Intel heeft een prototype van een 80-core processor gedemonstreerd. “Dit moet de mogelijkheden tonen”, vertelt technical manager Matty Bakkeren van Intel Benelux. Hij legt uit dat dit softwareontwikkelaars moet prikkelen om met nieuwe gebruiksmodellen voor computers te komen.
De 80-core processor is afgelopen jaar al voorbesproken op de Intel Developer Conference in San Francisco. Het nu getoonde prototype is geenszins bedoeld voor productie; de processor is zelfs niet x86-compatibel. De gespecialiseerde chip is uitgerust met alleen floating point-cores en weet daarmee de prestatiegrens van 1 teraflops (biljoen berekeningen per seconde) te doorbreken.
Bovendien is dat met een energieverbruik van slechts 62 Watt. Bakkeren trekt de vergelijking met ASCI Red, de supercomputer die in 1996 voor het eerst het prestatieniveau van 1 teraflops bereikte. Die machine bevatte 10.000 Pentium Pro-processoren, elk op een kloksnelheid van 200 MHz. Het energieverbruik was 500 kilowatt en de koeling van de ruimte kostte nog eens 500 kW. "En dat heb je nu op 1 die en met 62 Watt."
"Wat ga je daarmee doen? Er zijn al wat nieuwe modellen, zoals persoonsherkenning." Dat gaat verder dan alleen de huidige rudimentaire gezichtsherkenning. De New York Times heeft in een besloten sessie een demonstratie gezien van een automatische videobewerkingstool waarmee bijvoorbeeld live video te bewerken en tonen is. Het ontsluiten ('dataminen') van multimedia-materiaal is een ander concreet voorbeeld. "De tijd zal het uitwijzen", aldus Bakkeren.
Het gedemonstreerde prototype draait op een kloksnelheid van 3,16 GHz, maar Intel verklaart voltage en daarmee kloksnelheid en prestatieniveau op te kunnen voeren. Op 5,1 GHz wordt 1,63 teraflops gehaald, tegen 175 Watt. Op 5,7 GHz wordt 1,81 teraflops gedaan, met 265 Watt aan energie. Die snelheden – en bijbehorende forse Wattages – zijn echter niet als praktisch doel neergezet, maar als onderzoeksdoel. "Dit is voor ons ook een leergang, onder meer voor interne routing en communicatie met extern geheugen."
Life feeds editten…
Total recall!