De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) moet aantijgingen over de curatoren van de failliete ict-distributeur rectificeren.
Dit meldt de VEB op zijn website. De rechtbank Den Haag heeft vrijdag 9 februari uitspraak gedaan in het kort geding dat door curatoren Landis was aangespannen in verband met twee artikelen die de VEB in haar blad Effect had geplaatst over het ernstig vertraagde onderzoek naar de oorzaken van het faillissement van Landis en de rol die curatoren daarbij spelen.
De rechtbank heeft de eis van curatoren deels toegewezen en VEB gelast een rectificatie te publiceren op website en in haar blad Effect, plus een boete van 2500 euro voor beide curatoren.
De VEB is teleurgesteld over dit vonnis, maar zal het vonnis onverwijld uitvoeren. Dat betekent dat de rectificatie per direct op de website geplaatst is, ook in nummer 4 van Effect.
De VEB benadrukt op zijn website dat het slechts om een beperkt gedeelte van de gewraakte artikelen gaat. Vast staat dat het enquete-onderzoek dat op 31 oktober 2003 door de Ondernemingskamer is gelast en waarin Mr. L.P. van den Blink is benoemd tot onderzoeker, nog steeds niet van start is gegaan. Dit ondanks het feit dat de VEB zich garant heeft gesteld voor een gedeelte van de onderzoekskosten. Vast staat ook dat de onderzoeken die door de curatoren zijn gestart ernstige vertraging hebben opgelopen, aldus de VEB. Op 16 oktober 2002 meldden curatoren in hun verslag: "Het onderzoek van de accountant is nog niet afgerond. Curatoren verwachten dat zij uiterlijk 1 december 2002 een eindreportage ontvangen." Voorts zijn diverse streefdata van curatoren voor afronding van hun eigen onderzoek – eerst zomer 2004, toen 2005 en daarna eerste halfjaar 2006 – telkens niet gehaald. De VEB blijft bij haar visie dat curatoren meer hadden kunnen doen om het onderzoek naar de ondergang van Landis te bespoedigen of af te ronden. Het is nog steeds niet zeker dat curatoren het eigen onderzoek naar de oorzaken van het faillissement van Landis openbaar zullen maken.
De te rectificeren passages betreffen onder meer de vraag naar de beweegredenen van curatoren ten aanzien van het onderzoek. De VEB meende dat zij die vragen mocht stellen (zonder deze te beantwoorden) en was van mening dat publicatie van de bezwaren van curatoren in Effect nummer 3, alsmede de herhaaldelijk gedane mededeling dat de VEB niet twijfelt aan de integriteit van curatoren, voldoende waren om een evenwichtig beeld van deze zaak te geven.
De VEB zal in overleg treden met curatoren om de opgelegde boete rechtstreeks over te maken naar de Stichting Advocaten voor Advocaten, een stichting die zich inzet voor advocaten in landen waar advocaten hun werk uitoefenen met risico van vervolging, marteling of dood. De VEB ondersteunt dit doel van harte.
Vereniging van Effectenbezitters
RECTIFICATIE
In Effect nummer 25 van 9 december 2006 en in Effect nummer 3 van 3 februari 2007 en in verwijzingen op onder meer onze website zijn mededelingen geplaatst over mr. W.J.M. van Andel en mr. H. Dulack omtrent hun handelen als curatoren in de Landis-faillissementen. Een deel van deze mededelingen is door de voorzieningenrechter van de rechtbank 's-Gravenhage in zijn vonnis van 9 februari 2007 onrechtmatig geoordeeld. Dit geldt in het bijzonder voor de door ons opgeworpen vraag of de curatoren persoonlijke banden met de voormalige Landis-top zouden hebben, alsmede voor het verwijt dat zij het door de ondernemingskamer gelaste onderzoek zouden frustreren en daarmee de Landis-top zouden willen beschermen. In zijn vonnis heeft de voorzieningenrechter ons ook gelast deze rectificatie op onze website en in het blad Effect te plaatsen.
VEB en Peter Paul de Vries