Netwerkbeheerders besteden éénvijfde van hun tijd aan het monitoren van het netwerk. Logisch, want de baan van de netwerkbeheerder verandert.
It- en netwerkbeheerders zijn gemiddeld 19 procent van hun tijd kwijt aan het monitoren van het netwerk. Dat blijkt uit onderzoek van Systimax onder 1500 it-professionals in 45 landen. "De kwaliteit van het netwerk moet steeds beter. Daarvoor is het noodzakelijk om het netwerk in de gaten te houden", zegt Carl Bethray, bij Systimax commerciëel verantwoordelijk voor Nederland. Ernst Fuld, directeur van de Netwerk Gebruikersgroep Nederland (NGN) vindt dat de tijd die erin wordt gestoken inherent is aan het groeien van het netwerk. "Netwerkbeheerders worden gedwongen om te kijken naar compressie van bestanden die over het netwerk worden gestuurd. Daarom moeten ze ook tijd stoppen in het monitoren van het netwerkverkeer", aldus Fuld. Bethray vindt dat het monitoren veel tijd in beslag neemt. "Het moet handmatig gebeuren. Dat kost veel tijd en geld".
Uit het onderzoek blijkt ook dat Nederland veel sneller nieuwe technieken adopteert dan andere landen. Van de gevraagde organisaties in Nederland gebruikt 37,5 procent nu Cat 6a-bekabeling. Dat is ongeveer gelijk met het gemiddelde gebruik. Nederlandse bedrijven verwachten dat ze al over vijf jaar andere bekabeling zullen gebruiken. Ook het verouderde Cat5e komt in Nederland nauwelijks meer voor.
Drijfveer
De kwaliteit van het netwerk moet steeds beter. VoIP is in Nederland daar één van de drijfveren voor. "E-mail verstuur je nog een keer als deze niet aankomt. Bij een telefoongesprek kan dat niet", zegt Betray. Het verhogen van de kwaliteit van het netwerk zorgt ervoor dat de snelheid van het netwerk ook omhoog gaat. Nederlandse bedrijven verwachten dat over vijf jaar een snelheid van 100 Gbps in de backbone nodig is. "Dat is een voorbode van wat op werkplekken geëist gaat worden", aldus Bethray.
Fuld denkt dat het allemaal een kwestie is van het beter inrichten van het netwerk. "Natuurlijk wordt het netwerkverbruik steeds hoger. Maar dat komt omdat wij slordig omgaan met het dataverkeer. Een PowerPoint-bestand gaat soms wel 8 keer heen en weer door de organisatie. Ook bij Word-bestanden wordt het hele bestand doorgestuurd, terwijl eigenlijk alleen de tekst nodig is. Iedere computer heeft Word en de benodigde fonts op de harde schijf staan".
Voor netwerkbeheerders betekenen de hoge snelheden en de grotere eisen aan het netwerk dat het vak veranderd. "Netwerkbeheerders moeten anders tegen het netwerk aankijken. Overal op het internet is opslagruimte te krijgen. De tijd van de controlefreak is voorbij", zegt Fuld. Ook Bethray ziet veranderingen. "De it-manager zit steeds vaker in de directie. Dat is noodzakelijk, want hij moet snel de business kunnen volgen. Het netwerk moet goed worden uitgelegd en flexibel in te richten zijn. Anders loopt de netwerkbeheerder constant achter de feiten aan."
Sjonge, wat een holle frases in dit artikel:”Netwerkbeheerders moeten anders tegen het netwerk aankijken. Overal op het internet is opslagruimte te krijgen. De tijd van de controlefreak is voorbij”
Kan iemand mij uitleggen wat deze meneer Fuld hiermee bedoelt?
Volgende: “De it-manager zit steeds vaker in de directie. Dat is noodzakelijk, want hij moet snel de business kunnen volgen. Het netwerk moet goed worden uitgelegd en flexibel in te richten zijn. Anders loopt de netwerkbeheerder constant achter de feiten aan.”
De It manager moet in de directie, want anders kan hij of zij de business niet volgen? Netwerk moet flexibel zijn, want anders loop je achter de feiten aan? Dat is toch geen nieuws.
Mijn aandacht tot dit werd getrokken omdat een netwerkbeheerder 20 procent van zijn tijd besteed aan monitoren. Dat is toch zijn vak, zijn baan? Daar is toch niks nieuws aan?
Sorry, soms stoor ik me een beetje aan het feit dat er eigenlijk niets nieuws wordt verteld. Uiteraard moet een netwerkbeheerder flexibel kunnen zijn, maar dat geld m.i. voor bijna iedereen in zijn of haar vakgebied. Ja, er zijn nieuwe ontwikkelingen, en je kunt tegenwoordig je data ergens on-line via internet kwijt, maar is dat iets wat iemand professioneel moet gaan gebruiken?
@jurgen
Hij zal waarschijnlijk op sites doelen die gratis (dan wel kleine betaling) gigs aan ruimte bieden.
‘controlefreak’ zal vast slaan op de (systeem)beheerder die ruimte moet maken op de HDD’s van de servers en daardoor “door je bestanden zit te neuzen” zoals gebruikers dat graag betitelen. En laten we de back-ups niet vergeten.
Opslag op internet is leuk, maar snelheid? veiligheid?
Als je een bestand op internet zet vraag ik me af hoe dat met die 2 zit.
Niet iedereen heeft een zakelijke 100Mb/100Mb-verbinding liggen.
Cat 5e kabels komen nog wel degelijk veel voor. Bij nieuwe bekabeling wordt nu Cat 6a gebruikt.
De vraag is of je als organisatie mensen in dienst wilt hebben die 20% van hun duurbetaalde tijd het netwerk aan het monitoren zijn. Dit soort routinematige werkzaamheden leveren nauwelijks bijdrage aan het verbeteren van bedrijfsprocessen. Uitbesteden aan een partner die is ingericht om deze monitoring voor een groot aantal klanten uit te voeren lijkt een veel betere oplossing. Laat de ICT-afdeling bezig zijn met het verbeteren van de informatievoorziening in plaats van het in stand houden.