Arendonk: "Klanten kunnen bij Acopia kiezen uit een instapmodel voor kleine bedrijven of regiokantoren, een middenmodel voor bedrijven in het medium enterprise segment en een ‘datacenter model' voor enterprises."
Acopia heeft Acal aangesteld als distributeur voor de Nederlandse markt. "Met Acal willen we nieuwe resellers aantrekken die veel ervaring hebben in het leveren van netwerken. Ze kunnen Acopia in het netwerk plaatsen ‘boven' de storage-omgeving Daarnaast zijn we nog met distributeur Qdis in gesprek. We hebben twee partners met wie we direct zaken doen, ISIT en Databasement. Internationaal is IBM een grote reseller van ons. Zij zetten Acopia in voor migratietrajecten, vaak in combinatie met de storage-producten uit de N-Series die IBM van NetApp afneemt in oem-verband."