Echt verrassend was het natuurlijk niet, dat Infor vorige week zijn belangrijkste implementatiepartner voor de Baan-productlijn overnam. Het ontbrak de aanbieder van bedrijfssoftware nu eenmaal aan omzet uit dienstverlening.
Met een omzet van ruim 20 miljoen euro is Profuse voor Infor financieel gezien bescheiden van omvang. Desondanks geeft het bedrijf hiermee een duidelijk signaal af: voor de verdere groei zijn ook volwassen ‘professional services’ nodig. De overname van Profuse zal, ook in Nederland, dan ook niet de laatste zijn.
Consolidatie
Infor is een bedrijf dat is opgezet door een aantal investeerders dat zich heeft verzameld in Golden Gate Capital. Jim Schaper (de man die naast Profuse-directeur Willem de Potter vorige week de brief aan klanten over de overname ondertekende) is ‘operating partner’ bij Golden Gate Capital. De man heeft een duidelijk beeld van de toekomst van de markt voor bedrijfssoftware: consolidatie. Het aantal aanbieders was, zeker toen Infor enkele jaren terug van start ging, nog erg groot.
Inmiddels heeft Schaper een hele reeks bedrijven overgenomen, waaronder nog niet zo lang gelden SSA Global. SSA is het bedrijf waar de Baan-software na tal van omzwervingen uiteindelijk terechtkwam. Het is zeker niet de enige overname van Infor geweest. Andere bekende namen in het portfolio van Schaper en Golden Gate Capital zijn bijvoorbeeld Datastream en Systems Union. Al met al is Infor in korte tijd flink gegroeid en heeft het bedrijf inmiddels een omzet van ruim 2,1 miljard dollar. Als het aan Schaper ligt stoomt Infor rap door naar 3 miljard dollar.
Daarmee is het concern de nummer drie in de markt geworden, na SAP en Oracle. Het bedrijf bedient echter ten opzichte van deze twee concurrenten een zeer groot aantal klanten: meer dan zeventigduizend, waar SAP en Oracle respectievelijk met vijfendertigduizend en elfduizend klanten werken. Dat zien we ook terug in de strategie die Infor ten aanzien van zijn brede productportfolio kent: geen strakke integratie maar losjes aan elkaar koppelen van pakketten via een ‘service oriented architecture’ (SOA) waarbij een aantal pakketten een ‘preferred’-status lijken te hebben gekregen. ERP LN is er daar eentje van.
Meer overnames
Profuse is op zijn beurt de afgelopen zestien jaar in ons land uitgegroeid tot de belangrijkste en bovendien vrijwel enige implementatiepartner van Infor als het om de Baan- en LN-producten gaat. Met 190 man in dienst (onder andere afkomstig van enkele Vanenburg-onderdelen) zat het bedrijf volgens directeur Willem de Potter toch wel een beetje aan de grenzen van zijn groei. De Europese ambities bleven bovendien tot nu toe beperkt tot België. Daar komt bij dat De Potter de visie heeft dat aanbieders van bedrijfssoftware maar beter niet te veel gokken op uitsluitend omzet uit licenties. Wil men de groei kunnen volhouden, dan is daaromheen uitgebreide dienstverlening nodig.
Weerbarstig begrip
Een dergelijk tweesporenbeleid laat zich goed verklaren. Licenties zijn door de opkomst van web-enabled toepassingen een enigszins weerbarstig begrip geworden. Steeds meer bedrijven passen webversies van bedrijfssoftware toe, niet alleen om externe partijen toegang tot erp-data te geven, maar ook omdat het prestatieniveau van dergelijke configuraties nog wel eens beter wil zijn dan die van lokaal geïnstalleerde varianten. Dat heeft alles te maken met bijvoorbeeld ‘load balancing’ en het feit dat de lokale clients minder functionaliteit aan boord hebben.
Als ook voor reguliere toepassingen steeds vaker voor webversies wordt gekozen, wat betekent dat dan voor de afname van licenties? Het aantal gelijktijdige gebruikers, – toch veelal de maat voor een overeenkomst, is steeds lastiger vast te stellen. Dat er dus druk op de omzet uit licenties komt te staan, ligt voor de hand. Een verbreding van de financiële basis naar – ook – omzet uit dienstverlening is dan een logische stap.
Dat heeft Infor met de overname van Profuse dus ten aanzien van de ERP LN-lijn gerealiseerd. Sta bovendien niet raar te kijken als er nog meer overnames van partners volgen, bijvoorbeeld bij de bekende BPCS- ofwel ERP LX-lijn. De grootste partner van Infor hier is Eniac, een dochter van Imtech.
Bouwsector
De Profuse-vestiging in Veenendaal zal de komende jaren uitgroeien tot een Europees ‘center of excellence’ ten aanzien van ‘professional services’ voor ERP LN, vertelde senior vice president EMEA Keath Deane van Infor in een toelichting. Daarmee kan Profuse – weliswaar als onderdeel van Infor – toch zijn Europese ambities realiseren.
Het blijft natuurlijk de vraag wat er zal gebeuren met de niet onaanzienlijke activiteiten van Profuse in de bouw. Het gaat om ongeveer honderd grote en kleine klanten. Dat is een wat vreemde eend in de Infor-bijt, omdat alleen Profuse in deze markt en bovendien op Baan IV gebaseerde oplossingen levert. Volgens De Potter, die naar verwachting een hoge functie binnen de Europese divisie van Infor krijgt, zal er op dit punt weinig veranderen. “We blijven in deze markt actief en zullen ons blijven baseren op Baan IV.”