In de letterlijke betekenis gaat Mobility – of Mobiliteit – over verplaatsingen van mensen. En ja, het nieuwe topic Mobility gaat inderdaad over mensen die onderweg zijn. Maar dan over alle aspecten die te maken hebben met kunnen werken onderweg. Met kunnen communiceren, productief zijn en samenwerken, waar je ook bent en met alle (elektronische) middelen die je ter beschikking staan.
Informatiewerkers die gebruik maken van mobilitytoepassingen zijn flexibeler en productiever, zijn beter bereikbaar voor collega’s en klanten, en kunnen makkelijker hun eigen dag indelen. Maar niet iedereen die onderweg is heeft dezelfde geavanceerde mobiele apparatuur bij zich. En wat doe je dan als je onverwacht vast dreigt te raken in de file. Je hebt nog een belangrijk document af te ronden, en moet nog een vergadering bijwonen maar je raakt zomaar een uur of anderhalf kwijt achter een gekantelde vrachtauto. Weg mobiliteit! Maar mobility biedt een oplossing. In de vorm van een Nomadische Werkplek bijvoorbeeld. Een professionele volledig ingerichte werkplek in een hotel of wegrestaurant vlak bij de snelweg waar je simpelweg binnen kunt lopen en voor een paar uur een nomadische werkplek kunt huren. Het kopje koffie, glaasje jus d’orange en een broodje zijn inbegrepen in het uurtarief. En die vergadering ga je toch niet meer redden, dus gebruik de videofaciliteiten op die werkplek om elkaar virtueel te zien en te spreken. Simpel via een webcam voor een kort gesprek, of nog simpeler via een driedimensionale vergadertafel met mensen aan de andere kant van de wereld. Organisaties als Koninklijk Horeca Nederland en de stichting Nederland Breedbandland zetten dit jaar een aantal van deze mobiele werkplekken op langs knelpunten in ons rijkswegennet.
Er is al veel geschreven over mobility en meerdere keren per maand vindt er wel ergens in Nederland een congres, seminar of workshop plaats over het thema. Blijkbaar is er een markt voor. Blijkbaar zoeken ICT-professionals naar informatie over hardware, software, diensten en toepassingen. En blijkbaar zoeken ze naar rechtvaardiging van investeringen, vergelijkbare business cases, ervaringen van andere organisaties, en informatie van en over aanbieders van mobility-oplossingen. Daarom heeft Computable besloten om die ICT-professionals, zijn lezers, te helpen. Sommige sectoren hebben al enkele jaren ervaring met mobiel werken; de buitendienstmedewerkers, vertegenwoordigers en fieldservice-engineers. Sommige sectoren maken momenteel een hele snelle inhaalslag; de zwaailichtensector, openbare orde en veiligheid, douane, traumazorg. Maar in andere sectoren staat het gebruik van mobiele applicaties nog in de kinderschoenen. Denk bijvoorbeeld aan de (thuis-)zorg, retail en dienstverlening.
Computable heeft een aantal experts gevraagd om de ICT-professionals – ongeacht in welke sector ze actief zijn – bij de hand te nemen en te gidsen naar alle relevante informatie die voor handen is. Uiteraard heeft Computable veel te informatie te bieden op redactioneel vlak, maar we vullen dat aan met relevante informatie uit de markt. Over ontwikkelingen, producten, toepassingen en diensten. Heeft u interessante aanvullingen, laat het ons dan weten. Heeft u vragen, stel ze aan onze experts. En iedere week zal een expert op deze plek zijn visie geven op Mobility.
Ed Magnée
Secretaris Expertpanel Topic Mobility
Innovatie adviseur Nederland BreedbandLand
Directeur Alares b.v.