Siemens neemt voor 3,5 miljard dollar de fabrikant van industriële ontwerpsoftware UGS over. Daarnaast moet het bijna vierhonderd miljoen euro boete betalen aan de Europese Commissie wegens kartelafspraken.
De overname van UGS voegt industriële software toe voor planning, ontwerp en simulatie aan het automatiseringsportfolio van Siemens' fabrieksautomatiseringsafdeling A&D. Op dit moment is UGS in handen van drie investeerders die het in 2004 voor 2,05 miljard dollar van EDS kochten. Het bedrijf verkoopt software voor het ontwerpen van complexe producten, zoals vliegtuigen, auto's en militaire systemen. De systemen staan bekend als product lifecycle management-software.
In 2005 boekte UGS (voorheen Unigraphics) een omzet van 1,15 miljard dollar. Het bedrijf telt 7300 werknemers. De softwarefirma bedient 46.000 klanten in 62 landen. UGS heeft in de Benelux twee kantoren: in ‘s-Hertogenbosch en Zaventem. Er werken circa negentig mensen, waarvan het merendeel in Nederland. UGS heeft in de Benelux bijna 1200 klanten waaronder ASML, Daf Trucks, Picanol, Samsonite, Philips, Spyker, Wartsila, Fokker Services, Ahrend en TU Eindhoven.
Siemens heeft verder te kennen gegeven zijn divisie VDO Automotive naar de beurs te brengen. VDO is één van de grootste afdelingen binnen Siemens en kent een jaaromzet van tien miljard euro. Het moederbedrijf blijft een belang houden in de onderneming, hoe groot dat belang is, wil Siemens vooralsnog niet bekendmaken. Een beursgang stelt extra inkomsten en een grotere flexibiliteit voor toekomstige groei veilig, aldus het moederbedrijf.
Forse boete
De Europese Commissie liet gisteren weten elf bedrijven een boete op te leggen van in totaal 750 miljoen euro voor het maken van kartelafspraken voor apparatuur voor energiecentrales. Siemens moet hiervan 396,5 miljoen betalen, omdat het optrad als secretaris van het kartel. Ook twee andere bedrijven, Alstom en Areva, zagen hun boete met 50 procent verhoogd omdat ze als secretaris fungeerden. "De Europese Commissie heeft een einde gemaakt aan een kartel dat de nutsbedrijven en de consumenten meer dan zestien jaar heeft opgelicht. Hiermee heeft de Commissie eens te meer laten zien dat het geen kartelafspraken en de schade die het berokkend in de markt tolereert binnen Europa", liet Eurocommissaris Neelie Kroes weten aan The Register.