Onlangs hield storage specialist ISIT voor zijn klanten een seminar met de titel ’the science and the future of storage’. Daar werd de relatie tussen wetenschap en storage oplossingen in het science museum Nemo in Amsterdam nader belicht.
Roelof Borggreve, directeur van ISIT, vertelt: "Storage wordt zo ingewikkeld dat storage bij wijze van spreken een wetenschap aan het worden is. Daar geven we trainingen over via de ISIT academy. Dit naast de standaardtrainingen rond storage technologieën, zoals beheer en bediening van storage oplossingen. We introduceren bij onze klanten nieuwe storage concepten. Bijvoorbeeld Wide Area File Serving (WAFS), waarbij je centrale server consolidatie doet voor meerdere vestigingen in een WAN. Ten tweede zie je file virtualisatie toe nemen. Hiermee maak je de vele file en directory structuren in meerdere omgevingen beheersbaar. Je zet daar een platform overheen dat je centraal kan managen. Veder is continue data protection een ‘hot topic'. Van de 150 bezoekers die ons seminar bezochten zijn slechts vijf personen tevreden over hun back-up oplossing. Dat is drie procent van het totaal aantal bezoekers. Er wordt rond back-up door de meeste bezoekers geklaagd over onbetrouwbaarheid, te kleine back up windows, te kleine restore windows. Gewoon allemaal te langzaam. Om die complexiteit op te lossen wordt storage bijna een wetenschap. Aan de ander kant heb je de wetenschap nodig dat door onderzoek aan nieuwe uitvindingen komen. Research is het transformeren van data tot informatie. En daar heb je weer veel storage voor nodig."
Deze zaken in huidige storage markt gaan ISIT voor de wind, vervolgt Borggreve: "Wat nu erg in is zijn high availibility en disaster recovery oplossingen. Dat doen we met meerdere SAN-omgevingen van EMC of metro clusters van NetApp. Ook de vraag naar archiveringsoplossingen neemt toe. Mensen ruimen hun data niet meer zo snel op en daarom kan je dat beter archiveren. Dat is goedkoper dan weinig gebruikte data op high availibility storage op te slaan, omdat die data weinig wordt opgevraagd. Ook de vraag naar betere tools om storage te beheren nemen toe. Mensen willen makkelijker en eenvoudiger storage beheren. De storage markt groeit in Nederland met ca 10 procent. Wij groeiden het afgelopen jaar met 25 procent. Dat danken we aan tevreden klanten, een goede relatie met leveranciers, groeiende naamsbekendheid en slimme marketing."
ISIT verwacht met leveranciers zoals NetApp en EMC, goede zaken te blijven doen. Borggreve: "NetApp is een goede fabrikant. Ze waren jaren de dominante leider in iSCSI. Daar zijn we als ISIT ook op gefocused, daarin hebben we een gezamenlijke focus. Klanten die beginnen met eenvoudige iSCSI of NASomgevingen, zie je nu ook doorgroeien naar Fibre Channel implementaties. Je ziet steeds meer groei van bedrijven die deze nieuwe oplossingen gebruiken. Die draaien op NetApp mission critical databases. Maar de concurrentie zit ook niet stil. EMC heeft net een nieuwe Clariion lijn uitgebracht, de CX320, een zeer krachtige technologie met zowel iSCSI als FC ondersteuning. EMC had in 2006 een minder goede propositie, maar in 2007 meet het zich absoluut met de NetApp productlijn."