Recent onderzoek van Capgemini heeft uitgewezen dat het gebruik van RFID (Radio Frequency Identification) in Zuidoost-Nederland, mits goed gemanaged, een grote vlucht kan nemen.
Voor de regio is een spilfunctie weggelegd, omdat de plaatselijke hightech system sector een sterke positie heeft in het ontwerpen, ontwikkelen en produceren van de benodigde hightech materialen. Het onderzoek, dat deel uitmaakt van het project i-zone, vond plaats in opdracht van NV Industriebank LIOF, NV Brabantse Ontwikkelings Maatschappij BOM, NV REDE en Syntens.
Volgens het onderzoek bezit de regio Zuidoost-Nederland de juiste know how en de juiste infrastructuur om een centrale plaats in te nemen bij de ontwikkeling, productie en implementatie van RFID-technologie.
Als eerste stap moet volgens het onderzoeksrapport een ontwikkel- en testcentrum worden ingericht en gefaciliteerd. Het plaatselijke bedrijfsleven zal zich hier in nauwe samenwerking met en met steun van nationale en Europese overheden, sterk voor moeten maken. Het ontwikkelcentrum, waarbij ook de universitaire en hogeschoolopleidingen in de regio zullen worden betrokken, zal in haar activiteiten moeten aansluiten op de marktvraag.
Het rapport concludeert dat Zuidoost-Nederland zich bij de ontwikkeling en productie van RFID-concepten zal moeten richten op ‘copycat'-innovatie; innovatie die geslaagde trajecten uit andere sectoren en andere regio's als uitgangspunt neemt. Hiertoe moet door de betrokken organisaties een kennisdatabank worden ingericht. De informatie over projecten in andere sectoren en gebieden die hier wordt samengebracht kan van grote waard zijn bij de ontwikkeling van nieuwe concepten.
Het is van groot belang voor de ontwikkeling van Zuidoost-Nederland als RFID-bolwerk dat de tijdens het onderzoek aangedragen levensvatbare concepten worden omgezet in bruikbare business cases. Goede coördinatie tussen de betrokken bedrijven is hierbij van groot belang. Volgens Capgemini zijn zeker 14 concepten op korte termijn realiseerbaar.
De verwachte sterke ontwikkeling van RFID biedt, kortom, volop kansen voor Zuidoost-Nederland. LIOF, BOM, REDE en Syntens zullen zich inspannen om de kansen samen met het bedrijfsleven en de kennisinstellingen te verzilveren. Bert de Wit, NV Industriebank LIOF zegt hierover: "De ontwikkeling van RFID biedt grote kansen voor Zuidoost-Nederland. Kansen om functies toe te voegen aan bestaande producten en diensten, kansen om processen te optimaliseren en kansen om geheel nieuwe product/dienstcombinaties te ontwikkelen. Met name in de voor Zuidoost-Nederland belangrijke sectoren zoals hightech systems, agfro/food en medical devices. De RFID-chips moeten bovendien ook worden gemaakt. De hightech system sector in Zuidoost-Nederland heeft nu juist een wereldpositie in het ontwerpen, ontwikkelen en produceren van de daarvoor benodigde productie-equipment."
"In het algemeen is RFID een technologie die erg kansrijk is in alle situaties waar nauwkeurigheid in een productie- of dienstverleningsproces noodzakelijk is. RFID maakt het mogelijk om, nog meer dan bestaande middelen (zoals barcode en RF-chips), locatie en product te koppelen aan de elektronisch gestuurde processen. De technologie zal zich in de komende jaren ontwikkelen als hulpmiddel om aan te geven wie wat waar gedaan heeft, en zodoende de logistiek, administratie, efficiëntie en 'Quality of service' verbeteren", zegt Jacob Kokswijk, consultant van Capgemini. "Uiteraard zal daarbij zorgvuldigheid betracht moeten worden met privacy van mensen. De daarover op gang gezette brede maatschappelijke discussie, zowel in Nederland als in Europa, zal leiden tot het aangeven van mogelijkheden en grenzen. Binnen dit kader kan de RFID-technologie een nuttige bijdrage leveren."