Nederlandse softwareontwikkelaars hoeven niet bang te zijn voor biedsites voor programmeeropdrachten. Die zorgen juist voor extra bedrijvigheid.
Via www.rentacoder.com kunnen opdrachtgevers software(-componenten) bestellen bij ontwikkelaars uit de hele wereld. Harry Bouwman is Associate Professor aan de faculteit Techniek, Bestuur en Management van de TU Delft. Hij ziet websites als Rentacoder 'niet direct' als een bedreiging voor de Nederlandse markt: "Het gaat vaak om zeer specifieke kennis, die toch al niet aanwezig is in Nederland. Bovendien werken deze markten ook binnen Nederland en Europa. Het indirecte effect is dat Nederlandse ondernemers op deze manier aan goedkope software komen die weer tot nieuwe diensten en bedrijvigheid leiden. Zo ken ik een Nederlands bedrijfje dat alleen kan bestaan omdat ze via internet specifieke software laten ontwikkelen, onder andere in Hongarije." Ook FNV-vakbondsbestuurder Gerard van Hees maakt zich weinig zorgen over de Nederlandse arbeidsmarkt: "Ik zie dit als een verschijnsel in de marge. Voor grotere opdrachten wil je toch een contactpersoon in Nederland."
Pingpongen
Daniël Markus, senior consultant bij ClickValue, maakte in de herfst van 2006 voor een betrekkelijk onbelangrijke klus gebruik van de diensten van een programmeur die hij vond via Rentacoder. De website werkt met een escrow-service, waarbij de programmeur pas begint als de opdrachtgever het geld gestort heeft, maar pas betaald krijgt als hij ook tevreden is. Markus: "Je kunt dus heel goed druk op de ketel houden." Dat was in dit geval ook nodig: "Ik zag op tegen communicatie met een Rus of Indiër voor wie Engels de derde taal is, dus koos uiteindelijk een Brit die onze opdracht voor vijftien euro wilde uitvoeren. Ik aarzelde even toen ik zijn CV zag. Hij bleek pas vijftien, maar had lovende beoordelingen ontvangen van eerdere opdrachtgevers. Na een halve dag was de opdracht af, alleen crashte de software vrijwel meteen. Twee uur later had ik een nieuwe versie, maar die deugde ook niet. Zo pingpongde dat door totdat die jongen piepte dat vijftien euro slecht betaald was voor zestien uur werk en ik er ook genoeg van had. Zowel hij als ik hadden ons op de complexiteit van de opdracht verkeken." Markus: "Bedrijfskritische applicaties zou ik nooit zo laten ontwikkelen. Weliswaar zijn de kosten laag, maar je bent ontzettend veel tijd kwijt met overleg. Dan geef ik de opdracht liever aan een Nederlandse club." Bouwman ziet het anders: "Na verloop van tijd weet je wat de ander levert. We weten van de Indiase markt dat dat niet altijd is wat gevraagd wordt, maar als je dat goed monitoort weet je dat snel. Bovendien kan je daar via prijsafspraken incentives voor inbouwen."
De programmeurs die via Rentacoder opdrachten werven komen niet alleen uit India (19%) en Roemenië (16%), maar ook uit de V.S. (15%), Engeland (3%) en Canada (3%). Opdrachtgevers zijn vooral gevestigd in Amerika (60%) en West-Europa, waarvan twaalf procent in Engeland. In januari 2007 werden 13.814 softwareprojecten afgerond via Rentacoder. Onder de opdrachtgevers waren 66 Nederlandse bedrijven.