IBM kondigde zondag de Open Client Offering aan, een oplossing die bedrijven standaardapplicaties laat draaien op verschillende platformen: Linux, Max OS X en Windows. Naast keuzevrijheid levert dit een grotere kosteneffectiviteit op voor wie naast Windows-pc’s ook Linux-machines en Macs gebruikt. Dit heeft PSA Peugeot Citroën ertoe gebracht Novells Linux-distributie in te zetten op 20.000 pc’s en 2.500 servers. In Nederland zijn nog geen proefprojecten gestart.
De Open Client Offering omvat de client-software zelf, gebaseerd op de open source ontwikkelomgeving Eclipse, gecombineerd met een dienstenpakket. Laatstgenoemde moet een kostenverlaging voor beheer opleveren door makkelijker Linux of Mac OS X naast Windows te kunnen gebruiken. IBM haakt hiermee in op de marktvraag naar goedkopere desktops. Het bedrijf biedt hiermee een alternatief voor Microsofts dure Office- en Exchange-licenties.
Volgens Guts Wissema, open source sales specialist bij IBM, zorgt de op LinuxWorld aangekondigde Open Client (Lotus) voor uniforme basisfunctionaliteit die instant messaging en samenwerkingssoftware overstijgt. Het totaalpakket Open Client Offering zou de voor een onderneming specifieke behoeften aan basisfunctionaliteit dekken. IBM's vice-president voor Linux en open source, Scott Handy, zei in zijn presentatie zondag: "We hebben samengewerkt met de opensourcegemeenschap en zo een manier gevonden om software te laten werken ongeacht het besturingssysteem waarop het draait."
"IBM heeft het intern uitgewerkt met Lotus-software draaiende op Red Hats Enterprise Linux Workstation. We kunnen dankzij die ervaring klanten nu ook adviseren om de Open Client-software zo efficiënt mogelijk in te zetten", zegt Wissema. "De Open Client Offering verhindert gebruikers niet om Microsoft-producten te blijven gebruiken tot ze gereed zijn die uit te faseren."
Directeur Leo de Rooij van Exedra Solutions, een IBM-partner met onder meer Novartis Pharma en Meneba in het klantenbestand, is positief over de nieuwe platformoverstijgende software: "De klant krijgt nu echt de mogelijkheid een keuze te maken tussen bijvoorbeeld Microsoft Office en een op ODF gebaseerde oplossing."
De Rooij merkt op dat klanten steeds gevoeliger worden voor het behoud van hun bestaande investeringen, terwijl ze toch een zekere onafhankelijkheid willen. "Bedrijven kunnen zich onafhankelijker opstellen tegenover leveranciers als het qua kosten en basisfunctionaliteit niet uitmaakt of je nu Linux, Mac OS X of Windows draait. Bovendien neemt de effectiviteit van de oplossingen toe als iedereen met dezelfde Open Client-basisapplicaties werkt, maar wel voor specifieke toepassingen beroep kan blijven doen op de programma's die het beste draaien op een bepaald platform."