In december 2006 ben ik voor ruim een week op bezoek geweest bij een drietal telecomfabrikanten in het Chinese Shanghai. Wat een overweldigend land is dat! De prachtige cultuur gecombineerd met schitterende authentieke plaatsen hebben erg veel indruk op mij gemaakt. De stad Sjanghai alleen al is een derde van de totaaloppervlakte van Nederland en er wonen maar liefst 17 miljoen mensen.
De prijzen in China staan in schril contrast met de bedragen die we in Nederland betalen. De taxi kost slechts 20 eurocent per kilometer en de meter staat ook nog eens stil wanneer de taxi stilstaat. En dan het eten! Uitgebreid uit eten met vier man en daarbij goed genieten van de authentieke Chinese voeding met de nodige alcoholische versnaperingen kost je nog geen 10 euro. Je zou denken dat de Chinezen op een dergelijke manier geen geld zouden verdienen.
Niets is minder waar. Europese ondernemingen hebben vorig jaar een recordbedrag van ruim 60 miljard dollar in de Chinese economie geïnvesteerd. Dat is circa 4,5 procent meer dan in 2005. Deze cijfers zijn exclusief buitenlandse investeringen in de financiële sector zoals banken, verzekeraars en effecten. Als deze sector wel wordt meegenomen in de cijfers, dan werd er bijna 70 miljard dollar in China geïnvesteerd. Chinese ondernemingen investeerden op hun beurt vorig jaar 16,1 miljard dollar in het buitenland. Dat is 32 procent meer dan in 2005. Peking moedigt Chinese bedrijven aan in het buitenland marktaandeel op te bouwen, grondstofvoorraden zeker te stellen en naamsbekendheid te verwerven.
Al deze buiten- en binnenlandse investeringen zullen heel snel consequenties hebben voor de Europese ict-sector. Menigeen weet dat veel consumentenproducten welke in Europa te koop zijn, in China worden gemaakt. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de labels van uw eigen (merk)kleding. Dit zelfde geldt voor de business en dus ook voor de ict-producten en -oplossingen, zowel op hard- als op softwaregebied. De Chinezen zijn perfect in staat om meer functionaliteiten te bieden in it- en telecomproducten tegen dezelfde of soms lagere prijzen.
De komst van it- en telecomproducten vanuit China is dan ook niet meer tegen te houden. Zelf willen zij tot de top drie-landen behoren als het gaat om de export van it- en telecomoplossingen naar Europa. Chinese fabrikanten uit onze branche zijn druk contacten aan het leggen met vooral West-Europese distributiebedrijven. Dit is goed nieuws voor Nederlandse ict-resellers. Binnenkort kunnen zij ict-producten leveren met meer functionaliteiten tegen zeer gunstige marges. Dat de Chinezen hierbij niet over één nacht ijs gaan blijkt ondermeer uit hun telecomrandapparatuur zoals voicerording-oplossingen. Zij verkopen uitsluitend systemen aan Europa welke door grote PBX-fabrikanten als Mitel, Avaya, Siemens en Alcatel gecertificeerd zijn.
Dus nu gaan we als distributeurs met z’n allen naar China om daar onze producten te halen? Was het maar zo eenvoudig. De Chinese manier van zaken doen verschilt als dag en nacht met die van Europa. Wil je daar tot zaken komen, dan heb je veel doorzettingsvermogen nodig, moet je hun cultuur willen leren en moet je vooral geen haast hebben. Om u een idee te geven; mijn eigen onderhandelingen met China hebben ruim vier maanden geduurd! Maar, als je hen ervan kunt overtuigen dat je oprecht geïnteresseerd bent in hun manier van zaken doen én vooral al je beloften waarmaakt, heb je aan de Chinezen de beste zakelijke bondgenoot. Niets is voor hen dan te veel en zij zullen kosten nog moeite sparen om er een gezamenlijk succes van te maken. Nee, China is niet langer meer het land van de babi bangang en de foe yong hai. China is nu een land welke een enorme invloed zal hebben op de Europese economie. En dat geldt ook heel sterk voor de ict in Nederland!
Jeff Scipio
Directeur VoiceCyber Europe
Bekijk de video.
Goed verhaal Jeff. Ik wens je dan ook veel voorspoed in het komende jaar van het varken. Moed is 1 van de gedachten bij het jaar van het varken. Jij hebt het.
m.vr.gr.
Richard van Leeuwen
Beste Jeff,
Dat China al lang geen babi pangang-land meer is, blijkt duidelijk uit jouw mooie en duidelijke videoverhaal; steekhoudend en informatief, grote klasse dit!
We gaan zeker meer horen uit babi pangang-land, desalnietemin een prefect verhaal daar kunnen we wat mee.
Gearad van der Roest
Beste Jeff,
Keurig artikel! Het geeft in ieder geval erg goed aan met wat voor culturele verschillen je te maken krijgt. Succes met je zakendoen daar!
Proficiat Jeff! Zeer mooi en heel sterk verhaal over China. Van groot belang dat we in Holland hier eindelijk gaan inzien dat de invasie van Chinese high-tech producten niet meer te stoppen is.
Distributeurs met durf en visie zoals jij zullen we hier hard nodig hebben die een brug slaan uit het zakendoen met open vizier in Holland en het dichte vizier in China. Een wereld van cultuurverschil.
Uit het artikel was op te maken dat een drietal fabrikanten was bezocht. Kan hieruit geconcludeerd worden dat er nog meer ict-producten uit China gedistibueerd gaan worden of is de beste uitgezocht?
Trouwens, komt babi pangang nou uit China of Indonesi. Ik dacht in eerste instantie uit het laatste land, maar goed ik weet het niet zeker. Het is in ieder geval wel te krijgen bij elke Chinees restaurant om de hoek…
Nou ja, maakt niet uit het gaat om de heldere boodschap. Succes met de activiteiten!
Beste Robbert, bedankt voor de positieve reactie! In het kader van (VoIP-) voicerecording solutions hebben we inderdaad de beste uitgezocht. De norm was dat de fabrikant producten moest leveren welke door grote PBX-fabrikanten zijn goedgekeurd. VoiceCyber had de meeste certificaties. Afspraak is overigens dat we elk kwartaal naar China vliegen om daar de contacten te onderhouden. En ja, de kans is groot dat we dan ook andere ict-producten gaan voeren uit China. Nogmaals dank voor de reactie. Overigens, bij deze ben je van harte uitgenodigd om op 7 of 8 maart de Open Dag bij te wonen in Almere. De fabrikant komt die dagen uit China over. Naast technisch inhoudelijke zaken zullen die twee dagen vooral ook een leuk karakter hebben, inclusief Aziatische lunch! 🙂
M.vr.gr.
Jeff Scipio
Babi pangang is een Indonesisch gerecht!