De dekkingsgraad van ADSL2+ bleef in 2006 ongewijzigd vergeleken met 2005. KPN heeft de investeringen op een laag pitje gezet in het licht van de komst van All-IP met VDSL.
Verscholen in de uitgebreide jaarcijfers van KPN van afgelopen week waren de data over de aanleg van verschillende vaste netwerken. Daarin stond dat de dekkingsgraad van ADSL2+ in heel 2006 niet is gewijzigd. Die stond eind 2005 op 57 procent van de Nederlandse bevolking en stond daar eind 2006 nog steeds op.
Dit is verrassend, omdat KPN ADSL2+ halverwege 2005 heeft betiteld als de belangrijkste innovatie voor de korte termijn. Een groot deel van Nederland zou op ADSL2+ overgaan. KPN verkoopt echter ook nauwelijks ADSL2+, zo blijkt uit andere statistiek over 2006. De zwaarste breedbandverbindingen, van 8 Mb/s tot 20 Mb/s, wordt door slechts 2 procent van de ADSL-klanten afgenomen. Niet duidelijk is ook of hiervoor ADSL2+ is verkocht.
Sprong naar All-IP-netwerk
De woordvoerder van KPN wil niet weten van een stagnatie van de aanleg van de nieuwe dienst. Hij noemt als reden een technische vernieuwing: "We zijn bezig met de aanleg van DSLAM's met nieuwe software. Dat is ook geschikt voor het All-IP netwerk en voor VDSL."
Daarmee geeft KPN indirect de werkelijke reden af voor het staken van verdere investeringen in specifiek ADSL2+: KPN maakt direct de sprong naar haar All-IP netwerk: de vervanging van 1.300 telefooncentrales door een kleine dertigduizend wijkcentrales waarheen glasvezel wordt gelegd. Vanaf deze centrales is VDSL mogelijk, met snelheden van 30 tot 50 Mb/s.
Met ADSL2+ bereikt KPN, volgende eerdere uitingen, in Nederland gemiddeld 13 Mb/s. ADSL2+ betekent de vervanging van ADSL-apparatuur in de telefooncentrales, maar die heft KPN op zodra dat technisch mogelijk is en toegestaan is door de Opta.
IPTV
Een bijkomend belangrijk aspect vormen de problemen met de IPTV-dienst van KPN. Dit project, Mine geheten, is al in mei 2006 aangekondigd, maar bijna een jaar later is er nog altijd geen substantiële verkoop van deze dienst. Die moet binnenkort wel beginnen. Voor Mine is ADSL2+ wel noodzakelijk, evenals Versatel die al biedt met haar IPTV-dienst.
Volgens KPN-voorzitter Ad Scheepbouwer vormden technische problemen de reden om nog niet van start te gaan met IPTV. Volgens medebestuurder Eelco Blok heeft KPN alle aandacht nodig gehad voor de lancering van internettelefonie (VoIP). KPN wilde voorkomen dat de chaos die is ontstaan met de ruim half miljoen nieuwe VoIP-klanten ook de komst van Mine zou treffen. Mede onder druk van de Consumentenbond zorgt KPN nu eerst voor oplossing van alle problemen met nieuwe VoIP-aanmeldingen. Daarvoor is de wachttijd volgens KPN (als alles goed gaat) nu gemiddeld vijf weken.
Niet verwonderlijk dat zo weinig mensen een snelle ADSL2+ lijn nemen, kijk maar eens naar de prijzen…
Nou wat een prijzen..
28,20 euro bij speedxs voor 10MBpss vind ik niet echt duur hoor.
34,90 euro orange voor 20MBps ook niet duur.
Tsja, maar als je naar de KPN-prijzen kijkt en als je kijkt hoe dat bedrijf (niet) functioneert. Als ik het even kan vermijden dan geen KPN.
Tja, en dus betaal ik 55 euro per maand voor een 6144/768-verbinding, terwijl ik bij de concurrent voor rond de 30 euro een 20Mb/1048-verbinding kan krijgen. En als ik het goed lees, hoef ik op korte termijn geen snelheidsverhoging te verwachten.
Dag, dag Planet/KPN. Ik ben per zomer 2007 bij jullie weg.
KPN heeft mij in 2006 wel een asdl (6mb down) verkocht terwijl ze maar 3mb leveren! De rekening is wel gebaseerd op 6 mb. En dan ook nog de (kpn)centrale niet upgraden?
Heeft de privatisering tot gevolg dat de infrastructuur, door het ontstane doorschuif systeem, niet meer voor iedereen toegankelijk is/blijft?