We hebben een nieuwe regering. Een regering die wil breken met het recente verleden en die saamhorigheid tot kern van haar beleid heeft verklaard. En dat is mooi. Mooie slogan erbij ook. En eerlijk is eerlijk: two out of three ain’t bad. Maar toen ik het las vond ik het toch een gemiste kans. De kans om écht eens iets innovatiefs en radicaal vernieuwends te doen, en en passant Nederland ook kennistechnisch weer terug op de kaart te zetten. Want er is een revolutie gaande waarbij door sociale productie en co-creatie de macht steeds meer verschuift naar virtuele netwerken.
Met het innovatieplatform nog vers in het geheugen, zou het zo aardig zijn als deze regering eens wat meer kansen wist te benutten. Kansen bijvoorbeeld om door gericht beleid mee te werken aan de verdere acceptatie van open source-software als één van de meest efficiënte en kosteneffectieve manieren om organisaties te automatiseren, terwijl tegelijkertijd ons innovatiepotentieel maximaal benut wordt. Open source is immers laagdrempelig, toegankelijk voor veel ontwikkelaars en inmiddels een uiterst stabiel fundament voor zelfs de meest kritische toepassingen.
Klaar voor regeringsverantwoordelijkheid, zou ik zeggen. Naast de talloze Nederlandse initiatieven op dit gebied komt dit jaar – het kan haast geen toeval zijn – ook de Apache Conferentie naar Nederland. De top van de internationale open source-gemeenschap die in mei samenkomt in Amsterdam. Laten we daar de vruchten nu eens van plukken. Vruchten in de vorm van betere it-oplossingen, maar ook in de vorm van een stimulans voor onze economie, voor onze ontwikkelaars én voor onze it-dienstverleners. Want juist open source heeft behoefte aan toegevoegde waarde, aan marktkennis, aan partijen uit het it-kanaal die in staat zijn de beschikbare oplossingen technologisch in te passen bij hun klanten én te onderhouden. Samen werken dus, op basis van samen software ontwikkelen. Dus om een vorige slogan dan nog maar eens te recyclen: Innoveren? We lossen het samen wel op.
Aad Koppenhol
Lead Architect Sun Microsystems